Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Šećer je štetan za zdravlje jer mijenja ljudski metabolizam

Šećer je štetan za zdravlje jer mijenja ljudski metabolizam
1

Zbog genetske mutacije stvaranja masnih naslaga iz šećera naši su preci uspjeli preživjeti periode gladi, no danas šećer uzrokuje brojna oboljenja, tvrdi istraživanje

VIDEO

Fruktoza, glavni sastojak šećera, putem krvi ulazi u stanice u tijelu i mijenja način funkcioniranja našeg metabolizma, otkrila je nova studija sa Sveučilišta Colorado. Tako pretjeran unos šećera i zaslađenih namirnica utječe na porast broja pretilih, srčana oboljenja, visok tlak i dijabetes te je izvor tzv. praznih kalorija. 

Šećer kao i sirup od fruktoze u prehrani imaju velike posljedice na ljudsko zdravlje - tvrdi dr Richard Johnson, autor knjige "The Sugar Fix: The High-Fructose Fallout That Is Making You Fat and Sick". 

Promjene na stanicama

Mutacija koje se dogodila na ljudskim genima prije 15-ak milijuna godina mogla bi objasniti zašto se danas debljamo, vjeruju stručnjaci. Istraživanje se usmjerilo na tu mutaciju i kako se naša tijela nose s mokraćnom kiselinom, biološkim produktom metabolizma nakon prerade hrane. Otkrili su da mokraćna kiselina djeluje na stanice povećavajući njihovu masnoću te tako utječe na proces debljanja.

Druga su istraživanja pokazala da se snižavanjem razina mokraćne kiseline istovremeno i snižava krvni tlak. Šećer je, poput alkohola, supstanca koja može stvoriti tjelesnu ovisnost te liječnici preporučuju smanjenje dnevnih doza šećera kako bi se popravilo opće zdravlje organizma. 

Evolucijski korijeni

Razlog štetnog utjecaja šećera na organizam ima svoje evolucijske korjene, smatraju znanstvenici. Prije mnogo milijuna godina naši su preci razvili mutacije na genima zbog kojih su mogli stvarati masne naslage pomoću fruktoze iz voća. U to je vrijeme ta mutacija bila izuzetno korisna, jer su tako mogli preživjeti vremena bez hrane.

Na Zdravakrava.hr pročitajte sve o dijeti "Istrebljivači šećera" koja mijenja vaše prehrambene navike, izbacuje nezdrave šećere iz jelovnika i čuva vaše zdravlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...