Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

'Saznala sam da mi je ginekolog tata - i da imam barem šestero braće koji su začeti na isti način'

'Saznala sam da mi je ginekolog tata - i da imam barem šestero braće koji su začeti na isti način'

Doktor, kojeg je njezina obitelj nekoć štovala kao 'čudotvorca', je 1985. podmetnuo svoju spermu kojom je oplodio njezinu majku Jo Ann Levey. I kao rezultat prevare sa sjemenom, rođena je Morgan

VIDEO

Njujorčanka Morgan Hellquist je 'vrištala i jecala' i umalo uzrokovala sudar nakon što je saznala da je njezin ginekolog, koji joj je jednom postavio spiralu i godinama joj je vršio preglede grudi i zdjelice, zapravo njezin biološki otac - koji je to znao.

POGLEDAJTE VIDEO: Umjetnom oplodnjom želi 'osigurati' sina

Pokretanje videa...

Želim sina 01:27

- On je cijelo vrijeme znao što mi je, a ja nisam - rekla je uplakana Hellquist (36) o dr. Morrisu Wortmanu.

Morgan sad tuži Morrisa Wortmana, ginekologa iz Rochestera u Engleskoj. Njezina tužba, koja je podnesena u rujnu i traži nespecificiranu odštetu, također tereti Wortmana za liječničku nesavjesnost, nedostatak informiranog pristanka, nasilničko ponašanje, prijevaru, nemar i nanošenje emocionalne boli.

- Wortman je počinio grubu, bezobzirnu i namjernu prijevaru protiv Morgan toliko nečuvenog karaktera da krši sve granice pristojnosti, koja uključuje veliku moralnu krivnju, a penje se do razine bezobzirnog nepoštenja i šokantnosti - piše u pravnim dokumentima koje je Morgan predala sudu. 

No Morgan tvrdi da je doktor, kojeg je njezina obitelj nekoć štovala kao 'čudotvorca', u siječnju 1985. podmetnuo svoju spermu kojom je oplodio njezinu majku Jo Ann Levey. I kao rezultat navodne prevare sa sjemenom, rođena je Morgan.

- Moja mama se osjeća jako povrijeđeno. Osjeća se kao da ju je silovao i kao da je za sve to što se dogodilo ona kriva - objasnila je Morgan.

 

Dobila kćer s donorom sperme: Upoznali smo se tek 12 godina kasnije i zaljubili se, živimo san
Dobila kćer s donorom sperme: Upoznali smo se tek 12 godina kasnije i zaljubili se, živimo san

Morganina majka Jo Ann i njezin suprug Gary tražili su Wortmana za pomoć kod umjetne oplodnje sredinom 1980-ih, nedugo nakon što je pijani vozač udario u Garyjev motocikl, zbog čega je u dobi od 20 godina postao paraplegičar.

Par, koji je zajedno od srednje škole, pristao je platiti Wortmanu 50 dolara (340 kuna), tri puta mjesečno, u zamjenu za spermu anonimnog studenta Medicinskog centra Sveučilišta Rochester.

Donator, prema tužbi, nije smio imati nikakva poznata fizička ili psihička stanja koja bi mogao prenijeti na dijete te je dogovoreno da neće biti pretežno talijanskog ili židovskog podrijetla kako dijete ne bi bilo prerazličito od Jo Ann i Garyja.

A Morgan, koja je u dobi od 8 godina saznala da je začeta uz pomoć donatora sperme zbog Garyjeva stanja, odrasla je hvaleći doktora Wortmana što je pomogao njezinim roditeljima osnovati obitelj.

Toliko ga je poštovala da je 2012. godine, nakon što je rodila dvoje djece, napustila vlastitog ginekologa i postala Wortmanova pacijentica.

Obratite pažnju: Devet znakova da ne biste trebali imati djecu
Obratite pažnju: Devet znakova da ne biste trebali imati djecu

Otkad je njegova pacijentica, Morgan tvrdi da ju je Wortman opterećivao pričama o svojim osobnim mislima i iskustvima, dajući joj čudne komplimente i komentare poput: 'Ti si dobro dijete. Tako dobro dijete', i da ju je jednom nazvao 'židovsko-američkom princezom'.

Službeni papiri čak navode da je jednom, tijekom liječničke posjete, Wortman zamolio svoju sadašnju suprugu da im se pridruži u sobi za pregled kako bi mogla 'pobliže pogledati Morgan da vidi njezinu fizičku sličnost s optuženikom jer su doktor Wortman i njegova žena oboje znali da je optuženik Morganin biološki otac.'

No 2016., nakon Garyjeve smrti, Morgan je navodno napravila DNK test i otkrila da je Aškenazi Židovka - poput Wortmana, koji je 100 posto Aškenazi Židov. Potomci Aškenaza, prema zakonskoj dokumentaciji, nose veći rizik od određenih zdravstvenih stanja poput raka.

U tužbi se također navodi da su doktor Wortman, njegova majka i brat u prošlosti liječeni od psihičkih bolesti.

Tijekom svog DNK istraživanja, Morgan je pronašla i polubrata, Davida Berryja (37).

I, nakon osobnog susreta, par je bio šokiran saznanjem da dijele još mnogo polubraće i polusestara.

Pet je tipova baka i djedova: Mudraci, luckasti, daleki rođaci, kao drugi roditelji i klasični
Pet je tipova baka i djedova: Mudraci, luckasti, daleki rođaci, kao drugi roditelji i klasični

- Tada smo znali za petero njih. I svi smo bili istih godina. Pa smo pronašli još jednog, pa još jednog. Imala sam osjećaj kao nas je sedam, možda nas je i dvadeset.  A ako nas ima toliko, možda ima i stotina ljudi koji su moji polubraća i polusestre - objasnila je. 

Jedno od troje Wortmanove djece iz njegovih nekoliko brakova, kćer koju je odgajao, pristala je napraviti DNK test. A rezultati su potvrdili da ona, Morgan, Berry i ostali imaju istog oca.

Berry, čija majka Karen tvrdi da Wortmanu nikada nije dala dopuštenje da koristi svoju vlastitu spermu kako bi je oplodio, kaže da se 'teško nosi' s time kako je nastao, piše New York Post

- Ja sam proizvod nečega što se nikada nije smjelo dogoditi. To je nesavjesno kršenje etike, u najmanju ruku - rekao je Berry.

Bez obzira na emocionalnu traumu, ni Berry, ni Morgan, ni njihove mame, polubraća i polusestre nisu u mogućnosti poduzeti pravne korake protiv Wortmana zbog zlouporabe oplodnje jer taj čin ne podiže standard seksualnog napada u državi New York.

Morgan je jedina od sve djece koja je u mogućnosti tužiti Wortmana.

- Nemam dovoljno za pokretanje tužbe za prijevaru s oplodnjom, ali imam na temelju toga što me dirao bez mojeg pristanka - rekla je u suzama.

Međutim, unatoč mukama oko očinstva, ona smatra svoje novopronađene članove obitelji jedinim lijepim stvarima u ovoj strašnoj situaciji koja je iz korijena promijenila njezin život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj