Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Sanja Doležal: Za Uskrs pravim svoju pincu i patku s mlincima

Sanja Doležal: Za Uskrs pravim svoju pincu i patku s mlincima

Voditeljica nam je otkrila omiljene recepte za uskrsni stol, od fantastične pince, francuske salate i hren umaka do patke s mlincima i salate s jajima i mladim lukom

VIDEO

Već na Cvjetnicu, nedjelju prije Uskrsa, ukrašavam stan cvijećem, planiram uskrsni ručak i dekoracije, kaže nam pjevačica i voditeljica Sanja Doležal.

- Volim bijelu i žutu boju pa njome ukrasim stol. Dekoriram ga stolnjakom, cvijećem, zečićima i obojenim pisanicama. Kad su djeca bila mala, zajedno smo na Veliku subotu bojili pisanice i ukrašavali stol za uskrsni doručak - prisjeća se Sanja. Kaže da na Veliki petak posti, a subotom kuha kokošju juhu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:06

 

- Uskrsni doručak ne mogu zamisliti bez šunke, mladoga luka, rotkvica, jaja i francuske salate. Naravno, u subotu pečem i pincu koja se reže u nedjelju ujutro - kaže voditeljica. Šunku skuha dan prije i ohladi preko noći u vodi u kojoj se kuhala. Za umak od hrena, uz šunku pomiješa pet dekagrama ribanog svježeg hrena, dvije žlice kiselog vrhnja i žlicu limunova soka ili octa.

MlinZZa: Pizza i mlinci savršen su par u novom hrvatskom jelu
MlinZZa: Pizza i mlinci savršen su par u novom hrvatskom jelu

- Francusku salatu pravim od pola kilograma mrkve, pola kilograma graška, tri krumpira i četiri do pet jaja. Skuham ih, a kad se ohlade, nasjeckam krumpir, jaja i mrkvu na sitno te dodam grašak. Pomiješam 300 grama narezanih kiselih krastavaca, dvije žlice senfa, dvije žlice vrhnja, 300 grama majoneze, posolim i popaprim. Sve dobro promiješam i ukrasim svježim peršinom - otkriva nam Sanja. Dodaje da je njezin jelovnik za Uskrs tradicionalan.

- Poslije juhe na meniju je patka s mlincima za ručak, a za večeru sve što ostane od doručka i ručka. Ako ostane - smije se Sanja.

U hladnjaku uvijek mora biti povrća i sira, a izvan njega crnog vina, kaže.

- Bez rotkvica i mladog luka, mlade korabice i mrkve ne mogu zamisliti proljeće. Od začina koristim mnogo toga, a zadnje vrijeme mi je omiljena kurkuma - kaže nam voditeljica koja kuha već 30-ak godina, a više od godinu dana priprema fantastične recepte i pred kamerama u rubrici “Kuhanje je IN” u sklopu “IN magazina” Nove TV.

Kočiš: Evo kako sam u Zagreb doveo Michelinovu zvjezdicu
Kočiš: Evo kako sam u Zagreb doveo Michelinovu zvjezdicu

- Veseli me kuhanje u emisiji i ekipa koja zdušno pojede sve što skuhamo. Naime, kuhanje sam zavoljela još kao djevojčica uz mamu igrajući se u kuhinji. Ipak, svakodnevno sam počela kuhati tek kad sam se odselila od kuće. Volim jesti, volim kuhati, kuhanje me opušta i veseli. Najsretnija sam kad nas je puno za stolom i kad svi uživaju u hrani - kaže Sanja, koja nam je otkrila omiljene recepte za blagdanski meni, od pince do patke s mlincima.

Pinca ili sirnica

Sastojci: 1 kg brašna, 6 jaja, 4 žumanjka, 250 g maslaca, 300 g šećera, 80 g svježeg kvasca, žlica ruma, sol, korica naranče i limuna, vanilin šećer, 2 dl mlijeka; jaje za premazivanje i šećer za posipavanje

Priprema: Maslac pjenasto umiješajte sa šećerom, dodajte jedno po jedno jaje i žumanjke. Dodajte sol, žlicu ruma, koricu naranče i limuna, vanilin šećer i brašno. U mlijeko umiješajte kvasac kako bi se digao i prelijte preko tijesta. Miješajte dok se ne počne odvajati od posude. Ostavite da se diže dva sata, premijesite, podijelite na 4 dijela i ponovno dižite barem 1 sat. Premažite jajetom i pospite krupnim šećerom. Pecite 40 minuta na 180°C.

Patka s mlincima

Sastojci: 1 patka (oko 2,5 kg), 500 g mlinaca, 2 žlice svinjske masti, Sol, papar, 1 limun

Roast duck

priprema: Patku dobro osušite te posolite iznutra i izvana. Malo je izbodite vilicom, da masnoća izlazi iz nje. U unutrašnjost patke stavite cijeli limun i dvije žlice masti. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite 2 sata na 150°C. Maknite foliju i sljedećih 40 minuta pecite na 180°C, stalno podlijevajući otopljenom masnoćom. Pečenu patku izvadite i ostavite nekoliko minuta da odstoji. U međuvremenu mlince prelijte vrućom vodom na nekoliko minuta i istresite na masnoću u kojoj se pekla patka. Dobro promiješajte i zapecite na najjačoj temperaturi.

Salata od jaja i mladog luka

Sastojci: 5 tvrdo kuhanih jaja, 1 vezica mladog luka, 1 češanj češnjaka, Svježi peršin (list), 100 g sira po želji, 2 žlice kiselog vrhnja, 1 limun, 1 žlica senfa, sol, papar

Homemade Egg Salad

Priprema: Jaja izribajte na veliki ribež ili narežite na kockice. Luk izrežite (i bijeli i zeleni dio), a češnjak i peršin nasjeckajte na sitno. Sir naribajte. Sastojke sjedinite, posolite i popaprite, dodajte vrhnje i senf te sok jednog limuna.

NE VOLE NIKOGA OSIM SEBE: Ovi horoskopski znakovi su najveći egomanijaci i svi ih preziru

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru