Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Slatke muke: Provjerite gdje se isplati po namirnice za kolače

Pripazite jer je maslac ove godine dosta skuplji nego lani. Kao i svake godine prije blagdana, povećana je i ponuda sastojaka za kolače, a mnogi su, baš u ovo vrijeme, i na akciji

Foto: Dreamstime
16 komentara

Lani smo cijene za tablicu prikupili u srijedu, 14. prosinca. Ove godine smo u prodavaonicama u Zagrebu bili u utorak, 12. prosinca, a u Lidlu i na tržnici jučer, u srijedu.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

U Lidlu je lani, kao i ove godine, već trajala akcija na sastojke za pripremu kolača, šećer kristal i u prahu, orahe, lješnjake, bademe, kokos, mak, čokoladu za kuhanje te mnoge sitnice.

Trajanje akcija

Akcija će trajati do Badnjaka, kao u i Konzumu, gdje je na akciji i pribor za pripremu kolača.

U Intersparu su orasi, kad smo u utorak prikupljali cijene, bili na akciji, a u katalogu piše da je to bio zadnji dan, pa danas vjerojatno vrijedi stara cijena 89,90 kuna. I u Plodinama su orasi bili na akciji, ali je taj katalog vrijedio do jučer. U Kauflandu su lješnjaci i bademi od danas na akciji i kilogram stoji 69,90 kuna. 

U prodavaonicama smo pogledali i odakle su stigli orasi, lješnjaci i bademi. Orasi su iz Rumunjske, osim u Konzumu gdje su iz Ukrajine. Lješnjaci su u Plodinama i Intersparu iz Italije, a u Lidlu i Kauflandu piše da su iz Hrvatske.

U Konzumu nije bilo lješnjaka u rinfuzi, no imali su pakirane iz Turske, a 100 grama stoji 17,99 kuna. U svim prodavaonicama bademi su bili iz Sjedinjenih Američkih Država, vjerojatno iz Kalifornije, koja je najveći svjetski proizvođač.

I na tržnici su cijene OK

Na zagrebačkoj tržnici Trešnjevka jučer su prodavačice za kilogram oraha tražile 60 i 70 kuna, lješnjaci su stajali između 80 i 100 kuna, a bademi 125.

Foto: Jaja hrvatskih farmi

Za deset jaja žene su tražile i 20 kuna, a kod velikih proizvođača na tržnici malih jaja bilo je po kunu, velika su bila 1,40 kuna, a najveća kunu i pol. Ona srednja, oznake M, bila su 12 kuna deset komada. U svih pet prodavaonica najjeftinija jaja te veličine bila su 13,99 kuna i sva su bila domaćih proizvođača. 

Maslac je ove godine puno skuplji nego lani. Redovna cijena maslaca sad je 24 i više kuna, no uvijek ga ima i na akciji ili robnih marki pa ga se može pronaći za 18 kuna, što je ovoga Božića prosječna cijena. U Lidlu, Konzumu i Plodinama cijena je za domaći maslac.

Foto: Dreamstime

U Plodinama su imali i jeftiniji Njemački maslac, no u pakiranju je od 200 grama i stajao je 14,99 kuna, pa smo u tablici naveli cijenu za najjeftiniji od 250 grama, a to je bio Zdenka. Takav Zdenka maslac u Kauflandu stoji 18,99 kuna i dvije je kune skuplji nego Njemački, čija je cijena u tablici.

U Intersparu je najjeftiniji maslac S-budget, a imaju i irski, koji stoji 15,99 kuna 200 grama. 

Lani je redovna cijena maslaca bila oko 18 kuna, a na akcijama, kao pred lanjski Božić, moglo ga se kupiti za 13 kuna, dok je najjeftiniji bio 11 kuna. No prije dvije godine u ovo vrijeme maslaca je bilo i po osam kuna, koliko je stajao u Lidlu. 

Na polici cijena i za kilogram

Kod pojedinih proizvoda, kao što je čokolada za kuhanje ili šećer u prahu, kojih ima u pakiranjima raznih veličina, u tablici smo naveli cijene za kilogram.

Foto: 24sata Video

U Kauflandu je najjeftinija čokolada Kandi u promotivnom pakiranju 2 puta 200 grama, u Intersparu je čokolada Spar od 400 grama, a u Konzumu i Lidlu su to čokolade robnih marki od 500 grama. U Plodinama je također čokolada njihove robne marke, no od 350 grama, koja je bila po kilogramu nekoliko lipa jeftinija od one od 500 grama.

Pakiranja su različita, no ne mora se računati što je jeftinije jer, osim cijene za pakiranje, na istoj etiketi na polici piše i koliko stoji po kilogramu. I šećer u prahu je u različitim pakiranjima, u Lidlu i Konzumu je 500, a kod ostalih po 200 grama. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message