Lifestyle

Komentari 2

Saša: U triciklu napokon mogu osjetiti adrenalin kao biciklist

Saša: U triciklu napokon mogu osjetiti adrenalin kao biciklist

PRVI U HRVATSKOJ Na prednjoj platformi tricikla je čovjek u kolicima, a vozač mu je iza leđa. Tricikl je gradski i služi bilo kome tko se njime želi služiti

Davor Brmež i Saša Drinić su dvije nevjerojatne humanitarne duše, kao i njihovi prijatelji koji se kriju iza imena “Lege za djecu superjunake”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovi Osječani nedavno su napravili i prvi funkcionalni tricikl za ljude u invalidskim kolicima. Davor objašnjava kako nisu htjeli postati udruga jer, tvrdi, takvi pothvati često razdvoje ljude. Svi oni imaju svoje poslove, ali ulažu vrijeme u humanitarni rad jer vjeruju u rečenicu: “Dobro se dobrim vraća”.

Počeli su s ciljem da pomognu bolesnim i siromašnim ljudima u svojem kraju, a jedna od prvih akcija bila je 2016. godine. Tad su osmogodišnjoj djevojčici Fides Babić, koja je preživjela moždani udar, a nije imala novca za rehabilitaciju, uspjeli osigurati odlazak na liječenje. Ideju da naprave tricikl dobili su prije tri godine, a inspirirala ih je utrka Wings for Life.

Lega u kolicima, Saša Drinić, u utrci sudjeluje tri godine. Naime, trkači mu u Wings for Life pomažu tako da ga guraju. Saša, koji je inače novinar, uključio se u “Lege za djecu superjunake” i pomogao im u izradi tricikla. Radili su ga dvije godine, a kaže kako je najteži dio bio osmisliti nacrt koji bi funkcionirao i bio siguran kako za vozača, tako i za osobu koja bi bila vožena.

- Takvo nešto ovdje ne postoji pa je to za nas bio izazov - objasnio je Saša. Dodaje kako se nadaju izradi barem još jednog tricikla.

- Mi volimo završiti ideju te je pustiti da živi svoj život i ostaviti to na korištenje zajednici - rekao je Saša i naglasio da ovaj tricikl nije njegov nego gradski i služi bilo kome tko se njime želi služiti.

Kaže kako su ovakvi tricikli iznimno skupi, a oni su ga izradili uz ograničene resurse. Funkcionira tako da ima prednju platformu na kojoj je smješten čovjek u kolicima. Kotači kolica se pričvrste za šipke između platforme i ostatka tricikla, a na prednjem dijelu se nalaze vratašca koja se mogu spustiti i poslužiti kao rampa. Zadnji dio tricikla izgleda kao običan bicikl, a tako se i koristi. U njega sjeda vozač. Saša kaže kako je osjećaj u triciklu uzvišen.

- Ne zato što je uzvišena površina, nego zato što ljudi u kolicima poput mene nemaju mogućnost osjetiti čari koje slušaju od entuzijastičnih biciklista. U njemu možete osjetiti adrenalin kao pravi biciklist – govori novinar Saša i dodaje kako se u triciklu osjeća sasvim sigurno i statično.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci