Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Šest razloga zašto menopauza manje pogađa libido nekih žena

Šest razloga zašto menopauza manje pogađa libido nekih žena

Istraživači su anketirali žene stare između 45 i 55 godina kako bi utvrdili kako menopauza utječe na libido i jesu li sudionice doživjele seksualnu disfunkciju ili ipak nisu

VIDEO

Menopauza može utjecati na spolni život žena na znatno različite načine. Nekima suhoća rodnice može dovesti do seksualne disfunkcije i manje zanimanja za seks. Za ostale je seks još uvijek izuzetno važan u srednjim godinama. No, što uzrokuje ove duboke razlike u libidu među ženama u menopauzi?

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za menopauzu

Pokretanje videa...

Savjeti za menopauzu 00:50

Prema studiji objavljenoj u časopisu Menopause, časopisu Sjevernoameričkog društva za menopauzu (NAMS), postoji najmanje šest potencijalnih razloga.

Zašto menopauza manje pogađa libido nekih žena?

Istraživači su anketirali žene stare između 45 i 55 godina kako bi utvrdili kako menopauza utječe na libido i jesu li sudionice doživjele seksualnu disfunkciju procijenjenu na temelju kriterija iz Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje (DSM-5). Istraživači su također analizirali stanje tjelesne slike svakog pojedinca, seksualno zadovoljstvo, kvalitetu odnosa i simptome menopauze kroz različite mjere.

Studija je osmišljena kako bi se shvatilo koliko je učinkovita hormonska terapija menopauze (MHT) u smanjenju spolne disfunkcije nakon menopauze, no nalazi su ukazali na neke druge vrlo zanimljive čimbenike.

Sljedeća iskustva povezana su s iskustvom većeg seksualnog zadovoljstva kod žena koje prolaze kroz menopauzu:

  • Pozitivni stavovi o seksu
  • Pozitivna slika tijela
  • Zadovoljstvo vezom
  • Više životnih seksualnih partnera
  • Pozitivna iskustva sa seksom, posebno ona koja uključuju pažnju prema vlastitom zadovoljstvu tijekom seksa
  • Manje ozbiljni simptomi fizičke menopauze

Ako uzmemo u obzir fizičke simptome, ovi rezultati sugeriraju da bi zdrav odnos sa svojom seksualnošću općenito mogao biti jedan od najvažnijih čimbenika za određivanje kako se naš libido i seksualno funkcioniranje mijenjaju kasnije u životu.

- Ovi su rezultati u skladu s nalazima prethodnih studija i ističu da se čini da su čimbenici koji nisu upotreba hormonske terapije, poput veće važnosti seksa, pozitivnog stava prema seksu, zadovoljstva partnerom i manje genitourinarnih simptoma povezanih s menopauzom, povezane su s boljom seksualnom funkcijom tijekom menopauze - rekla je medicinska direktorica NAMS-a, Stephanie Faubion.

Korištenje MHT-a nije povezano s boljom seksualnom funkcijom, ali žene koje su koristile MHT najvjerojatnije su doživjele ta pozitivna seksualna iskustva, uključujući bolju kvalitetu odnosa, intimnije odnose i pozitivniji stav prema seksu, uključujući bolju kvalitetu seksualnog života i pozitivnije poštovanje tijela, piše Mbg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje