Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Samo prirodno: Za zaštitu od komaraca i ublažavanje svraba

Samo prirodno: Za zaštitu od komaraca i ublažavanje svraba
1

Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su repelenti koji nanešeni na kožu, odjeću ili okvire prozora odmah odbijaju komarace, ose, stršljene i druge insekte

VIDEO

Iako je ljeto mnogima najdraže godišnje doba zbog sunca, mora i odmora, užitak nam nerijetko kvare česte najezde komaraca. Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti zbog spojeva koji naneseni na kožu, odjeću ili podove i okvire prozora odmah odbijaju komarce, ose, stršljene i druge insekte. 

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je najučinkovitije eterično ulje koje odbija komarce. Nalazi se u lišću limunskog eukaliptusa i danas ulazi u sastav gotovo svih prirodnih sprejeva repelentnog djelovanjaLimunski eukaliptus dominantnim sadržajem monoterpenskih alkohola i aldehida citronela iz aromaterapijskog kuta gledanja smatra se uljem sigurnim za upotrebu te za razliku od mnogih drugih aldehidnih ulja relativno neiritativnim za kožu. 

Eterično ulje limunskog eukaliptusa možete upotrijebiti i kao repelent za špricanje otvorenih površina – terasa, okvira prozora, prostirki u prirodi, nogavica hlača, ovratnika majice koju nosimo ili kombinacija koja ugodno isparava u aroma lampici. Čep na bočici zamijenite špricalicom te napravite kombinaciju pola eteričnog ulja i pola destilirane vode, a prije upotrebe sjetite se dobro protresti mješavinu! 

Obično mješavine nisu namijenjene za osjetljivu kožu lica te nikada nemojte dopustiti da dijete samo nanosi repelent, bilo prirodni ili sintetski, jer ga može progutati ili izazvati iritaciju sluznice. Zaštita na otvorenom može se postići aroma lampicom u koju se nakapa dvadesetak kapi eteričnog ulja paprene metvice, a postupak se ponavlja čim ulje ishlapi.

 Zatvorenim prostorima je ipak primjereniji aroma uređaj, difuzer, u koji se do naznačene oznake nakapa čisto eterično ulje bez dodatka vode. U zaštitu se može uvrstiti i hidrolat paprene metvice koji djeluje protuupalno, rashlađujuće te je izvrstan odabir za ljetnu njegu kože, nakon sunčanja, kod opekotina, ugriza komaraca i insekata, kod svrbeža i alergijskih reakcija kože.

Fotolia

Snažan losion za odbijanje insekata i krpelja

Sastojci:

  • 50 ml hidrolata paprene metvice
  • 5 kapi eteričnog ulja limunske trave
  • 5 kapi eteričnog ulja citronele
  • 5 kapi eteričnog ulja pačulija
  • 5 kapi eteričnog ulja vetivera
  • Stavite u bocu sa špricalicom
  • Dobro protresite prije svake uporabe

Ulje za odbijanje insekata

Sastojci:

  • 5 ml biljnog ulja neema
  • 5 ml biljnog ulja makadamije
  • 5 kapi eteričnog ulja limunske trave
  • 5 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande
  • 2 kapi eteričnog ulja javanske citronele
  • 5 kap eteričnog ulja pačulija

Način primjene: 

Dvije do četiri kapi mješavine nanijeti na izloženo područje prije odlaska u prirodu. Ova receptura osim što sprječava ubode insekata, također i pomaže kod smanjenja neugodnih simptoma nakon uboda, poput crvenila, oteknuća i svrbeža i generalno se ne preporučuje za trudnice i djecu ispod tri godine. 

Što nakon uboda?

Svrbež i neugodu nakon uboda komarca riješit će gel aloe vere koji djeluje umirujuće i protuupalno na kožu, dok istovremeno hrani kožu i opskrbljuje je hranjivim tvarima. Poznato je sredstvo za zacjeljivanje kože kod manjih oštećenja poput opekotina i trauma kože – oteknuća, svrbeža, iritacija.

Pomiješajte 50 grama čistog gela aloe vere s 20 kapi eteričnog ulja ljekovite lavande i 10 grama biljnog ulja (macerata) nevena koji će dodatno umiriti crvenilo i potaknuti brz oporavak kože. 

Dobivena receptura prikladna je i za djecu i trudnice zbog neškodljivih sastojaka i niske koncentracije eteričnog ulja, a nanosi se u tankom sloju dva do četiri puta dnevno na problematično područje - kaže certifirani aromaterapeut Saša Radulović.

Eterično ulje ljekovite lavande (Lavandula angustifolia) iznimno je korisno za njegu svih tipova kože zbog blagog djelovanja te efikasnog djelovanja na poticanje epitelizacije. Ovo se ulje u aromaterapiji primjenjuje kod akni, upalnih stanja kože, opekotina, rana, gljivičnih stanja kože, ekcema i psorijaze ali i za blago umirenje prenapregnutog živčanog sustava. 

Fotolia

Nigdje bez bočice lavande

Miris lavande gotovo magično djeluje na naš um i emocije i može nas trenutno relaksirati te neutralizirati stres koji smo nakupljali tijekom napornog dana. Lavanda će poput majke biti uvijek uz nas kada nam zatreba, dati energetsku podršku da je sve dobro, smiriti će našu emocionalnu uznemirenost a na fizičkoj će razini opustiti mišiće napete od radnog dana, stresa i fizičke aktivnosti. 

Valja istaknuti kako je Hrvatska najčešće domovina lavandina - križanca prave lavande (Lavandula angustifolia) i širokolisne lavande (Lavandula latifolia). Lavandin daje veće količine eteričnog ulja od ljekovite lavande, drukčijeg je kemijskog sastava i djelovanja te raste na drukčijim visinama od ljekovite lavande koja je uvijek karakteristična za visoka gorja Francuske. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti