Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Savjeti kako voziti po poledici i trikovi kako brzo odlediti bravu, staklo te vrata na automobilu

Savjeti kako voziti po poledici i trikovi kako brzo odlediti bravu, staklo te vrata na automobilu

Držite sigurnosni razmak i veći nego što mislite da je dovoljno - naprimjer ako za idealnih uvjeta držite distancu na oko 20 metara onda ju na snijegu i ledu povećajte na najmanje 50 metara

VIDEO

Snježnih se mećava zgražaju gotovo svi vozači, jer osim što smanjuju vidljivost one stvaraju i skliski pokrivač na cesti, zbog kojega vas i najmanja pogreška može stajati sudara. Jednako tako za temperatura ispod nule valja se pribojavati i leda koji se zimi stvara na cesti, a ni gusta magla ne ide nam u korist.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Stiže jače zahlađenje: Snijega će biti svuda. Kamionima zatvoren put prema moru i natrag 01:02

U takvim se uvjetima vozači iznenade pa ponekad previše agresivno stisnu papučicu kočnice, što dovodi do blokiranja kotača i proklizavanja vozila, a ni ABS vam tu neće pomoći.

Smanjite brzinu, ubacite u niži stupanj prijenosa i laganim 'tapkanjem' po kočnici zaustavite vozilo. Tako ćete spriječiti blokiranje kotača i aktiviranje sustava ABS. Naglo okretanje upravljača također može biti opasno jer kotači ne prianjanju na podlozi pa naglim okretanjem kotača možete stvoriti efekt jednak naglome kočenju. 

Hrvati voze stare, neispravne kante: Prosječan automobil na cesti star je gotovo 15 godina
Hrvati voze stare, neispravne kante: Prosječan automobil na cesti star je gotovo 15 godina

Također, smanjite pritisak na papučicu gasa, jer osim veće potrošnje, proklizavanjem kotača nećete dobiti ništa. Laganim puštanjem spojke omogućite da vozilo samo krene, a potom umjereno dozirajte gas i uglađenim pokretima mijenjajte stupnjeve prijenosa. U svakome trenutku budite krajnje koncentrirani na sebe, ali i na druge oko vas.

storyeditor/2023-01-17/dreamstime_xl_7132567.jpg

Držite sigurnosni razmak i veći nego što mislite da je dovoljno - naprimjer ako za idealnih uvjeta držite distancu na oko 20 metara onda ju na snijegu i ledu povećajte na najmanje 50 metara. Izbjegavajte vožnju pokraj drugih vozila, jer nikada ne znate što može poći po zlu onome pokraj vas.

Na uzbrdici vrijede gotovo jednaka pravila kao i za vožnje po suhoj podlozi. Nakon što ste vozilo zaustavili povucite ručnu kočnicu, a kretanje izvršite na sljedeći način - lijevom rukom pridržavajte upravljač, a desnom lagano otpuštajte ručnu kočnicu.

Stiže jače zahlađenje: Snijega će biti svuda. Kamionima zatvoren put prema moru i natrag
Stiže jače zahlađenje: Snijega će biti svuda. Kamionima zatvoren put prema moru i natrag

Umjereno otpuštajte kvačilo i dodajte gas, a nakon što se vozilo 'zakotrljalo' u željenome smjeru potpuno otpustite kočnicu i nastavite lagano dodavati gasa. Ovo pravilo ne vrijedi za automobile s elektronskom ručnom kočnicom. Ona će se sama otpustiti nakon što sustav prepozna da je vozilo krenulo prema naprijed.

Trikovi kako brzo odlediti vrata, brave i stakla na vozilu

Zaleđena vrata na automobilu ne otvarajte na silu, to ih možete oštetiti. Prelijte ih mlakom vodom, ali nikako vrućom - vruća voda može oštetiti i vrata i bravu. Ukoliko pri ruci nemate tople vode, tad se pokušajte nasloniti na vrata i pomaknuti ih malo svojom težinom - ovaj trik ponekad pomogne da led koji drži vrata popuca.

I sušilo za kosu vam može ako imate mogućnost dovući produžni kabel i spojiti se na struju. Također, možete pokušati malo ugrijati ključ upaljačem pa ga staviti u bravu, ali pazite da ne bude vruć, već topao. Ovaj postupak ćete možda morati ponoviti nekoliko puta.

Pogledajte snimku ceste kod Fužina: 'Sve je puno snijega'
Pogledajte snimku ceste kod Fužina: 'Sve je puno snijega'

Napravite sprej za otapanje leda

Ulijte u bocu s raspršivačem mješavinu alkohola i vode u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode). Pošpricajte po zaleđenim dijelovima - po bravi, rubovima vrata, staklima. Led bi ubrzo trebao oslabiti i vrata ćete lakše otvoriti. 

Vozilo je moguće odlediti i mješavinom hladne vode i soli. Na litru vode stavite žličicu soli, promućkajte da se sol otopi pa pažljivo prelijte zaleđene površine - rub automobilskih vrata i kvake.

Također, ako se nađete negdje u gradu, stakla se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu - posegnite za kreditnom karticom i ostružite naslage leda. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći sjesti u auto i odvesti se kući. 

Savjeti kako da vam se staklo, vrata, retrovizor i brava ne zalede:

  • Zaštitite brave od leda pomoću WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. 
  • Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom, jer to može pomoći da se vrata ne zalede. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. 
  • Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli 'zalijepljene' za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu.
  • Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.
  • Stavite karton na stakla - to je odličan način prevencije da se stakla na autu ne zalede. Umjesto kartona možete staviti i stari ručnik. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'