Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Savjeti indijanskih vrtlara za pokretanje malog vrta i sadnju

Savjeti indijanskih vrtlara za pokretanje malog vrta i sadnju
1

Zbog situacije s korona virusom i problema u opskrbi svježim namirnicama, mnogi su se okrenuli promišljanju kako posaditi i uzgajati vlastito povrće. Evo kako to rade Indijanci

VIDEO

Rad u vrtu razvija vaš odnos prema zemlji. Naši preci su to razumjeli. Pogledajte stare fotografije. To je u njihovom licu. Kada i vi shvatite, osjećaj nesigurnosti pretvara se u osjećaj kontrole, a to je ono što nam svima danas treba - kaže vrtlarica Aubrey Skye iz Dakote za EcoWatch.

 

POGLEDAJTE VIDEO: Andreja Čoh ima vrt u središtu Zagreba

Pokretanje videa...

01:44

Nekoliko godina Skye je vodila program vrtlarstva u Standing Rocku, rezervatu između Sjeverne i Južne Dakote. Ondje su ljudi napravili stotine plodnih gredica za sebe ili za članove plemena. Problem Indijanaca s hranom pojavio se u 18. i 19. stoljeću kad su potpisali primirje s bijelcima. Svu su zemlju u zamjenu za obrazovanje, zdravstveni sustav i druge usluge predali saveznoj vladi. Vlada im je ograničila mogućnost lova i ribolova te drugih aktivnosti kojima su tradicionalno hranili članove plemena.

Indijanci su protjerani u rezervate, a kako bi ih dodatni prisilili da odu u njih, bijelci su namjerno uništavali krda bizona i divljači koje su Indijanci lovili. Razdoblje gladi i prisilnog odlaska u rezervate nastavilo se, a s nepravdom su suočeni i danas. Plinovodi i naftovodi, rudnici, industrijske stočne farme i drugi projekti su češći u blizini rezervata nego gradova ili pretežno bjelačkih sela. Rezultat je siromaštvo i manjak čiste vode za osnovne higijenske potrebe.

Ne daju svoju zemlju: Indijanci napali policiju lukom i strijelom
Ne daju svoju zemlju: Indijanci napali policiju lukom i strijelom

Snaga koja raste

Zbog toga, ali i pandemije koja je stvorila ekonomske i socijalne teškoće, sve je više gladnih osobito među djecom.

- Te su tragedije pogodile najmlađe. Ne vjerujte ljudima kad kažu da djeca ništa ne shvaćaju. Pandemija je stvorila veliki emocionalni stres uz sve prepreke s kojima se već ionako bore - kaže Julie Garreau iz projekta Cheyenne River Youth koji pokušava pomoći članovima rezervata Siouxa u Južnoj Dakoti. Njezin program ostvario je unutar rezervata nastanak vrta, otvaranje kafića, teretane i knjižnice kako bi djeca imala sigurno mjesto za učenje i zabavu te opskrbu hranom. Zbog izolacije djeca su uglavnom kod kuće, no zahvaljujući programu barem imaju redovitu opskrbu hranom.

24sata

- Jako sam zahvalna. Mi smo neprofitna organizacija i osnivači su nas kontaktirali te su nam ponudili tople obroke, sokove i voće. Počeli smo prikupljati te donacije i dijeliti ih, najprije za 35 djece, pa zatim za njih 50 i sada njih 75. Nadamo se da ćemo dosegnuti 250 djece - kazala je.

Dream of Wild Health također pomaže mladima kako bi obnovili višeplemenske zajednice u Minneapolisu.

- Mi proizvodimo sadnice i sjemenke. Gradski odgoj može značiti da je naša mladost izgubila kontakt sa starim principima hodanja Zemljom, a mi im pomažemo da obnove to znanje - kaže Hope Flanagan, učiteljica Community Outreach and Culture.

Pritom je među glavnim aktivnostima udruge težnja da stvore neovisnost kad je prehrana u pitanju. To znači da rade na pristupu zdravoj, jeftinoj i kulturološki prikladnoj hrani.

Kolumbo ih je nazvao Indijanci misleći da je u Indiji
Kolumbo ih je nazvao Indijanci misleći da je u Indiji

- Dream of Wild Health to radi tako što distribuira usjeve koji rastu na obližnjoj lokalnoj farmi, odlaze na tržnicu i prodaju urod i dostavljaju ga kućanstvima - kaže Neely Snyder.

Gardening

- Od početka COVID krize inovacija je bila ključ uspjeha. Kako bismo i dalje nudili lekcije kuhanja za mlade, udruga je ostavila mogućnost edukacije polaznika video linkom. Virtualne aktivnosti su se pokazale još popularnijima, pa kad su tečaj čuvanja sjemenki i radionica ljekovitog bilja prešli u online verziju, od tipičnih 40 do 50 polaznika broj je porastao na 220 - tvrdi Snyder.

No uzgajanje pravog bilja zahtijeva izlazak na zemlju i rad na zemlji. Ovog ljeta, Skye očekuje da će vrtlari rezervata na poljima raditi samostalno ili u vrlo malim grupama kako bi ostvarili socijalnu distancu. Pritom će u svoj rad uključiti tradicionalnu praksu koja se razvila iz promatranja prirode i uvjerenja da ljudi, biljke i životinje potječu iz istog oblika međusobno povezane zajednice. - Svi smo povezani. Vrtlarenje i jedenje hrane koju ste sami proizveli povezuju vas s Majkom Prirodom - kaže Skye.

Vrtlari su nepopravljivi optimisti, a u današnje vrijeme vrt je pravo malo utočište. - Svi ćemo izaći iz ove krize, a kako bismo to učinili ne smijemo prestati saditi i raditi na zemlji - zaključuje Garreau.

Kako biste uzgojili svoje biljke na gredici, slijedite savjete indijanskih vrtlara .

1. Zacrtajte uspjeh

Iskusni poljoprivrednici osjećaju se ugodno kad posade ili zasiju sjeme na ogromnom polju. No ako ste tek početnik, kao što većina članova plemena polaznika ovih programa jesu, onda pokušajte najprije s tek nekoliko uzdignutih gredica ili malim komadićem vrta. Sadite biljke koje lako rastu i nisu teške za održavanje, poput rajčice, paprike, tikvice, luka ili salate.

Indijancima milijardu dolara: Nakon 100 godina dobili tužbu
Indijancima milijardu dolara: Nakon 100 godina dobili tužbu

2. Sadite biljke koje se slažu

Mnogi Amerikanci znaju za termin Tri sestre: U slavnom trojstvu kukuruzne biljke služe kao rešetke za grah, koji zauzvrat osigurava dušik kao gnojivo. S druge strane, veliki i ravni listovi tikvice čuvaju vlagu tla i onemogućuju rast korova. - Takve skupine biljaka, koje se nazivaju i prateće biljke, izraz su suradnje i dijeljenja, kaže direktor udruženja tradicionalnih indijanskih farmera Clayton Brascoupé iz plemena Mohawk.

AFP/Pixsell

- Vaš vrt trebao bi biti poput zdrave šume koja ima stabla raznih veličina. Pogledajte prirodu i smislite kombinacije koje je oponašaju - savjetuje on. U vlastitom vrtu ima kukuruz oko kojeg rastu grašak, bosiljak i lubenice. Savjetuje ljudima da eksperimentiraju jer ih biljke mogu iznenaditi i otkriti kako kukuruz zaista uživa u društvu mahuna.

3. Napravite mjesta za biljke

U vrtu posadite i cvijeće, osobito ono koje inače raste u vašim krajevima. - Cvijeće mami pčele, leptire i druge oprašivače. bez njih, neće doći do žetve - savjetuje Skye dodajući kako omogućujući oprašivačima hranu, možemo biti sigurni da će je i oni omogućiti nama.

4. Razmišljajte kako da biljkama bude udobnije

Ako imate biljku koja ne napreduje, možda joj treba kamen, Doslovno. Brascoupé objašnjava da su u jugoistočnim zavičajnim vrtovima stijene obično postavljene pored sadnica ili biljaka kojima je potrebna pomoć. Oni djeluju poput zaštitnika od temperatura koje se razlike danju i noću. Danju upijaju sunčevu toplinu i oslobađaju je tijekom večeri, a ujedno štite sadnice od neočekivanom mraza.

5. Iskoristite lokalne i besplatne alate

Za besplatno navodnjavanje treba vam igla i nekoliko probušenih rupa u čepu plastične boce. Bocu napunite vodom i ukopajte okrenutu prema dolje u zemlju, i eto navodnjavanja. Vlagu zemlje čuvajte tako što ćete zadržati niski korov ili biljke okružite malčem koji se može izraditi i od pokošene trave, lišća, pa čak i od starog kartona. - Recite susjedima da ćete uzeti lišće s njihovog travnjaka i riješiti ih tog tereta. Usput izgradite i međuljudske odnose - savjetuje Brascoupé.

6. Zavolite maslačke

Nemojte uklanjati maslačke iako ih mnogi smatraju korovom. Njihovo je lišće ukusno i hranjivo, a korijen razrahljuje tvrdo tlo. - Moje dvorište u New Yorku bilo je tvrdo i ondje ništa nije raslo. A onda sam nabavila i posadila sjeme maslačka. Izniknuli su i procvali, a uskoro su se ondje naselile gliste. Tlo je postalo meko, a gliste ondje rade za moju korist. Što više možete tražiti - pita se Skye.

7. Ne zaboravite na ljekovito bilje

Skye ima kod kuće mali vrt s ljekovitim biljem i ondje uživa u kamilici, ehinaceji, češnjaku i drugim lijekovima iz sjemena koje čuva od godine do godine. Gredice su tradicionalno mjesto za uzgoj ljekovitog bilja.

8. Čuvajte sjeme

Na kraju sezone, sačuvajte sjeme biljaka koje su napredovale i s kojima ste bili zadovoljni u svom vrtu. Time ćete si osigurati budući pristup takvoj hrani i održati bioraznolikost. Čuvanje sjemenja čuva i povijest, smatra Skye. On ih naziva vremenskim kapsulama. - Mi smo uvijek imali način kako ih čuvati. Kako sadimo, tako čuvamo i ponovo sadimo, pa sjemene prolaze kroz sve kroz što prolazimo i mi, kroz dobra i loša vremena - kaže on. Danas se čovječanstvo suočava ne samo s klimatskim promjenama nego i pandemijom, a sjemenke će omogućiti duhovnu i fizičku povezanost sa zemljom i tako omogućiti preživljavanje.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Ne bacajte istrošene vrećice sa čajem, korisne su za uzgoj bilja

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

01:19
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku