Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Savršene kulinarske zamjene: Nestalo je ruma? Ima rogačice

Savršene kulinarske zamjene: Nestalo je ruma? Ima rogačice
1

Gotovo se sve može nadomjestiti: vrhnje mlijekom i maslacem, orasi bademima, med šećerom i vodom, pa čak i ukusna čokolada kakaom i žlicom maslaca

VIDEO

Ako vam je nestalo vina za umak, dodajte jelu žlicu vinskog ili jabučnog octa i malo voćnog soka. Umjesto luka za pirjanje upotrijebite bijeli dio poriluka, a umjesto pirea od krumpira napravite ga od cvjetače ili celerova korijena.

To su neka od rješenja koja su i mnoge profesionalne kuhare spasila nelagode kad su shvatili da im nedostaje neka namirnica. Veći je problem kad nedostaje neki sastojak za kolače jer su slastice osjetljivije na omjere. 

Ali i tu ima lijeka. Žličicu praška za pecivo može zamijeniti četvrtina žličice sode bikarbone i pola žličice vrhnja. Limunovu koru možete zamijeniti limetinom ili narančinom. A ako vam je ponestalo ruma, dodajte malo drukčijeg aromatiziranog likera poput rogačice ili anisette, rakije s aromom rogača ili anisa. 

Zaboravili ste kupiti tijesto za pizzu? Ništa strašno, kriške staroga kruha kojem ćete odrezati koru i poslagati ih u lim za pečenje bit će odličan nadomjestak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dalje pripremajte pizzu kao i inače. Pivo u lijevanom tijestu možete zamijeniti njegovom bezalkoholnom varijantom, a krušne mrvice zobenim pahuljicama. Pogledajte po kuhinji, usporedite namirnice i sami smislite još neke zamjene. 

Mjera za mjeru: Što zamjenjuje što

  • 30 g čokolade za kuhanje = 3 žlice kakaa i žlica maslaca
  • žlica kukuruznog škroba = 2 žlice namjenskog brašna 
  • šalica smeđeg šećera = šalica bijelog šećera i 2 žlice melase
  • šalica kiselog vrhnja = šalica jogurta
  • šalica mlaćenice = šalica mlijeka i žlica octa
  • šalica ulja = 250 g maslaca
  • češanj češnjaka = 1/8 žličice češnjaka u prahu
  • šalica maslaca = šalica margarina ili 7/8 šalice ulja
  • šalica ricotte = šalica svježega kravljeg sira
  • šalica kristal-šećera = šalica smeđeg šećera ili 2 šalice šećera u prahu
  • šalica mascarponea = šalica svježeg sira
  • šalica meda = 1 i 1/4 šalice šećera te 1/3 šalice vode
  • šalica grožđica = šalica sušena ribizla ili brusnica
  • šalica pilećeg ili goveđeg temeljca = šalica vruće  vode u kojoj ste zakuhali pileću ili goveđu kocku
  • šalica vrhnja = šalica mlijeka i 3 žlice maslaca
  • žlica želatine = 2 žličice praha agar agar
  • šalica kečapa = šalica pasirane rajčice, žličica octa, žlica šećera
  • šalica majoneze = šalica vrhnja ili jogurta

Lažan biskvit još je bolji

Ako su susjedini keksi uvijek mekši od vaših, iako ih radite prema istom receptu i pazite na mjere, vjerojatno se poslužila profi-trikovima. 

Možete se i na kreativan način pridržavati recepta te malim promjenama prilagoditi jelo ili desert svom ukusu. Ako želite mekše kekse, upotrijebite pola maslaca, a pola ga zamijenite margarinom te dodajte malo praška za pecivo čak i ako recept to ne zahtijeva. Takvi savjeti čine razliku, pa ih kuharice često prešute kao svoju tajnu. Želite li hrskavije kolačiće, upotrijebite manje maslaca ili margarina te izostavite prašak za pecivo. Također, upotrijebite manje brašna, a pecite ih malo dulje. 

Pitate li se zašto je torta od sira na američki način tako ukusna, a vama nikad tijesto ne ispadne tako hrskavo. To je prije svega stoga što kao podlogu za tortu oni ne rabe biskvit nego kekse koje samelju, pomiješaju s maslacem te zapeku.

Tiramisu sa svježim sirom

Za tiramisu, slasticu koja se najčešće priprema u svijetu, treba vam sir mascarpone. No slastica će biti izvrsna i sa svježim sirom, kozjim ili kravljim. Prije pripreme ga dobro ocijedite da ne bude kiseo. 

I kad nestane riže, uživajte u rižotu

Sve ste pripremili za rižot, ali je kutija riže prazna. Zamijenite je istom količinom pšenice bulgur, ječma, kus-kusa ili kvinoje. Samo pripazite na različito vrijeme kuhanja - ječam se kuha nešto dulje.

Stari kruh umjesto gotovih mrvica

Ako želite deblji hrskavi sloj oko mesa ili povrća koje pohate, uzmite jučerašnji kruh. Usitnite nekoliko kriški u blenderu i upotrijebite ih za pohanje. Pohani će sloj biti deblji i hrskaviji.

Pesto na malo drukčiji način

Talijanski umak s pinjolima, maslinovim uljem i bosiljkom te s drugim namirnicama može biti jednako dobar. Umjesto pinjola uzmite bademe ili suncokretove sjemenke, a peršin umjesto bosiljka.

Brzi umak od rajčice za pizzu

Nestalo vam je pasirane rajčice, a pripremate jelo za koje vam treba gusti umak? Nekoliko zrelih rajčica usitnite u blenderu. Procijedite dobivenu masu i stavite na plamen da ispari višak tekućine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru