Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Vrijednost svog doma možete povećati s četiri neutralne boje

Vrijednost svog doma možete povećati s četiri neutralne boje

Bijela boja najbolje odgovara različitim stilovima te vizualno povećava prostor kao i bež boja. Svijetlo plava idealna je za kupaonice jer simbolizira vodu i opuštanje

VIDEO

Boje u našem domu bitno nam utječu na raspoloženje, izazivajući određene emocije i osjećaje, a također mogu i povećati vrijednost našeg doma. Ako razmišljate o stavljanju doma na tržište, određene boje u njemu povećat će ukupnu vrijednost i privući potencijalne kupce. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bistrica Cottage nekada je bila stari mlin 01:35

Općenito, mnogi stručnjaci složili su se oko jednog, a to je da su svijetle i neutralne bolje najbolji odabir za vaš dom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jednostavno ne mora nužno značiti dosadno, ukoliko znate kako razbiti monotoniju detaljima. Prostor ispunite biljkama, na zidove objesite efektne slike, uz kauč stavite pletene košare za novine ili drva, uz pomoć rasvjetnih tijela dodajte toplinu u dom, a kauč dekorirajte kul pletenom dekom u pastelnoj nijansi. Promislite na koje ćete sve načine oživjeti svoj dom.

- Svačije ideje i izbor boja za dom su različiti. Dakle, što hrabriji odabir boja napravite, to ulazite u veći rizik da ćete se svidjeti samo manjoj publici potencijalnih kupaca - objašnjava David Bluhm, suosnivač Plunk-a, aplikacije koja pomaže vlasnicima kuća da poboljšaju svoj kapital kroz poboljšanja. 

Kako najbolje iskoristiti prostor u maloj kuhinju - odlični savjeti kuharice koja živi u kombiju
Kako najbolje iskoristiti prostor u maloj kuhinju - odlični savjeti kuharice koja živi u kombiju

Boja koju odaberete za eksterijer vašeg doma je također važna te također igra ulogu u povećanju njezine vrijednosti. 

- Iz vanjske perspektive, boja vašeg doma može drastično povećati njezinu privlačnost i zainteresiranost kod mnogih kupaca - kaže Eamon Lynch. On predlaže bijelu ili sivu boju fasade vašeg doma jer su te boje bezvremenske i popularne su u svim kulturama i regijama. Vrata, prozori i rolete trebale bi biti u istoj boji ili za nijansu tamniji ili svjetliji. 

Evo najboljih neutralnih boja za odabir koje će podići vaš dom i povećati njegovu vrijednost:

1. Bijela

Izvrsna za: kuhinju, dnevnu sobu, spavaću sobu, kupaonicu, vanjski prostor

Ako tražite boju koja će uljepšati vaš dom, učiniti da prostori izgledaju veći i privlačniji, s bijelom ne možete pogriješiti. 

Bijela boja najbolje odgovara različitim stilovima. Ova boja odiše modernošću, prostranošću i svježinom.

- Ova boja vizualno povećava vaš prostor, a s obzirom da je najjednostavnija, ona ne smanjuje vrijednost vašeg doma - kaže Anthony Carrino, potpredsjednik dizajna na internetskoj platformi za izgradnju kuća Welcome Homes.

- Bijela je posebno dobra boja za kuhinje. Bijele kuhinje tražene su godinama, a upravo one mogle bi privući potencijalne kupce ako se odlučite za prodaju nekretnine - kaže Wendy McCleery, viša dizajnerica interijera u Lars Remodeling and Design.

Nježno bijelu bijelu možete koristiti na zidovima, unutrašnjim ili vanjskim, na stropovima, ormarićima i drugim prostorima radi čistog i modernog izgleda. 

7 vrlo jednostavnih frizura sa crnom kosom koja ističe pogled
7 vrlo jednostavnih frizura sa crnom kosom koja ističe pogled

2. Bež

Izvrsna za: kuhinje, dnevne sobe, spavaće sobe

Toplija nijansa bijele, bež je još jedna neutralna koja može osvježiti prostor. 

Bež boja je dobra alternativa čisto bijeloj, a kao i druge neutralne boje, to je univerzalna baza koja je neprimjetna i uklapa se s većinom boja. 

Kao i bijela boja, ona odiše svježinom i prostranošću te vizualno povećava vaš prostor. Također, ona daje vašem domu opuštajuću i umirujuću energiju. Bež boja se stoga smatra sigurnim i provjerenim izborom. 

Ako želite da vam interijer izgleda ugodno, a istovremeno svježe i izražajno, izbjegavajte boje s intenzivnim žutim nijansama. Umjesto toga, koristite svijetlo bež (krem), bijelo smeđu (caffe latte) ili bež s dodirom sive (taupe, sivo).

Kada kombinirate boje, pokušajte odabrati nijanse istog tona. Na primjer, topla bež boja najbolje izgleda u kombinaciji s toplom sivom (s dozom smeđe). Bež boje hladne boje, s druge strane, više vole mirno društvo hladne sive boje.

Čizme atraktivnih tonova: Pravo osvježenje stila u sivim danima
Čizme atraktivnih tonova: Pravo osvježenje stila u sivim danima

3. Svijetlo plava

Izvrsna za: kupaonice, spavaće sobe

Istraživanje na Zillowu 2021. pokazalo je da je svijetloplava najpopularnija boja za bojenje kupaonice - i u prosjeku bi mogla povećati vrijednost doma. Kupaonica u plavim tonovima može biti svijetla ili tamna, svijetla ili pastelna – sve ovisi o vašim preferencijama. U malim kupaonicama, bolje je odabrati svjetlo, bijelo plave nijanse.

- Kupaonice su prostorije u kojima se vlasnici kuće žele osjećati opušteno. Svaka boja koja pomaže u poticanju tog osjećaja daje veću vrijednost doma - kaže Lynch.

Plava boja osnažuje, energizira. Povezana je s vodom – rijekama, jezerima, morem, zbog čega se tako prirodno doživljava u kupaonici. 

McLeery kaže da svijetloplava boja može učiniti kupaonicu privlačnom, udobnom i ugodnom, ali i prostranijom. Koje god boje odabrali kao dodatne, interijer će izgledati zanimljivo i dinamično, dok će ostati osjećaj svježine i hladnoće, a vizualno će se kupaonica činiti većom.

Psiholozi savjetuju upotrebu plave boje u dizajnu interijera kada se trebate smiriti i steći samopouzdanje.

Zidove možete naglasiti pločicama, tapetama i raznim pločama, sve ovisi o stilu i izgledu koji želite. Samo nemojte pretjerivati, ne trebaju svi zidovi biti iste boje. Naglasite dio zida ili istaknite tuš, ili umivaonik.

Kako odabrati savršen krevet: Tapecirano uzglavlje za uživanje i baldahini za top eleganciju
Kako odabrati savršen krevet: Tapecirano uzglavlje za uživanje i baldahini za top eleganciju

4. Kombinacija bež i sive

Izvrsna za: dnevne sobe, spavaće sobe, vanjske prostore

Neutralne boje se lako usklađuju jedna s drugom i sa bilo kojom nijansom. Kako bi kombinacija bila što atraktivnija, dizajneri preporučuju korištenje polutona prilikom ukrašavanja interijera.

I siva i bež izvrsne su neutralne boje za oslikavanje interijera, ali ako se ne možete odlučiti između njih dvije, pomiješajte ih u jednu.

- Miješanjem tih dviju boja dobivate alternativu bijeloj i sivoj, a ta boja donosi osjećaj elegancije i sofisticiranosti - kaže Warner Quiroga, investitor u nekretnine.

Ne samo da će ova boja vašem domu dati topao izgled već će i povećati njegovu vrijednost, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'