Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Slasne šljive - nezaobilazno voće iz voćnjaka naših starih

Slasne šljive - nezaobilazno voće iz voćnjaka naših starih
4

Svaka je kućanica nekoć dane provodila kuhajući stotine staklenki pekmeza od šljiva, a u sezoni tih ljubičastih plodova svaki se dan uživalo u knedlima, zlevanki...

VIDEO

Kruška, jabuka, šljiva, mene voli... - počinje jedna stara narodna pjesma. Voćke koje je neki davni narodni pjesnik odabrao da ih uvrsti u pjesmu pokazuju koje su voćke zapravo najčešće rasle po voćnjacima naših starih. Šljive su se po voćnjacima pojavljivale u različitim veličinama i bojama, s tim da su zelene i svjetlije dozrijevale prije. Sve bi ih, čim bi dozorile, odmah uključivali u svoj jelovnik kako su god znali i koliko su već maštoviti bili. Većina će današnjih gostiju pomisliti da je počašćena nečim posebnim ako im u restoranu na dobrom glasu serviraju neku od spomenutih voćaka u kombinaciji sa sirom, svježim ili zrelim, i to ne samo u slatkom nego i u slanom “ruhu”. 

A zapravo je riječ o jelu koje su smislili naši djedovi. Nerijetko su večerali svoj omiljeni svježi sir s vrhnjem uz zrele šljive i kruh iz krušne peći. Tradicionalne bi knedle, u kojima se zrele šljive “ogrnu” omotačem od krumpirova tijesta, bile čest ljetni ručak, a ne samo desert, kako ih se danas nerijetko doživljava, a poseban je užitak bila užina koja se sastojala od kocke zlevanke, jednostavnog kukuruznog kolača, prelivene još toplim polovicama šljiva ukuhanima sa šećerom. Pekmeze i džemove od toga voća naveliko su kuhale sve kućanice koje drže do sebe, a one maštovite su našle načina kako ih uvesti i u glavno jelo. 

Svinjsko pečenje posebno voli voće, pa tako i šljive. Njihova se kiselost, tipična za prve dozrele šljive, odlično slaže s tim masnijim jelom i čini ga posebnijim te lakše probavljivim. Želite li iznenaditi goste posebnim predjelom šljive kojima ste pažljivo izvadili košticu omotajte tankom ploškicom slanine, probodite štapićem i kratko zapecite na roštilju, a i uz drugo meso sa žara prijat će umak od šljiva. 

Pita sa šljivama

Sastojci: paketić gotovog prhkog tijesta, 700 g šljiva, 2 žlice džema od šljiva, 4 žlice šećera, 2 žlice mljevenih oraha ili mrvica, 1 žličica cimeta, malo klinčića, malo ruma

Priprema: Tijesto izvadite iz hladnjaka i pustite ga da se zagrije na sobnu temperaturu. Obložite kalup za pite masnim papirom i na njega raširite tijesto tako da prelazi preko ruba posude. 

 U široj zdjeli popržite šećer i kad malo požuti, dodajte očišćene, ocijeđene i oprane šljive bez koštica i prepolovljene, a jedan dio na četvrtine. Pirjajte samo nekoliko minuta da omekšaju i primiješajte im orahe ili mrvice, cimet, rum, klinčić i džem od šljiva. 

Nadjev rasporedite po tijestu i zavrnite mu krajeve prema sredini. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.

Pureći medaljoni punjeni šljivama

Sastojci: komad čistih purećih prsa, 400 g svježih ili suhih šljiva, sol, papar, 1 žlica dijonskog senfa, 100 g maslaca, 3 listića kadulje,  

Priprema: Čista pureća prsa oblikujte u medaljone debele oko dva centimetra i u svakom napravite rupu u sredini. Šljive operite, izvadite im koštice i u sredinu svake stavite maslaca veličine izvađene koštice.

U sredinu svakog medaljona gurnite po jednu šljivu, a medaljone izvana premažite s malo senfa. Rastopite maslac u široj tavi za pečenje. Medaljone pržite s listićima kadulje,  gotovi su kad poprime zlatno-smeđu boju. 

Riba s ljubičastim umakom

Sastojci: 500 g bilo koje bijele ribe u komadu, maslinovo ulje, šaka šljiva, 2 žlice džema od crnog ribiza, 2 žlice teriyaki umaka

Priprema: Ribu marinirajte teriyaki umakom i pustite neka odstoji oko 15 minuta. Premažite tavu s neprianjajućim dnom maslinovim uljem i pustite da se zagrije. Na tavi pržite ribu s obje strane dok se ne ispeče. Možete je također ispeći na roštilju. Maknite s vatre i držite je na toplom.

Operite šljive i prepolovite ih, te im izvadite koštice. U istoj tavi u kojoj ste pekli ribu pirjajte polovice šljiva oko dvije do tri minute.  

Dodajte im džem od ribiza i pirjate još minutu do dvije da se sve skupa zagrije i poveže, ali pazite da šljive ostanu u komadima. Ribu razrežite na podjednake komade. Poslužite komad ribe i prelijte svaki žlicom umaka od šljiva. Poslužite vruće.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije