Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Škola dala dječacima da nose suknje: 'Želimo da budu sretni'

Učenici u Irskoj će se sada moći oblačiti u skladu sa spolom s kojim se identificiraju. Nastavnici i uprava škole se nadaju da će ova odluka pomoći svim učenicima da se osjećaju dobrodošlima i prihvaćenima

Portrait of two girlfriends schoolgirls 7 years old in school uniform eating ice cream.
Foto: Valerii Honcharuk
18 komentara

U osnovnoj školi St Brigid, u Wicklowu, južno od Dublina u Irskoj dječaci će moći nositi suknje nakon što je uprava škole odlučila prijeći na rodno neutralnu politiku, koju su potaknuli zahtjevi samih učenika škole. 

Škola će također ukinuti oznake za ženski i muški toalet kao dio sheme, za koju se vodstvo škole nada da će omogućiti djeci da se osjećaju ugodno, izvješćuje DublinLive.

'IZGLEDA DVOSTRUKO MLAĐE' U 20 godina prvi put je sasvim skratila kosu i obojila u plavo

U skladu s novim pravilima, učenici će se sada moći oblačiti u skladu sa spolom s kojim se identificiraju. Nastavnici i uprava škole se nadaju da će ova odluka pomoći svim učenicima da se osjećaju dobrodošlima i prihvaćenima.

Smatra se da bi još mnogo škola diljem Irske i Engleske moglo slijediti taj primjer.

Ravnateljica Maire Costello kaže da neka djeca od rane dobi preispituju svoj seksualni identitet i žele im osigurati sigurno i sretno školovanje. 

ČUDOTVORNE VRSTE HRANE Top 50 namirnica budućnosti: Uz njih živite zdravije i dulje

- Ako to znači da djevojke nose hlače ili dječaci suknje, neka nose. Najvažnije je da se djeca osjećaju ugodno i sretno zbog načina na koji su odjeveni - rekla je za The Irish Times.

Od rujna djevojkama će biti dopušteno da nose sive hlače, a dječacima će biti dopušteno da nose suknju od tartana ako im se to više sviđa.

POSAO JOJ UGROŽAVAO ZDRAVLJE Učiteljica dala otkaz: 'Djeca zaslužuju više nego dobivaju'

Ravnateljica je rekla da su dosad bile samo pozitivne reakcije i da je njihovo Vijeće učenika, otkud je i potekla ova inicijativa, pozdravilo ovu veliku promjenu u školi. 

- Ponosna sam na Učeničko vijeće. Oni su istražili koje su želje naših učenika, napravili upitnike i s dobivenim rezultatima su došli Upravi škole, koja je odlučila poduprijeti želje svojih učenika - zaključila je Costello.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message