Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Samopregled dojki i otkrivanje raka na vrijeme spašavaju život

Samopregled dojki i otkrivanje raka na vrijeme spašavaju život
2

Svaka četvrta žena u Hrvatskoj kojoj je dijagnosticiran rak, boluje od raka dojke, a u većini slučajeva dijagnosticiran je rani rak dojke. U tom stadiju rak ostaje lokaliziran u dojci bez proširenja

VIDEO

Od rane dijagnoze do prevencije povratka raka dojke: stalna suradnja s onkološkim timom ključ je za bolje ishode liječenja
Za smanjenje rizika od povratka bolesti neophodne su redovite kontrole i ustrajnost u liječenju, zaključili su sudionici panel rasprave povodom Dana narcisa.

POGLEDAJTE VIDEO: Rajk dojke moći će se otkriti otiskom prsta

Pokretanje videa...

rak dojke otisak prsta 07:18

Svaka četvrta žena u Hrvatskoj kojoj je dijagnosticiran rak, boluje od raka dojke, a u većini slučajeva dijagnosticiran je rani rak dojke. U tom stadiju rak ostaje lokaliziran u dojci bez proširenja na udaljene dijelove tijela, stoga, ako se otkrije na vrijeme i adekvatno liječi, rani rak dojke može biti izlječiv. No, rak dojke može se vratiti desetljećima nakon prvobitne dijagnoze. Zato je izuzetno važna kontinuirana komunikacija s liječnikom kako bi se smanjio rizik od povratka bolesti. Statistike, na žalost, kažu da su oko 90% recidiva koji se pojave nakon pet godina metastatski, što znači da se rak proširio na udaljene dijelove tijela. Stoga su redovite kontrole i ustrajnost u liječenju ključne i u sprječavanju povratka bolesti. Iznijeli su to okupljeni stručnjaci povodom Dana narcisa na panel raspravi "Uzmi ih u ruke na vrijeme: I što onda?" kako bi istaknuli zašto je osim rane dijagnostike, iznimno važna i dosljednost u pridržavanju plana liječenja ranog raka dojke.

Voditeljica Odjela za programe probira raka dojke u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Andrea Šupe Parun, dr. med. specijalist epidemiologije istaknula je:

"U prvih pet ciklusa probira otkrili smo gotovo 7.000 novih karcinoma, od kojih je većina bila u lokaliziranom stadiju što daje bolje izglede za izlječenje. Tome svjedoči i činjenica da je mortalitet u posljednjih osam godina u padu i to za 25-30 % u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena. Upravo zato, trudimo se potaknuti i više žena na odaziv, iako je prema službenim podacima odaziv u nacionalni program je 62% te dio žena mamografiju obavlja i izvan programa". 

Panel rasprava održana je kako bi se sveobuhvatno prikazao "put" koji prolazi žena oboljela od raka dojke te odgovorilo na pitanja zašto je važno ne samo rano dijagnosticirati rak dojke nego i ustrajati u njegovom liječenju. Naime, adekvatno liječenje smanjuje rizik od povratka raka te poboljšava kvalitetu života oboljelih. Zato su raspravu svojim dolaskom podržali i predstavnici udruga oboljelih od raka koje djeluju u Zagrebu - Nismo same, Sve za nju, Europa Donna, i P.I.N.K. Life.

- Kod približno 70 % novootkrivenih karcinoma u pitanju je rani rak dojke koji ima visoku stopu izlječivosti. Danas se nakon početnog kirurškog liječenja primjenjuje i tzv. 'adjuvantna' terapija koja uništava preostale stanice raka i smanjuje rizik od povratka bolesti, ali ne eliminira taj rizik u potpunosti. Naime, bolest se može vratiti i nakon dužeg perioda zbog mikrometastaza koje mogu ostati neotkrivene i aktivirati se godinama kasnije - objasnila je prof. dr. sc. prim. Natalija Dedić Plavetić, dr. med., specijalist internist s užom specijalizacijom internističke onkologije i v.d. pročelnica Poliklinike na Klinici za onkologiju KBC Zagreb te istaknula da svaka pacijentica treba biti svjesna da je praćenje i suradnja s onkološkim timom temelj za održavanje zdravlja. 

Oliviji Munn dijagnosticirali rak dojke: 'U posljednjih 10 mjeseci sam imala četiri operacije...'
Oliviji Munn dijagnosticirali rak dojke: 'U posljednjih 10 mjeseci sam imala četiri operacije...'

Važan dio onkološkog tima također čine medicinske sestre i tehničari, a glavna sestra Klinike za onkologiju na KBC-u Zagreb i predsjednica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara, Jasminka Miličević, istaknula je da je njihova uloga kompleksna i uključuje aktivno sudjelovanje u multidisciplinarnom pristupu liječenju pri čemu se zahtijeva stručnost, empatija, specifična znanja i vještine za što se kontinuirano usavršavaju i educiraju. U cijelom procesu, neizostavna karika su i liječnici obiteljske medicine.

Prim. Ines Balint, dr. med. spec. obiteljske medicine, objasnila je kako je uvođenje onkoloških uputnica unaprijedilo pristup brzoj dijagnostici smanjujući vrijeme čekanja te omogućilo efikasniju suradnju između primarne i sekundarne zdravstvene zaštite direktno utječući na poboljšanje ishoda liječenja za pacijente.

- Završio je i pilot projekt alata koji omogućuje procjenu rizika od obolijevanja od raka dojke te ranije upućivanje na obradu, tzv. panel dojke, stoga se nadamo da će se uskoro implementirati u svakodnevni rad - naglasila je prim. Balint.

Narcisi preplavili grad, danas je dan tih žutih i mirisnih cvjetova
Narcisi preplavili grad, danas je dan tih  žutih i mirisnih cvjetova

- Mnoge žene koje su u procesu liječenja obraćaju nam se za savjet oko nastavka terapije zbog nuspojava, psihološkog tereta ili financijskih poteškoća. Naši zdravstveni djelatnici rade izvrstan posao tijekom liječenja, no ne smijemo zaboraviti da bolest utječe i na socio-ekonomski aspekt života. Vjerujem da bi uvođenje određenih socijalnih mjera za onkološke bolesnike značajno utjecalo na njihovu ustrajnost u liječenju - poručila je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same.
Paralelno s panel raspravom, na glavnom trgu u Zagrebu građanima je bio dostupan niz aktivnosti uključujući interaktivni panel s imitacijama dojki i simptomima raka, kviz za provjeru znanja činjenica o raku dojke te animirani video samopregleda.

Informacije su imali priliku potražiti u edukativnim materijalima, ali i u razgovoru s doktoricom Ivanom Kukec, dr. med, specijalisticom interne medicine i odjelnom liječnicom Odjela za tumore dojke na KBC-u Zagreb. Aktivnosti su provedene u sklopu kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ koju provodi udruga Nismo same i Novartis s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke te ustrajnosti u liječenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku