Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sezona bolesti usta, stopala i šake: Znak - vodenasti prištići

Sezona bolesti usta, stopala i šake: Znak - vodenasti prištići

ZARAZA Osip mogu pratiti i vrućica, slabost i smanjen apetit. Neugodu u ustima može olakšati ispiranje čajem od kamilice, kaže pedijatar Jovančević. Simptome može pratiti i vrućica

VIDEO

Ljeti i u ranu jesen među djecom se češće javlja epidemija bolesti usta, šake i stopala, koja spada u skupinu enterovirusnih oboljenja. Uzrok može biti više enterovirus, no među najčešćim su uzročnicima Coxsackie virus te enterovirus 71. Kako se širi preko sekreta iz nosa i usta, odnosno kapljičnim putem, te preko nečistih ruku (posebno ako ste bili u dodiru s fekalijama, primjerice pri mijenjanju pelena), dok inkubacija do pojave simptoma može trajati i do tjedan dana, bolest je vrlo zarazna i nerijetko nakon prvog oboljelog djeteta obolijevaju sva djeca u vrtićkoj grupi ili u istom razredu, a u vrijeme epidemije bilježi se i među odraslima koji su kontaktu sa zaraženom djecom. Iako su uvijek moguće komplikacije, u pravilu je riječ o bolesti koja prolazi nakon 5 do 6 dana bez većih problema, s manje ili više neugodnim simptomima, kaže pedijatar prof. dr. Milivoj Jovančević. 

Side view of pretty crawling baby

Najčešći simptomi

- Glavni simptom bolesti usta, šake i stopala je pojava osipa, odnosno prištića tipično na podlakticama i dlanovima te na potkoljenicama i stopalima (ponekad i po cijelim nogama i stražnjici), kao i u usnoj šupljini. Kod male djece prištići se mogu pojaviti i na mjestima pelenske regije. Ubrzo nakon što se pojave, prištići postaju vodenasti i mogu se stvoriti male ranice. U težim slučajevima, prištići u ustima mogu zahvatiti jezik i ždrijelo, pa i zubno meso, što može biti vrlo neugodno i bolno. Spomenute simptome može pratiti i visoka vrućica, obično oko 40°C, uz opću slabost i umor, smanjen apetit i razdražljivost djeteta - pojašnjava pedijatar. Liječenje je, dodaje, uglavnom samo simptomatsko. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Od lijekova preporučuju se samo oni za snižavanje temperature i po potrebi oni protiv bolova. Ako su prištići u ustima jako neugodni, usta se mogu ispirati čajem od kamilice nekoliko puta na dan, a velika pomoć mogu biti i sprejevi protiv afti koji se mogu nabaviti u ljekarnama. Takav sprej stvorit će  zaštitni ‘film’ na ranicama u ustima i tako ublažiti bol te ubrzati cijeljenje - ističe dr. Jovančević. Tek u rijetkim slučajevima, dodaje, na rukama ili nogama može se razviti sekundarna infekcija, pa nekoliko dana treba primjenjivati antibiotsku mast. 

Otpadanje noktiju

- Osim toga, roditelje uvijek upozorim da se ponekad može dogoditi da se tjedan ili dva nakon što bolest prođe počnu odizati nokti, pa i da otpadnu. No ne treba se previše zabrinjavati jer kasnije izrastu normalni i zdravi nokti - ističe sugovornik. 

Kako uzročnik bolesti usta, šake i stopala mogu biti različiti virusi, treba imati na umu da to što ste jednom preboljeli bolest ne znači da ste razvili imunitet, odnosno ona se može javiti i više puta. Također, virus je aktivan tijekom cijelog tijeka bolesti, a mjesecima se može zadržati u stolici oboljele osobe, pa je vrlo važno voditi računa o higijeni ruku te o tome da izbjegavate dijeliti s drugima pribor za jelo ili ručnike. Također, redovito dezinficirajte površine koje dijete dodiruje, perite igračke i zračite prostor u kojem boravi.

Osip se ponekad pojavljuje po cijelim nogama i stražnjici

Osip, odnosno prištići, pojavljuju se na potkoljenicama i stopalima, a ponekad i po cijelim nogama i stražnjici. Kod male djece prištići se mogu pojaviti i na mjestima pelenske regije, kaže pedijatar Jovančević.

Bolest u ustima može zahvatiti jezik i ždrijelo

Osip se tipično pojavljuje na dlanovima i stopalima, kao i u usnoj šupljini. U težim slučajevima prištići u ustima mogu zahvatiti jezik i ždrijelo, pa i zubno meso, što može biti vrlo neugodno i bolno. Simptome može pratiti i visoka vrućica, obično oko 40°C, uz opću slabost i umor, smanjen apetit i razdražljivost djeteta, kaže dr. Jovančević. 

Prištići postaju vodenasti i mogu se stvoriti male rane

Pojava prištića tipična je na podlakticama i dlanovima. Ubrzo nakon što se pojave, prištići postaju vodenasti i mogu se stvoriti male rane. Virus se širi preko sekreta iz nosa i usta, odnosno kapljičnim putem, te preko nečistih ruku (posebno ako ste bili u dodiru s fekalijama, primjerice pri mijenjanju pelena).

Za pravilnu zaštitu, ruke treba prati sapunom minimalno 20 sekundi

Kako biste spriječili infekciju virusom, vodite brigu o higijeni ruku. Smočite ruke pod mlazom tople vode, nasapunajte ih, rukom o ruku istrljajte dlanove, nadlanice, palac, područje između prstiju, vrhove prstiju i područje nokta. Proces pranja ruku neka traje barem 20 sekundi. Nasapunane ruke isperite pod mlazom vode i osušite ih papirnatim ručnikom. 

Operite ruke nakon svakog mijenjanja pelene

Osim nakon toaleta, ruke treba oprati prije i posije nekih radnji kao što su pripremanje hrane, skrb o bolesnima, nakon kihanja i kašljanja, nakon rada sa smećem te prilikom ulaska u kuću. Osobito je važno prati ruke nakon mijenjanja pelena jer prijeti noro virus, a operite ih i nakon diranja ljubimaca. 

Redovito čistite predmete koje često dodirujete

Pranje ruku ključni je korak u sprečavanju širenja bakterijskih i virusnih infekcija. Prije pranja ruku skinite prstenje kako biste očistili i dio koji se nalazi ispod njih.  Redovito čistite objekte koji se često koriste u vašem domu i uredu jer ćete tako smanjiti količinu bakterija u vašem okruženju. To su predmeti koje vi i drugi često dodirujete, kao što je vaš telefon, prekidači za svjetla, umivaonici, ručke za WC i kvake. I bez obzira na to što mislite da imate čiste ruke, svaki put kad otvorite vrata ili upalite svjetlo na rukama prenosite bakterije.

ZABAVA! KVIZ: U kojem klubu Lige Prvaka trebate igrati?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru