Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Savjeti kako potaknuti djecu da vode brigu o kućnim ljubimcima

Savjeti kako potaknuti djecu da vode brigu o kućnim ljubimcima

Kada je moj sin imao osam godina, izjavio je da silno želi psa. Rekla sam mu da najprije mora pročitati kako se o psu brinuti, ispričala je autorica Cathy M. Rosenthal. To je bio tek početak...

VIDEO

Djeca znaju biti uporna u nagovaranju roditelja da im nabave kućnog ljubimca, no to je velika odluka jer se radi o živom biću kojemu je potrebna pravilna briga i ljubav, a mnogi mališani toga nisu svjesni. Ljubimac je odličan način da dijete nauči kako biti odgovorno i brinuti o nekome, a na roditeljima je da mu u tome pomognu.

Prije nabavke psa, mačke ili neke druge životinjice, važno je shvatiti koliko je dijete spremno za tu veliku obvezu koja će trajati dugi niz godina, i to svakodnevno.

POGLEDAJTE VIDEO Odgoj djece u Danskoj:

Pokretanje videa...

Odgoj djece u Danskoj 01:29

Nije rijetkost da djeca izgube interes za životinju ubrzo nakon što uđe u njihovu kuću. U početku im je zanimljiva, kao savršena igračka na baterije, no s vremenom im pažnju odvuku neke druge stvari. Iako, treba imati na umu da nisu sva djeca takva, neka ljubimce shvaćaju ozbiljno.

Stručnjaci roditeljima savjetuju da djetetu pomognu otkriti radost suživota s nekom životinjom, a briga djeteta o ljubimcu samo će se nadovezati na to. Najprije je važno djetetu objasniti ponešto o životinji koju želi, što može očekivati od nje i kakva skrb će joj biti potrebna.

Najčešće pogreške koje roditelji rade tijekom razvoda i time značajno štete svom djetetu
Najčešće pogreške koje roditelji rade tijekom razvoda i time značajno štete svom djetetu

Jedna majka odlično je opisala kako testirati koliko je dijete spremno za ljubimca.

- Kada je moj sin imao osam godina, izjavio je da silno želi psa. Rekla sam mu da najprije mora pročitati kako se o psu brinuti. Sljedećeg dana se vratio iz škole s nekoliko knjiga o psima, a na kraju tjedna, tijekom večere, razgovarali smo o tim životinjama i njihovim potrebama - rekla je Cathy M. Rosenthal, autorica tekstova i knjiga o povezanosti čovjeka i životinja, o ponašanju kućnih ljubimaca.

- Bila sam oduševljena, ali znala sam koliko brzo interes djeteta za ljubimcem može nestati. Stoga je sljedeći korak bilo volontiranje u skloništu za životinje gdje smo šetali sa psima, čistili prostor gdje borave i pričali usput o njihovim potrebama. Željela sam da moj sin vidi kako briga o psima traje svakodnevno, a neki poslovi vezani za njih nisu nimalo ugodni - dodala je ova volonterka koja brine o napuštenim životinjama više od 25 godina.

U sklonište za životinje odlazili su narednih šest mjeseci, a majka ga nije štedjela jer se željela uvjeriti da je njezin sin spreman za psa. I, ispostavilo se da je. 

- Prošlo je pola godine, a on je i dalje volio šetati pse i brinuti o njima. Osim toga, imao je prilike biti u doticaju s raznim psima pa je odlučio da želi velikog i starijeg psa jer, rekao mi je, upravo takve nitko gotovo da i ne pogleda u skloništu kada dođu udomiti životinju, najčešće biraju štence i male pse - ispričala je Cathy koja je napisala nekoliko dječjih knjiga na temu brige o ljubimcima.

Crtež psihologu otkrio zašto je dječak (8) nasilan prema mami
Crtež psihologu otkrio zašto je dječak (8) nasilan prema mami

- Nikada nisam očekivala da će se u potpunosti brinuti za psa kojeg smo kasnije udomili, no moj sin je pronašao veliku radost u brizi za tog psa te još njih četvero i dvije mačke koliko ih je na kraju postalo dijelom naše obitelji. Hranjenje, četkanje, igranje i čišćenje nikada nije doživljavao kao kućanske poslove, već kao nešto lijepo što radi za svoje dlakave prijatelje - nastavila je ova brižna majka.

Savjetovala je svim roditeljima da, prije nego udovolje djetetovoj želji za kućnim ljubimcem, prvo mu pomognu shvatiti da te životinje trebaju biti zdrave i sretne u svojim novim domovima. Što više toga djeca razumiju prije nabavke ljubimca, više radosti će pronaći u brizi za njih, prenosi expressnews.com.

Fotolia

Obratite pažnju koliko je dijete spremno za ljubimca

Kako biste bolje shvatili je li vam dijete spremno za ljubimca, postavite sami sebi nekoliko pitanja.

  • Je li dijete odgovorno? Ukoliko su djeca odgovorna i bez problema obavljaju rutinske zadatke poput odnošenja smeća u kantu, čišćenja stola nakon jela i održavanja svoje sobe urednom, tada su šanse da će se dobro brinuti o životinji prilično velike.
  • Je li sigurno da želi kućnog ljubimca? U mnogim slučajevima su na kraju roditelji ti koji se brinu o kućnom ljubimcu, jer djetetu životinja brzo dosadi. Kada ljubimac dođe u vašu obitelj, vi ste ti koji će morati preuzeti brigu i odgovornost izgubi li vaše dijete interes. Zato je važno biti siguran da dijete stvarno želi kućnog ljubimca i da se ne radi o prolaznom hiru.
  • Kako se ponaša tuđim životinjama? Obratite pažnju kako se vaše dijete ponaša prema, recimo, susjedovom psu ili drugim životinjama na koje nailazi izvan kuće. Gledajte je li prema životinji obzirno, nježno i ljubazno ili pak previše grubo i bučno. Većina djece voli životinje no ne znaju kako se ponašati pravilno s njima, a ako je to slučaj, tada možda još nije pravo vrijeme za ljubimca. 
  • Putujete li često kao obitelj? I to je nešto o čemu treba razmisliti. Ako volite putovati kao cijela obitelj, tada morate birati životinje koje možete povesti sa sobom. Mali sisavci, ribe i gmazovi mogu biti sami nekoliko dana, ali što ako idete na duže putovanje? Imate li ih kome ostaviti? Također, kada se radi o psima, oni su vrlo emotivni i povezani sa obitelji pa bi ih svaki rastanak mogao šokirati, posebno ako tada odlaze nekome na čuvanje izvan doma u kojemu živite.
Reagira li dijete tvrdoglavošću, suzdržite se od emocionalnih ispada - budite malo mudriji
Reagira li dijete tvrdoglavošću, suzdržite se od emocionalnih ispada - budite malo mudriji

Važne su i djetetove godine, kao i vrsta ljubimca

Stručnjaci smatraju kako se djeca mlađa od pet godina nisu u stanju sama brinuti o kućnim ljubimcima, posebno ako se radi o gmazovima. Također, njihov imunološki sustav nije dovoljno jak pa je važno da nakon diranja životinje operu ruke.

Mali sisavci, poput činčila, hrčaka i miševa, pogodni su za djecu stariju od osam godina. Kunići i mali gmazovi su za one starije od deset dok se srednjoškolci mogu dobro brinuti o ribama, većim gmazovima i pticama.

Psi i mačke su sasvim druga kategorija. Ukoliko je dijete po prirodi odgovorno, dob od deset godina pa nadalje je dobra za brigu u dlakavcima tog tipa, ali ostatak obitelji ipak mora biti spreman podijeliti tu odgovornost zajedno sa djetetom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno