Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Slatki blagdani: Jestivi pokloni razveselit će vaše najmilije

Slatki blagdani: Jestivi pokloni razveselit će vaše najmilije
8

Najbolji darovi nisu oni koji stoje bogatstvo nego oni u koje ste ugradili ljubav, pažnju i vlastito vrijeme. Gastro blogerica Sanja Štrbac predlaže darove...

VIDEO

Ona je jedna od naših najkreativnijih gastroblogerica, peče fantastične kolače, genijalno fotka, a sada se bacila i u modne vode. Sanja Štrbac, koja stoji iza bloga Domaćica, prigodno je u ovo predblagdansko vrijeme kreirala crvene pulovere s natpisom “I bake. What’s your superpower?” (Ja pečem. Koja je tvoja moć?). 

- Crvena boja onome tko je nosi donosi sreću, ona podiže raspoloženje i daje osjećaj topline. Kad sam razmišljala koju boju odabrati za majice, crvena se nametnula sama od sebe. Što vam drugo mogu poželjeti u danima prije Božića i Nove godine nego sreću - kaže ova kreativka, čije su majice nastale u suradnji s osječkom tvrtkom Playandcover.com, a mogu se nabaviti preko maila info@domacica.com.hr. 

A Sanja je samo za čitateljice SuperMile osmislila i prijedloge za jestive darove koje možete pripremiti za svoje najmilije. Čarape-muffini, čokoladne lizaljke, smjesa za kekse... Izbor je na vama. A osim što su darovi vrlo povoljni, vaši će najdraži biti oduševljeni što ste im takvim darovima pokazali koliko vam je stalo do njih jer ste u njih ugradili svoju ljubav, pažnju i vrijeme. Nešto što se doista teško ili nikako ne kupuje novcem. 

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Čokoladne kokice

Sastojci: kukuruz kokičar, tamna čokolada

Priprema: Ispecite kokice bez dodavanja ulja ili soli. Odvojite one koje se nisu ispucale. Premjestite ih na masni papir u tankom sloju. Otopite čokoladu i prelijte preko kokica. Ostavite da se čokolada stvrdne, uzimajte hrpice, spakirajte u celofan i ukrasite  ukrasnom trakom.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Čokoladne lizalice

Sastojci: plastične žličice, čokolada prema želji, jestivi ukrasi

Priprema: Žličice poslažite na masni papir ili foliju tako da ih naslonite na nešto povišenije kako vam čokolada ne bi iscurila iz žličice. Čokoladu otopite, ulijte u žličice, ukrasite jestivim ukrasima i ostavite da se stegne. Lizalice spakirajte u celofan.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Mješavina začina za kuhano vino - Kit za kuhano vino

Sastojci: cimet u kori, cijeli klinčići, prema želji anis, manja staklenka

Priprema: Cimet u kori usitnite uz pomoć valjka. Usitnjeni cimet pomiješajte s klinčićem i anisom, usipajte u staklenku i zatvorite. Ovu mješavinu začina nekome možete darovati uz bocu vina i naranču kao gotov kit za pripremu kuhanog vina u kućnoj radinosti.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Muffin čarape

Sastojci: čarape, ukrasni papir, ukrasna traka, lizalica, ljepilo za papir

Priprema: Smotajte čarapu tako da krenete od prstiju prema peti. Ukrasni papir odrežite otprilike na visinu čarape i pazite da imate dovoljno papira da ga na kraju preklopite i zalijepite. Omotajte papir oko čarape i čvrsto zalijepite, vrh “muffina” gore treba ostati vidljiv. Odrežite otprilike 15 centimetara ukrasne trake i svežite mašnicu. Na mašnicu također nanesite malo ljepila i zalijepite je na papir. Lizalicu zabodite u vrh čarape.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Mješavina za prhke kekse

Sastojci: 150 g mekog brašna, 25 g šećera u prahu, začin za medenjake ili cimet, staklenka, modlica za kekse, ispisan recept

Priprema: U staklenku stavite brašno, šećer i začine prema želji. Zatvorite je, lijepo upakirajte, priložite prigodnu modlicu za kekse i ispišite recept. Recept glasi: Dodajte 200 g maslaca sobne temperature, rukama mijesite tijesto nekoliko minuta dok postane glatko. Pećnicu upalite na 180 Celzijevih stupnjeva i ostavite da se grije. Lim obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 milimetra, izrežite oblike po želji i stavite peći kekse 7 minuta.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Karamel umak

Sastojci: 150 g šećera, 100 g maslaca, prstohvat soli, 250 ml slatkog vrhnja za šlag, srednja staklenka

Priprema: U manjem loncu na vatri rastopite šećer da se karamelizira, neprestano miješajući. Skinite s vatre, pa dodajte maslac i prstohvat soli, miješajte dok se maslac otopi. Vratite na vatru, dodajte slatko vrhnje za šlag i nastavite miješati dok se umak sjedini. Maknite s vatre, prohladite, pa sipajte u staklenku. Može se čuvati u hladnjaku do dva tjedna.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Čokoladni raspuknutići

Sastojci: 200 g tamne čokolade, 50 g margarina s maslacem, 200 g mekog brašna, pola žličice praška za pecivo, prstohvat soli, 2 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, šećer u prahu za valjanje keksa

Priprema: Rastopite čokoladu i margarin s maslacem na pari. Ostavite da se ohladi. Izmiksajte jaja i šećere do pjenaste strukture. Lopaticom umiješajte lagano ohlađenu čokoladu, zatim u nekoliko navrata umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol koje ste prethodno promiješali u jednoj posudi. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 2-3 sata ili preko noći. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje. Žličicom vadite smjesu, rukama radite kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na lim za pečenje, ostavljajući pritom razmak od 5 centimetara između svakog keksa. Pecite ih točno 11 minuta. Upakirajte ih u celofan ili prigodnu kutiju za kekse.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje