Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Sezona je bazge, iskoristite je! Napravite sirup, med, kolač...

Sezona je bazge, iskoristite je! Napravite sirup, med, kolač...

Donosimo vam nekoliko zgodnih recepata pa krenite u berbu. Samo imajte na umu da je preporuka brati je nakon nekoliko sunčanih dana bez kiše kako bi na cvjetovima bilo što više peludi

VIDEO

Od cvjetova možete raditi sve i svašta - od kolača i čaja do soka, meda... Odlične su i bobice od bazge koje se na granama pojavljuju krajem ljeta. Od njim se prave marmelade i pekmezi, sirupi, a odlične su i u muffinima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:19

Donosimo vam nekoliko zgodnih recepata pa krenite u berbu. Samo imajte na umu da je preporuka brati je nakon nekoliko sunčanih dana bez kiše kako bi na cvjetovima bilo što više peludi, jer ona daje onaj prepoznatljiv okus i miris. Birajte lokacije gdje u blizini nema prometa ili nekih drugih izvora zagađenja.

Sirup od cvjetova

Sastojci: cvjetova bazge toliko da napune 2/3 lonca od devet litara, 12 limuna (koru dobro operite ili kupite bio limun, to je još bolja opcija), 4 kilograma šećera

Priprema:

Cvjetove stavite u lonac od 9 litara, prelijte hladnom vodom i u to ubacite 5 limuna narezanih na kolutove. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procijedite kroz gazu, ali prije cijeđenja rukom zgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.

Iskoristite sezonu maslačka dok još traje! Top 13 recepata za ljekovite pripravke, čajeve...
Iskoristite sezonu maslačka dok još traje! Top 13 recepata za ljekovite pripravke, čajeve...

Nakon cijeđenja u tekućinu dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promiješajte pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte). Kada je sav šećer otopljen, sipajte u čiste boce, zatvorite i pasterizirajte. 

Kada ga poželite piti, sirup razrijedite s onoliko vode koliko vam odgovara - da vam okus bude najbolji. Sok je idealno poslužiti hladan.

Postupak pasterizacije: Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.

Med od bazge

Vrlo je jednostavno. U staklenke stavite cvjetova bazge koliko stane pa ih zalijte domaćim medom. Malo promiješajte, zatvorite staklenke i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi tri dana do tjedan dana. 

Potom procijedite med (ne kroz gazu već kroz cjediljku). Ono što ćete dobiti je med s vrlo intenzivnim okusom bazge koji možete dodavati u čaj ili napraviti sok s limunom.

20 recepata s ljekovitim biljem: Tinktura od češnjaka, gavezova mast, vino za bolje pamćenje...
20 recepata s ljekovitim biljem: Tinktura od češnjaka, gavezova mast, vino za bolje pamćenje...

Med od bazge može vam stajati dugo, dok ga ne potrošite. Samo pazite da ga ne skladištite na pretoplom mjestu - može bez problema stajati u hladnjaku.

Ono što vam ostane u cjediljki ne bacajte - šteta je, radije to stavite u vodu, dobro rukama promiješajte i ocijedite, dodajte malo soka od limuna, ohladite i dobit ćete fini osvježavajući napitak.

Marmelada od cvjetova

Sastojci: 20 cvjetova bazge, 1 kg šećera, 2 limuna, 2 litre vode, 2 vrećice šećera za želiranje

Priprema:

Svježe cvjetove stavite u vodu, dodajte sok od limuna, poklopite i ostavite neka stoji 24 sata na hladnijem mjestu u domu. Drugi dan procijedite to kroz gazu i stavite kuhati na laganu vatru. Dodajte šećer za želiranje i nekoliko žlica običnog šećera.

Kad tekućina prokuha, dodajte ostatak šećera i kuhajte uz neprestano miješanje tri minute ili malo duže ako vam se učini da je previše rijetko. Na kraju marmeladu ulijte u staklenke, zatvorite i ostavite da se polako ohladi. 

 

Sočni kolač s limunom i bazgom

Sastojci:

  • za biskvit: 250 grama nesoljenog maslaca (vrlo mekanog), 200 grama šećera, ribana korica od 3 limuna , 3 jaja, 250 grama brašna, 1 i pol žličica praška za pecivo, četvrtina žličice soli, 100 ml mlijeka
  • za preljev: 3 žlice limunovog soka, 100 ml sirupa od bazge
  • za glazuru: 250 grama šećera u prahu, 2 žlice limunovog soka

Postupak: 

Upalite pećnicu na 175 stupnjeva i dok se ona grije, krenite s pripremom. Premažite maslacem kalup promjera 25x10 centimetara pa na to stavite papir za pečenje (dolje i sa strane) tako da viri malo iz protvana (za kasnije lakše vađenje kolača).

Potom krenite raditi biskvit. Umutite maslac i šećer, dodajte naribanu koricu limuna pa jedno po jedno jaje, pazeći da se svako dobro umuti prije nego dodajete drugo. U drugoj posudi pomiješajte brašno prašak za pecivo i sol pa polovicu umiješajte u smjesu od maslaca i ostalog.

Češnjak je vrlo ljekovit i dobar za ublažavanje raznih tegoba, od glavobolje do hemeroida
Češnjak je vrlo ljekovit i dobar za ublažavanje raznih tegoba, od glavobolje do hemeroida

Kad se dobro poveže, dodajte mlijeko, a nakon toga preostalu mješavinu sa brašnom. Smjesu još malo miksajte pa prebacite u pripremljen protvan, poravnajte i pecite 50 minuta do sat vremena, dok provjerom sa čačkalicom, čačkalica iz tijesta ne izađe čista.

Preljev napravite tako da pomiješate sirup od bazge i sol od limuna - stavite na gotov biskvit, ali najprije izbušite male rupice u njemu kako bi tekućina ušla dublje u kolač zbog čega će kasnije biti sočniji.

Nakon toga je vrijeme za izradu glazure - umutite sve spomenute sastojke dok se dobro ne sjedine pa je nanesite na kolač nakon što ste ga izvadili iz kalupa.

Pohani slatki cvjetovi u tri varijante

Kad uranjate cvjetove bazge u tijesto, držite ih za stapku, a tijekom prženja u vrućem ulju pazite da dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana. Pohana bazga jede se kao slatki desert.

S pivskim tijestom

Sastojci: cvjetovi bazge, 1 šalica ječmenog brašna, 1 šalica pšeničnog brašna, pivo - količina po potrebi, malo soli

Priprema:

Od navedenih sastojaka (svih osim bazge) napravite tijesto nalik onome za palačinke. U to umačite cvjetove bazge i pržite ih kratko u vrućem ulju, dok ne porumene. Na kraju ih pospite šećerom s aromom vanilije, cimetom i mljevenim bademima ili lješnjacima. 

Sa snijegom od bjelanjaka

Sastojci: 8 velikih cvjetova bazge, 2 šalice brašna, mlijeko - količina po potrebi, 1 jaje, snijeg od 2 bjelanjka

Priprema: 

Najprije pomiješajte brašno, jaje i mlijeko tako da dobijete smjesu kao za pripremu palačinki. Kad je smjesa glatka, u nju polako umiješajte snijeg od bjelanjaka. Cvjetove uronite u smjesu pa pržite na vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Poslužite s umakom od omiljenog voća ili pospite mješavinom cimeta i šećera u prahu ili samo sa šećerom u prahu, kako više volite.

S prošekom ili vinom

Sastojci: cvjetovi bazge, 2 šalice brašna, 2 jaja, mlijeko - po potrebi, malo ekstrakta vanilije, malo prošeka ili nekog drugog desertnog vina, naribana korica limuna, prstohvat soli

Priprema:

Pomiješajte najprije suhe sastojke pa dodajte mokre. Dobro izradite kako ne bi bilo grudica, smjesa treba biti glatka i nalik onoj za palačinke. Cvjetove uronite u smjesu i ispržite kratko u vrućem ulju, možete i kokosovom.

Nakon što dobiju lijepu zlatnu boju izvadite ih na papirnate ubruse, da se upije višak masnoće, pa slažite na tanjur. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.

 

Čaj od bazge

Osušite dobro cvjetove bazge pa spremite u staklenke. Čaj pripremite tako da žličicu suhih cvjetova prelijete sa 200 vruće vode, pokrijete, ostavite desetak minuta i procijedite.

Kad se čaj malo ohladi, da se može piti, tad dodajte i malo meda. Dobit ćete zdravi napitak koji je dobro popiti svaki dan. Posebno je dobar za smirivanje kašlja.

Schwarze Holunderbeeren im Körbchen

Sirup od bobica

Sastojci: 2 kilograma zrelih bobica bazge, 5 kg šećera, 7 litara vode, sok od 6 limuna, malo ruma (po ukusu)

Priprema:

Kuhajte bobice sat vremena u vodi i vodite računa da ih prethodno dobro očistite od peteljki. Malo ih ohladite pa izgnječite rukama tako da što više soka izađe iz njih. Potom to procijedite kroz gazu i u sok dodajte ostale sastojke. Kuhajte nekih 15-ak minuta pa vruće ulijevajte u boce, odmah ih čvrsto zatvorite i smjestite negdje da se što sporije hlade (prekrijte ih dekom).

Pekmez od bobica 

Sastojci: 1 kg bobica bazge, 2 kg šećera, sok jednog limuna

Priprema: 

Kuhajte bobice sa šećerom na laganoj vatri oko pola sata. Potom dodajte sok od limuna i nastavite kuhati još pola sata. Vrući pekmez stavljajte u staklenke, dobro zatvorite i ostavite neka se što sporije hladi. Čuvajte kasnije na tamnom, hladnijem mjestu.

Napomena: Po ovom receptu možete dobiti i marmeladu - u tom slučaju procijedite nakon kuhanja pa tekući dio stavite u staklenke, a od ostataka bobica možete napraviti muffine.

Prirodna pomoć za lakši san: Ova biljka će vas fino opustiti
Prirodna pomoć za lakši san: Ova biljka će vas fino opustiti

Muffini od bobica

Sastojci: 2 šalice bobica od bazge, 60 g smeđeg šećera, vanilin šećer, 2 jaja, 200 ml mlijeka, 200 g brašna, prašak za pecivo, 50 g mljevenih badema ili oraha, sol, 60 g maslaca, šećer u prahu, malo cimeta

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U kalup za muffine stavite košarice. Otopite maslac, a jabuke narežite na kockice. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, sol i bademe. 

Jaja izmiksajte sa šećerima, dodajte mlijeko, otopljeni maslac i na kraju suhe sastojke. Promiješajte pa napunite košarice do 1/3 kapaciteta. Na vrh utisnite bobice od bazge. Pecite oko pola sata i na kraju muffine pospite šećerom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite