Lifestyle

Komentari 2

Šarene zgrade u Kijevu pravo su arhitektonsko umjetničko djelo

Šarene zgrade u Kijevu pravo su arhitektonsko umjetničko djelo

Ukrajinski grad Kijev izgleda kao da je napravljen od LEGO kockica s raznobojnim kućama i zgradama. Ideja je bila privući ljude da se presele u to područje, pa su to odlučili učiniti - bojama

Comfort Town, predgrađe Kijeva, dovršeno je 2019. godine i predstavlja ogromnu suprotnost drugim sivim, sovjetskim zgradama koje ga okružuju. Zgrade su obojene u svijetle žute, plave, zelene i narančaste i crvene boje (uključujući i vanjske zidove i krovove).

POGLEDAJTE VIDEO: Kinezi otvorili najviši luksuzni hotel

Mnogi su ih usporedili s Lego zgradama i kućama te hotelima u Monopolyju.

Iza ovog projekta stoje dizajneri Dmytro Vasyliev, Aleksandr Popov i Olga Alfiorova, a trebalo im je 11 godina da ga dovrše uz strogi proračun.

Ideja je bila privući ljude da se žele preseliti u to područje, pa su pretvorili to stambeno područje - koje se prostire na 115 hektara, oko 1,5 puta veće od Disneylanda - u nešto bajkovito i veselo.

Gospodin Vasiljev je za LA Times rekao: 'Jedini instrument s kojim smo morali raditi bila je boja. Koristili smo najjednostavnije materijale, najjednostavnije tehnike. Zaista smo imali samo boju i linije horizonta'.

Unutar šarenog predgrađa nalaze se kafići, trgovine i uredi, kao i ogroman vanjski sportski objekt i 8500 stanova.

Svijetle boje dovele su do okupljanja kupaca kuća u regiji. U veljači 2020. objavljeno je da se mjesečno prodaje više od 200 kuća, što je najviše u zemlji. U Comfort Townu sada živi više od 20.000 ljudi.

- Ovaj kvart ili volite ili mrzite. Nema ništa između - rekla je Zhanna Rzhanova, glasnogovornica programera Comfort Towna.

No, to nije jedini grad duginih boja - mali gradić u zapadnoj Turskoj obojen je u više boja kao dio svjetskog projekta. Kuşadası, smješten uz obalu Egejskog mora, popularan je među turistima zahvaljujući blizini Efeza, prometne luke za krstarenje za putnike.

A otok Banwol, u Južnoj Koreji, odlučio je sve obojiti u ljubičastu boju kako bi odgovarao lokalnom cvijetu, kampanuli.

Selo u Malagi svake godine privlači stotine tisuća posjetitelja zahvaljujući činjenici da je svaka zgrada tamo obojena u plavo, piše The Sun.

Najčitaniji članci