Dulce de leche ponos je južnoameričkih domaćica koje prenose recept s generacija na generaciju, dok Britanci luduju za namazom od limuna, maslaca i jaja
Slasni domaći supernamazi ne sadrže konzervanse i aditive
Domaći namaz od karamele ili omiljene kombinacije lješnjaka i čokolade ne traži puno truda, a rezultat je poslastica bez aditiva, bojila i štetnih sastojaka. Namaz od limuna tradicionalna je britanska poslastica i omiljen dodatak netom pečenim keksima, palačinkama, muffinima ili biskvitima.
Kako bi bio savršeno svilenkast i bez grudica, najprije istucite maslac i šećer pa polako dodajte jaja žustro miješajući. Ulijte limunov sok te kuhajte na laganoj vatri pazeći da ne provrije. Procijedite smjesu kroz gazu prije no što je stavite u staklenke te poslužite uz palačinke ili iskoristite za pripremu brzih slastica od lisnatog tijesta. Za voćni namaz možete birati i drugo voće poput jabuke, dunje ili kruške te dodati banane, ananas ili mango. Voće se najprije pirja, a zatim pasira.
Za mirisniju aromu dodajte i prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića, ali i ekstrakt badema koji daje finu orašastu notu. U Južnoj Americi domaćice s generacije na generaciju prenose recept za omiljeni karamel-namaz koji se naziva dulce de leche, odnosno slatko od mlijeka.
Dobiva se kuhanjem mlijeka sa šećerom dok se ne zgusne. Za domaći namaz od lješnjaka i čokolade upotrijebite onu sa 60 ili više posto kakaa. Mogu se dodati i mljeveni bademi, a ovisno o receptu, koristi se i mlijeko u prahu ili vrhnje za kuhanje, maslac ili ulje.
Osim od tamne čokolade, namaz se može napraviti i od bijele čokolade uz dodatak slatkog vrhnja. Na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje. Kada zavrije, maknite s vatre i dodajte čokoladu pa miješajte dok se ne otopi. Nakon toga otopite maslac i, prema želji, dodajte pržene lješnjake, kavu ili možda viski. Smjesa koju ćete dobiti bit će poput krem-juhe. Ulijte je u staklenke i ostavite da se ohladi pa će se stisnuti.
Namaz od limuna
Sastojci: 3 žumanjka, kora 1/2 limuna, 1/4 šalice limunova soka, 6 žlica šećera, 4 žlice maslaca
Priprema: Pomiješajte žumanjke, limunov sok i koru te šećer u malom loncu. Stavite na umjereno jaku vatru i miješajte drvenom kuhačom. Kuhajte od pet do sedam minuta dok se smjesa malo ne zgusne. Maknite lonac s vatre pa dodajte malo po malo maslaca miješajući dok se sve ne sjedini. Prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Delicija od jabuka
Sastojci: 3 velike jabuke, 2 žlice vode, 2 jaja + 2 žumanjka, 160 g šećera u prahu, 80 g maslaca
Priprema: Narežite jabuke i kuhajte oko 15 minuta ili dok se ne raspadnu pa pustite da se ohlade. Pomiješajte ih s jajima, žumanjcima i šećerom. Dodajte maslac i kuhajte dok se ne zgusne. Procijedite, prema želji izmiksajte i ulijte u staklenke.
Dulce de leche
Sastojci: 900 ml mlijeka, 340 g šećera, mahuna vanilije, 1/2 žličice sode bikarbone
Priprema: Pomiješajte mlijeko, šećer i mahunu vanilije u loncu. Neka zakuha pa dodajte sodu bikarbonu. Smanjite vatru i kuhajte miješajući oko sat vremena. Izvadite vaniliju i kuhajte dok smjesa ne poprimi boju tamne karamele, još oko sat i pol.
Namaz od lješnjaka i čokolade
Sastojci: Šalica lješnjaka, 340 g čokolade, 2 žlice ulja, 3 žlice šećera u prahu, žlica kakaa u prahu, 1 dl vrhnja za kuhanje, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 3/4 žličice soli
Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Istrestite lješnjake u lim obložen papirom za pečenje i pecite ih oko 12 minuta dok ne dobiju boju uz povremeno miješanje. Kad se ohlade, maknite im ljusku. U multipraktiku ili mlincu za kavu usitnite lješnjake pa dodajte ulje, usitnjenu čokoladu, vrhnje za kuhanje, šećer, kakao u prahu, ekstrakt vanilije i sol pa izmiksajte. Kuhajte na pari dok se ne zgusne neprestano miješajući. Ulijte u sterilizirane staklenke i, kada se ohladi, spremite u hladnjak. Uz lješnjake možete upotrijebiti i bademe te dio šećera, prema želji, zamijeniti medom.