Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Seks je uistinu bolji s godinama, a važno je slijediti tri pravila

Seks je uistinu bolji s godinama, a važno je slijediti tri pravila

Sad kad navršavam 55 godina, volio bih da mogu razgovarati sa svojim 25-godišnjim sobom i dati mu par savjeta. To je nemoguće pa ću ih podijeliti s vama, kaže seksualni terapeut Ian Kerner

VIDEO

Na svoj 55. rođendan, njujorški pisac i seksualni terapeut Ian Kerner je odlučio napisati članak o vlastitoj seksualnosti i svom seksualnom životu te objasniti zašto muškarci ne trebaju dopustiti da im starenje ometa želju za seksom. 

POGLEDAJTE VIDEO: Britanac slomio penis

Pokretanje videa...

Penis 01:35

Ovo su njegova osobna i profesionalna saznanja o muškoj seksualnosti i starenju:

Prema studiji objavljenoj u Archives of Sexual Behavior, prosječni Amerikanac ima spolne odnose 54 puta godišnje, što se otprilike prevodi na jednom tjedno, uz nekoliko dodatnih puta za posebne prigode. A danas mi je rođendan. Napunit ću 55. I kao i svi moji rođendani u posljednjih 20 godina u braku, moj bonus dar je seks. 

Ali, posebna prilika ili ne, s obzirom na to da sam već u duboko u srednjim godinama, ovo je dobar trenutak da sagledam kako se moj seksualni život s vremenom promijenio - i ono što sam kao seksualni terapeut naučio o tome kako se seks mijenja s godinama. 

Seksualni terapeut: Evo kako konačno zavoljeti svoje tijelo
Seksualni terapeut: Evo kako konačno zavoljeti svoje tijelo

Prije svega, volim seks. Uvijek sam volio i uvijek ću ga voljeti. I suprotno prethodno citiranoj studiji koja bilježi opadanje učestalosti seksa s godinama (oni u 20-ima imali su spolne odnose u prosjeku oko 80 puta godišnje, u usporedbi s oko 20 puta godišnje za one u 60-im godinama), ako ništa drugo, apetit za seksom mi je porastao.

Način života (prehrana, tjelovježba, stres, nepušenje, ograničavanje alkohola) igra veliku ulogu u suzbijanju tih opadanja. Nedavno sam provjerio i razinu testosterona u sklopu sveukupnog zdravstvenog pregleda. Moje razine su u skladu s ljudima mojih godina, ali problem je u tome što ih nikad nisam stalno provjeravao, pa zapravo ne znam koja mi je bila početna vrijednost. 

Razina testosterona vrlo je individualna, čak i u dobi od 25 godina niska vrijednost jednog čovjeka mogla bi biti visoka vrijednost za drugog čovjeka, pa bih volio da sam to činio redovitije.

Iako mi je apetit za seksom još uvijek snažan, 'oči su mi često veće od želuca'. Naravno, kao i mnogi muškarci, još uvijek se mogu brzo napaliti. Na primjer, moja žena izađe iz tuša i ja je pogledam, vidim svu njezinu ljepotu i osjetim to u genitalijama. Tako je oduvijek bilo. Ali istina je da sad moram čuvati svoje resurse.

Uz ovih 7 savjeta seks će vam postati bolji, češći i uzbudljiviji
Uz ovih 7 savjeta seks će vam postati bolji, češći i uzbudljiviji

Iako su se neke stvari o seksu promijenile, određeni aspekti su ostali isti. Na primjer, uvijek sam imao problema s preranom ejakulacijom, najčešćom od svih mehaničkih 'muških funkcija'. I suprotno stereotipima, to nije samo problem mladog čovjeka. 

Iako se još nisam susreo s problemom erektilne disfunkcije, nije neuobičajeno da se s godinama seksualni problemi kod muškaraca samo povećavaju. Na sreću, erektilna disfunkcija savršena je prilika za početak uzimanja lijekova poput Viagre (ako otprilike znate kada ćete imati spolni odnos).

Ovi lijekovi imaju željeni učinak s jako malo rijetkih nuspojava. No, neki muškarci ne žele priznati da više nisu mladi pastusi pa ne žele uzimati Viagru, čak i kad možda uzimaju lijekove za razne druge bolesti. Za mene je ovo glupo - ako moram svoju seksualnu funkciju staviti s jedne strane ljestvice, a seksualni ego s druge, prva definitivno nadmašuje drugu.

S druge strane, oduvijek sam znao da određeni lijekovi izazivaju seksualne nuspojave (poput depresije i anksioznosti za koje se zna da inhibiraju seksualnu želju), pa sam se opirao njihovom uzimanju.

Orgazam kod velikog broja žena je češći - kad uđu u ove godine
Orgazam kod velikog broja žena je češći - kad uđu u ove godine

- Sad kad navršavam 55 godina, volio bih da mogu razgovarati sa svojim 25-godišnjim sobom i dati mu par savjeta. Budući da je to nemoguće, savjete ću podijeliti sa svima vama - napisao je autor teksta Ian Kerner za britanski Guardian.

1. Ozbiljno shvatite svoje spolno zdravlje. Budi proaktivni. Provjerite te razine testosterona i utvrdite svoju početnu vrijednost. Redovito razgovarajte o seksualnom zdravlju sa svojim liječnikom opće prakse. Jedite, vježbajte i pazite na sebe imajući u vidu seks. Vjerujte mi: seks će vam biti važan u budućnosti kao i sada, možda čak i više.

2. Budite otvoreni promjenama: i u spolnoj funkciji i u načinu na koji definirate i pristupate seksu. Neka vaš penis bude putnik, a ne vozač u vašem seksualnom životu. Naviknite se pričati o ovim promjenama sa svojim partnerom.

Problemi pod plahtama? Važno je izabrati trenutak za razgovor
Problemi pod plahtama? Važno je izabrati trenutak za razgovor

3. Zabavite se! Seks s godinama zapravo postaje puno lakši. Sad kad su moja djeca odrasla i imaju svoje živote, supruga i ja smo pod manje stresa s kojim se moramo boriti i imamo više slobodnog vremena. Nema više zaključavanja vrata spavaće sobe - dovraga, ne moramo više ni imati seks samo u spavaćoj sobi! Sa 55 godina doista se osjećam kao da sam na seksualnom vrhuncu, a ne u opadanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje