Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Samo dva sata na gradskom smogu mogu oštetiti vaše srce

Gradski smog, čiji su sastavni dio i čestice ozona, povećava upalne procese u krvnim žilama, a smanjuje razinu enzima koji sprječavaju pojavu krvnih ugrušaka

Pixsell
Foto: Pixsell
3 komentara

Iako bi život na Zemlji bez ozona bio nemoguć, veće količine u gradskom smogu mogu izazvati ozbiljne probleme sa srcem, tvrde znanstvenici. Tek dva sata vježbanja na onečišćenom zraku dovoljna su da poremete rad srca, otkrila je zajednička studija Američke agencije za zaštitu okoliša i američkog Laboratorija za istraživanje okoliša. 

Zdravi ispitanici su najprije trenirali na čistom zraku, a potom na zraku s 0,3 dijelova na milijun (parts per million). Jednaku količinu ozona znanstvenici su pronašli u smogu Pekinga i Mexico Cityja. Razina upalnih procesa u krvnim žilama ispitanika na onečišćenom zraku digla se 99 posto, dok je razina enzima koji sprječavaju pojavu krvnih ugrušaka pala za 42 posto, potvrdila je studija. 

- Gradski smog može biti osobito opasan za zdravlje, naročito za srce jer može dovesti do srčanog udara. U velikoj su opasnosti srčani bolesnici zato što ozon povećava upalne procese u krvnim žilama - istaknula je dr. Tracy Stevens, kardiologinja s američkog Instituta za srce sv. Luka.  

U manjim količinama ozon može iritirati sluznicu oka, grlo, nos i dišne puteve, dok u velikim koncentracijama može biti smrtonosan, potvrdila su prijašnja istraživanja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message