Lifestyle

Komentari 7

Pojavila se vrlo opasna mišja groznica: Evo kako se zaštititi

Pojavila se vrlo opasna mišja groznica: Evo kako se zaštititi

Mišjom groznicom se može zaraziti udisanjem prašine onečišćene izlučevinama zaraženih šumskih životinja, unosom virusa u usta prljavim rukama ili kroz hranu i piće

Nakon što je u Gorskom kotaru zabilježeno je 20-ak slučajeva mišje groznice mnogi građani su zabrinuti jer je sezona odlazaka na izlete u prirodu tek počela, a sutra je još i Praznik rada pa su mnogi već isplanirali roštiljanje u prirodi. Oboljelih je bilo i u okolici Karlovca, Zagreba, u Zagrebačkoj te Brodsko-posavskoj županiji.

POGLEDAJTE VIDEO o mišjoj groznici:

Radi se zapravo o hemoragijskoj groznici, što je stručan naziv za ovu bolest. Zaraziti se možete udisanjem prašine onečišćene izlučevinama zaraženih šumskih životinja ili slučajnim unosom virusa kroz usta u usta kroz prljave ruke ili hranu i piće koje je došlo u doticaj sa zaraženim mišjim izmetom ili mokraćom. Na primjer, ostavite li hranu na travi na koju je zaraženi miš mokrio, lako se možete zaraziti.        

Zaraza se ne prenosi među ljudima.

Simptomi bolesti

- Bolest se najčešće javlja 1 do 2 tjedna nakon izlaganja inficiranoj izlučevini glodavca (vrlo rijetko inkubacija može iznositi i do 8 tjedana); sa naglim nastupom visoke tjelesne temperature, praćene zimicom i jakom glavoboljom, bolovima u trbuhu i leđima, zamućenim vidom,  ponekad s crvenilom lica i konjuktiva te osipom. Kasniji simptomi bolesti mogu se manifestirati smanjenom količinom izlučivanja urina i razvitkom zatajenja bubrega, ali i padom tlaka, pojavom krvarenja i razvitkom šoka - kažu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Kako se zaštititi od mišje groznice?

Na internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar objašnjavaju kako se zaštititi. Podijelili su nekoliko savjeta za izletnike, ljude koji zbog posla ili drugih razloga dulje borave u prirodi te vlasnike kuća i vikendica:

Pripazite i u zatvorenim prostorijama:

- Ne metite niti usisavajte izlučevine glodavaca, kao niti njihova gnijezda. To će pogodovati zaraznom materijalu (izlučevine glodavaca) da se digne u zrak koji onda udišete, te ćete se na taj način zaraziti. Nosite masku koja štiti sluznicu nosa i usta kaogumene rukavice. Prilikom čišćenja koristite mokru krpu (kako bi se izbjeglo dizanje prašine) i klorni ili alkoholni dezinficijens - pojašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

Uzročnik bolesti i životinje koje ga prenose

- Uzročnik ove bolesti je virus iz skupine (rod) Hanta-virusa, rasprostranjenih u nekoliko svojih varijeteta (vrsta, serotipova) u raznim dijelovima svijeta, u Europi od Skandinavije do njenog juga. Virus prirodno kruži i održava se među malim šumskim glodavcima. Kod nas su to najviše riđa voluharica (Clethrionomys glareolus) i žutogrli miš (Apodemus flavicollis), a uz njih u manjoj mjeri i šumski miš (Apodemus sylvaticus), poljski miš (Apodemus agrarius) te livadna voluharica (Microtus agrestis) - objasnili su u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

- Ta infekcija za njih nije pogubna, no čini ih izlučivačima virusa u okolinu, najviše mokraćom i izmetom. Ušavši u njihov svijet, svijet tzv. prirodnog žarišta, mogu se u određenim okolnostima srećom u pravilu rijetko zaraziti i razboljeti ljudi. Radi se o bolesti s vrućicom, oštećenjem rada bubrega, koji puta krvarenjima (hemoragija), te drugim smetnjama, koji puta veoma teškoj, uz potrebu bolničkog liječenja. Bolest je kod nas stalno prisutna različitom učestalošću od godine do godine - dodali su.

Najčitaniji članci