Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Skuhao svoje vlastito pivo u trbuhu, a nije uopće pio alkohol

Skuhao svoje vlastito pivo u trbuhu, a nije uopće pio alkohol
1

Liječnici su kod 46-godišnjeg pacijenta detektirali rijedak sindrom auto-proizvodnje piva, kojeg potakne ili hrana bogata ugljikohidratima ili pijenje antibiotika

VIDEO

Amerikanac (46) nedavno je doživio ono što bi možda svaki drugi muškarac poželio: zbog neravnoteže flore u njegovim crijevima prevladala je gljivica Saccharomyces cerevisiae koja spada u rod gljivica pivskog kvasca, pa je u njegovim crijevima započela proizvodnja piva, odnosno alkohola. 

Policija ga je zaustavila zbog sumnje u pijanu vožnju. Inzistirao je na tome da nije ni okusio alkohol, no alkotest je pokazao da je popio 20 standardnih alkoholnih jedinica. Uhitili su ga i odvezli na triježnjenje. Ni policija ni liječnici nisu mu vjerovali da nije pio ništa.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

02:04

Njegova tetka koja je čula za slične simptome jednog slučaja u Ohiu nagovarala ga je da se dodatno testira. Otišao je tamo i svi standardni laboratorijski testovi bili su u normalnim razinama. Kako bi provjerili ima li rijedak sindrom auto-proizvodnje piva dali su mu obrok bogat ugljikohidratima i škrobom. Osam sati nakon toga izmjereno mu je 57 miligrama alkohola na decilitar krvi, na temelju čega su mu postavili tu rijetku dijagnozu.

Iako mu je prepisana stroga dijeta bez ugljikohidrata, još dok se oporavljao u bolnici, alkohol mu je porastao na 400 miligrama po decilitru - čak dvostruko više nego na dan kad ga je dovela policija.

- Riječ je o sindromu koji se javlja kod ljudi koji imaju problema s probavom ili narušen imunitet, kad dođe do poremećaja flore u crijevima, a poznat je pod nazivom 'sindrom auto-proizvodnje piva', pojašnjava dr. Ana Nedić, liječnica obiteljske medicine iz Poliklinike 'Dr. Nedić' iz Slatine.

- Naime, kad konzumiramo ugljikohidrate, pogotovo namirnice koje sadrže škrob, i inače se događa da se u crijevima proizvede mala količina alkohola, a ako se imunitet poremeti, proizvodnja se može povećati. Jedan od 'okidača' za to može biti i terapija antibioticima, koja bitno utječe na crijevnu floru - pojašnjava liječnica. 

Kako je sve počelo?

Ovaj inače zdravi Amerikanac simptome 'pijanstva' počeo je osjećati još 2011. Zamagljen vid, teturanje, depresija i promjene raspoloženja tada je počeo osjećati nakon terapije antibiotikom zbog ozljede prsta. Žalio se i da zna biti agresivan što mu inače nije u prirodi. Njegov liječnik poslao ga je psihijatru nakon čega se liječio antidepresivima. 

Tek nakon susreta s policijom i tetkinim inzistiranjem da posjeti liječnika u Ohiu koji se bavi s takvim slučajevima saznali su da pati od rijetkog sindroma auto-proizvodnje piva. 

Nakon što su mu dijagnosticirali taj simptom, otpustili su ga iz bolnice kući s uputama da se strogo drži dijete bez ugljikohidrata, piše BMJ Journals. 

 

 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje