Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Savjeti kako pravilno odložiti ulje, a da ne ošteti cijevi i okoliš

Savjeti kako pravilno odložiti ulje, a da ne ošteti cijevi i okoliš

Ako je ulje korišteno samo jednom, možete ga očistiti, pohraniti i ponovno upotrijebiti za kuhanje. No, takvo ulje prvo treba ohladiti, a zatim ga procijediti kroz filter - primjerice papirnati filter za kavu

VIDEO

Kuhanje s uljem bilo koje vrste (biljnim, maslinovim...) može izvrsno promijeniti teksturu i okus hrane, ali kada je u pitanju čišćenje, uklanjanje rabljenog ulja je svakako manje ugodno. No, pravilno odlaganje ulja važno je ne samo za zdravlje vašeg doma, već i za zdravlje zajednice i okoliša u cjelini.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako brzo odčepiti začepljeni odvod?

Pokretanje videa...

Trikovi kako očistiti odvod 00:23

- Voda koja prolazi kroz kućne odvode ili odvode restorana zapravo ide u postrojenje za pročišćavanje vode, pročišćava se i onda je mi pijemo. Dakle, unosimo ju u organizam - kaže Jennifer Hill Booker, profesionalna kuharica i kulinarska edukatorica.

- Ako u vodu dodajete zagađivače poput ulja, to stvara maglu (kombinaciju masti, ulja i masnoće). Potreban je duži proces i više kemikalija za obradu vode da bismo je mogli piti. Zato je jako nezdravo dodavati puno ulja i stare masti u odvod - kaže Booker. 

Štoviše, pogrešno odlaganje ulja može privući štetočine i uzrokovati štetu vašem domu. Pridržavanje ispravnih metoda osigurava da ulje iskoristite na najbolji mogući način i zbrinete ga tako da ne šteti vašem domu, zajednici i okolišu.

Je li bolje kuhati na ulju ili na maslacu? To ovisi o više faktora
Je li bolje kuhati na ulju ili na maslacu? To ovisi o više faktora

1. Ulje spremite i bacite

Spremanje ulja u neku posudu i bacanje s običnim smećem uobičajena je i održiva metoda za odlaganje ulja. Nakon kuhanja pustite da se ulje ohladi, a zatim ga stavite u dobro zatvorenu posudu.

- Taj spremnik može biti boca ili neka posudica te vrećica - kaže Hill Booker i dodaje kako ona napravi još jedan korak i provjeri je li ulje skroz hladno. Naime, ona često zamrzava ulje prije nego što ga baci u smeće, pogotovo ako ga baca tijekom toplijih mjeseci. Na taj način ne riskira da ulje iscuri ili se prolije.

Zamrzavanje ulja također znači da ulje možete odlagati u biorazgradivom, umjesto u plastičnom spremniku, a ulje u čvrstom stanju neće curiti kroz biorazgradive posude kao tekuće ulje.

Ako imate male količine ulja, natopite ga novinama, ostacima hrane, mačjim pijeskom ili drugim tvarima koje ćete ionako baciti.

2. Spremite ga u posudu i ponovno koristite

Ako je ulje korišteno samo jednom, možete ga očistiti, pohraniti i ponovno upotrijebiti za kuhanje. Prvo pročistite ohlađeno ulje tako što ćete ga procijediti kroz filter. Hill Booker preferira papirnate filtere za kavu jer su oni vrlo pristupačni, a nisu štetni za okoliš.

Nakon što ulje više puta procijedite (Hill Booker obično to radi tri puta) stavite ulje u čistu, hermetički zatvorenu posudu i pohranite ga u hladnjak. Nikada nemojte čuvati iskorišteno ulje pohranjeno na sobnoj temperaturi jer će se brzo pokvariti. Pravilno pohranjeno, rashlađeno ulje trajat će i do 30 dana.

Primjetili ste da vam se stanjuje kosa? Pomoći će ulje ružmarina
Primjetili ste da vam se stanjuje kosa? Pomoći će ulje ružmarina

Kada dođe vrijeme za korištenje spremljenog ulja, izvadite potrebnu količinu i ostavite da se polako zagrije na sobnoj temperaturi 30 minuta ili preko noći. Ovaj postupak je koristan jer je na taj način potrebno manje energije za zagrijavanje toplog ulja nego onog hladnog iz hladnjaka.

Svakako, prije nego što upotrebljeno ulje 'reciklirate' i ponovno iskoristite, provjerite ova tri glavna znaka da se ulje ipak ne smije ponovno koristiti:

Buyer with sunflower oil in store
  • Talog na dnu ulja: ako pravilno procijeđeno ulje još uvijek ima talog koji izgleda 'kao prah drvenog ugljena', ulje više nije dobro za ponovnu upotrebu. Ovaj talog, iako je vidljiv u ulju sobne temperature, možda neće biti vidljiv u ohlađenom ulju.
  • Želatinozne tvari na dnu ulja: Ako se čini da pravilno procijeđeno ulje pohranjeno u hladnjaku ima želatinozne tvari na dnu, ulje više nije dobro za ponovnu upotrebu. Ova se tvar uglavnom pojavljuje u ulju koje se koristi za kuhanje životinjskih proteina, a najvidljivija je u ohlađenom ulju.
  • Miris: Ako rabljeno ulje čak i malo smrdi, nemojte ga ponovno koristiti.

Imajte na umu da ulje poprima okus i miris hrane.

- Ako pržite ribu, luk ili nešto slično, ne biste to nužno trebali koristili za prženje nečega što je mnogo delikatnije, ili ima mnogo blaži okus i aromu. Pržite li povrće, nemojte koristiti ulje koje ste prethodno koristili za prženje mesa - kaže Hill Booker. 

Također, imajte na umu da ulje koje se koristi za prženje krafni se ne smije koristiti za kuhanje za nekoga s alergijom na gluten.

Kako čuvati kolačiće da bi duže ostali svježi i mekani iznutra
Kako čuvati kolačiće da bi duže ostali svježi i mekani iznutra

Kako ne odlagati ulje?

Nemojte ga izlijevati u kućni odvod.

- Ako ga izlijete u odvod, nataložit će se. Naime, u odvodu, osim ulja, možete imati nakupine od sapuna, a ako ga bacite u wc, vjerojatno tamo imate nakupine toaletnog papira. U odvodu također može biti i dlaka - napominje Booker. Dodavanje ulja u mješavinu pogoršava tu blokadu, što dovodi do začepljenja i oštećenja cijevi.

Ulje ne dospijeva do postrojenja za pročišćavanje vode kao vruća tekućina, pa će u određenom trenutku to doprinijeti začepljenju odvoda, a ono se može dogoditi i izvan vašeg doma.

Isto tako ulje nemojte izlijevati ni u dvorište. Bez obzira na vrstu ulja i što se u njemu kuhalo, iskorišteno ulje izliveno u dvorištu privući će životinje i štetočine, kaže Hill Booker.

Nemojte ga izlijevati niti u kanalizaciju. Takvi odvodi, kao i oni kućni, nisu namijenjeni za odlaganje ulja. Baš kao i kod izlijevanja u dvorište, privući ćete štetočine poput štakora i žohara, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje