Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Šest svakodnevnih navika na kojima će vam zubi biti zahvalni

Šest svakodnevnih navika na kojima će vam zubi biti zahvalni
6

Ne četkajte prejako kako biste zaštitili zube od trošenja. Ako ih ne četkate onoliko često koliko je potrebno, bakterije, kiselina i plak se lakše nakupljaju i nalaze dom u ustima. Nemojte preskočiti ni četkanje jezika

VIDEO

Ne shvaćaju svi koliku veliku ulogu usta igraju u održavanju cjelokupnog zdravlja, budući da vas mogu obavijestiti o mnogim mogućim problemima. To je zato što su usta povezana s dišnim i probavnim traktom, što znači da mnoge klice mogu ući kroz njih i prenijeti se na ostatak tijela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

specka novi zubi u turskoj 00:55

Zato je jako važno održavati usta čistima tijekom dana i paziti i na male stvari.

1. Ne četkajte prejako

Desni svake osobe trebale bi biti ružičaste i čvrste ako su u 100% zdravom stanju. Međutim, neki ljudi imaju natečene desni koje često krvare ili, još gore, počnu se povlačiti. Ako se povlače, to ćete moći primijetiti jer će vam se zubi činiti dužima nego inače.

Za bjelije zube pomoći će vam spoj sode bikarbone i kurkume
Za bjelije zube pomoći će vam spoj sode bikarbone i kurkume

Jedan od glavnih razloga za to može biti činjenica da zube perete prejako ili četkicom s tvrdom dlakom. Preporuka stomatologa je da perete zube s četkicom koja ima mekšu dlaku i kružnim pokretima. Ne smijete previše pritiskati kako biste zaštitili zube od trošenja.

2. Ne zaboravite očistiti jezik

Preskakanje četkanja jezika može značiti da će sve bakterije koje se skupe na njemu imati priliku za razmnožavanje. U tom slučaju možete početi osjećati loš zadah, nemogućnost okusa hrane, bolesti desni, pa čak i gljivične infekcije. Zato je važno koristiti i strugač za jezik, jer je mnogo praktičniji od obične četkice za zube.

Ako pak koristite četkicu za zube, prvo morate isprati usta toplom vodom. Počnite od stražnjeg dijela jezika i budite vrlo nježni, pazite da ne dodirnete desni ili zube. Nakon što završite, morate još jednom isprati kako biste se riješili svih bakterija.

Dreamstime

3. Koristite vodicu za ispiranje usta i izbjegavajte jaku hranu

Konzumiranje namirnica poput češnjaka, luka i začina gotovo svakodnevno može biti odgovorno za stalni loš zadah. No najčešći razlog problema je loša dentalna higijena, uz zadržavanje ostataka hrane u ustima. Ti će ostaci istrunuti u ustima i stvoriti neugodan miris. I ne samo to, mnoge bakterije ostaju na jeziku i proizvode smrdljive spojeve sumpora.

Ovdje dolazi do izražaja vodica za ispiranje usta, koja pomaže u uklanjanju bakterija i pruža osjećaj svježijeg daha. Ako vodica sadrži fluorid, može pomoći i kod parodontnih bolesti, pa čak i smanjiti karijes.

Stomatologinja objasnila: Puno njih pogrešno koristi električnu četkicu, ovo je pravilan način
Stomatologinja objasnila: Puno njih pogrešno koristi električnu četkicu, ovo je pravilan način

4. Koristite odgovarajuće proizvode ako su vam zubi osjetljivi

Ako pijenje hladne vode i jedenje vruće juhe predstavlja mučenje, možda biste trebali posjetiti zubara. To je zato što se osjetljivost javlja kada se zubna caklina istroši, zbog čega korijeni zuba postaju izloženiji.

Stomatolog će znati koje su paste najbolje za osjetljive zube kako ne biste koristili nešto što pogoršava situaciju. Ono što također možete učiniti je koristiti četkicu za zube s mekim vlaknima i slijediti rutinu oralne higijene do posljednjeg detalja. Također biste se trebali držati podalje od kisele hrane koja ima sposobnost trošenja zubne cakline.

5. Očistite temeljito zube svake godine

Dodatni problem koji može stvoriti loša dentalna higijena je diskoloracija zuba. Ako ih ne četkate onoliko često koliko je potrebno, bakterije, kiselina i plak se lakše nakupljaju i nalaze dom u ustima.

Plak i zubni kamenac su ti koji stvaraju tu žutu prevlaku na vanjskoj strani zuba, što ih čini neugodnima za gledanje. Dakle, osim pranja zuba dva puta dnevno, potrebno je jednom godišnje posjetiti svog stomatologa za temeljiti pregled i čišćenje. Tijekom ovog procesa stomatolog može ukloniti kamenac i plak s teško dostupnih mjesta. Također će očistiti vaše zube svojim posebnim alatom, a zatim ih i ispolirati. Ovaj posljednji korak učinit će zube ponovno sjajnima i riješiti vas te žućkaste nijanse.

6. Posjetite zubara ako primijetite nešto neobično

U nekim prilikama možete primijetiti ranice u ustima koje su prilično bolne. Iako možda mislite da ih uzrokuje hladno vrijeme, to zapravo može biti i zbog infekcija. Razlozi za to mogu biti određeni nedostaci u prehrani, višak sline ili navika čačkanja usana.

Prvo što biste trebali učiniti je posjetiti liječnika i zatražiti rješenje za problem i olakšanje. Možda ćete također trebati napraviti dodatne pretrage kako biste vidjeli imate li nedostataka koji bi mogli uzrokovati problem, donosi Bright Side.

'Tri navike mnogima uništavaju zube, a da toga nisu ni svjesni'
'Tri navike mnogima uništavaju zube, a da toga nisu ni svjesni'

POGLEDAJTE VIDEO: PITALI SMO GRAĐANE KOJA JE NAJGORA ŽENSKA NAVIKA?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti