Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Saznali smo zašto nam se prsti smežuraju kada su dugo u vodi

Prsti na rukama i nogama nakon boravka u vodi izgledaju kao suha šljiva, ne zato što koža upija vodu pa nabubre, već se ponašaju kao gume na mokrom asfaltu

16 komentara

Desetljećima su znanstvenici bili uvjereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što vanjski sloj kože upije vodu i nabubri, ali nije tako. Naime, vanjski sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti.

NAMJERNO SU SLATKE Evolucija: Bebe su neodoljive da bi se baš svi brinuli o njima

Podlogu tom vjerovanju stvorili su znanstvenici još 1935. godine jer su primijetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati neovisno koliko dugo stoje u vodi ako im je određeni živac oštećen. Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije vegetativnog živčanog sustava u tijelu koji je zadužen i za kucanje srca, disanje... 

S naboranim prstima dobrovoljci su bili puno brži u sakupljanju mokrih predmeta.

Foto: Dreamstime

Neurolozi su sad skloni uvjerenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu - lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

U 2013. godini proveli su niz istraživanja na tu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suhe predmete u dva slučaja - ako su im prsti naborani od vode i ako su suhi. S naboranim prstima bili su puno brži u sakupljanju mokrih predmeta i to za otprilike 12 posto, prenosi Bright Side.

Fotolia BACITE POGLED Oblik prstiju na stopalu otkriva kakav je tko u ljubavi, poslu...

Usporedili su to s gumama na automobilu. Ako su utori dovoljno duboki, guma će dobro prianjati uz površinu. Svi znamo kakav je slučaj s 'ćelavim gumama'.

Jednako je i s prstima. Ako imaju dublje utore, voda će proći kroz njih i bolje će prianjati mokroj površini. Zaključak znanstvenika je taj da prsti u vodi ne nabubre već se smanje zbog krvnih žila koje se u njima stežu pa se koža zbog toga namreška.

VIDI OVO! HOROSKOP: Došla je sezona Vodenjaka, a što to znači za Vaš znak zodijaka?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message