Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Slavi se dan špageta: Samo ih namotajte oko vilice i - uživajte

Slavi se dan špageta: Samo ih namotajte oko vilice i - uživajte

Iako je ova namirnica jednostavna za pripremu, ipak postoje neka pravila. Za kuhanje špageta birajte veliki lonac i puno vode, a na litru ide jušna žlica soli

VIDEO

Iako mnogi špagete povezuju s Italijom, vjeruje se da je domovina tjestenine zapravo istočna Azija. Prema zapisima, bila je mnogo “laganija” od današnje, a donio ju je Marko Polo.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Iako je ova namirnica jednostavna za pripremu, ipak postoje neka pravila. Za kuhanje birajte veliki lonac i puno vode, a na litru ide jušna žlica soli. Voda mora ključati kad se špageti ubace, a kuhaju se desetak minuta. Pripremite danas špagete na svoj omiljeni način i proslavite njihov dan uz fine recepte.

Okruglice sa špagetima

Sastojci: 3 kriške kruha, 500 grama mljevenog pilećeg mesa, 3 jaja, 3 žlice naribanog sira, češanj češnjaka, 2 žlice sjeckanog peršina, sol, papar, brašno, 6 žlica ulja, 1/2 manje brokule, 100 grama pancete, 400 grama špageta, ljuta papričica. Za umak: decilitar bijelog vina, 8 češnja češnjaka, 250 grama pelata. 

Za mladolik izgled jedu se fina domaća pileća juhica i riba...
Za mladolik izgled jedu se fina domaća pileća juhica i riba...

Priprema: Kruh potopite u vodu, ostavite neka stoji 5 minuta i iscijedite. U posudu stavite meso, razmućena jaja, naribani sir, zdrobljeni češnjak, sjeckani peršin i iscijeđeni kruh. Posolite, popaprite i pomiješajte. Ruke navlažite vodom i oblikujte okruglice. Uvaljajte svaku u brašno i posložite na tanjur.

Na ulju prepržite sjeckanu slaninu, ljutu papričicu u komadu, pa dodajte brokulu. Po potrebi dodajte žlicu vode. U tavi na kojoj ste pržili slaninu i brokulu dodajte ulje, pa na zagrijanom ulju sa svih strana ispecite mesne okruglice. Pecite ih oko 15 minuta, zatim dodajte protisnuti češnjak.

Recept za tradicionalnu sarmu: Jelo od kupusa i mljevenog mesa neizostavan je obrok zime
Recept za tradicionalnu sarmu: Jelo od kupusa i mljevenog mesa neizostavan je obrok zime

Nakon minutu, zalijte okruglice vinom i pelatima. Kuhajte dok se umak ne reducira, pa zatim maknite s vatre. Posložite pokraj okruglica brokulu i pancetu. Poslužite sa špagetima.

Tjestenina s pancetom i umakom od rajčice

storyeditor/2022-01-04/dreamstime_l_44405743.jpg

Sastojci: 400 grama tjestenine, 80 grama sira pecorino, ili parmezana, 130 grama pancete, manja glavica luka, 2 žličice bijelog vina, žličica čilija, 500 grama rajčica, maslinovo ulje.

Priprema: Sitno nasjeckanu pancetu popržite na maslinovu ulju s lukom, dodajte čili i lagano krčkajte oko četiri, pet minuta. Zatim ulijte vino i dodajte rajčice, te kuhajte još 15 do 20 minuta. Skuhajte tjesteninu pa pomiješajte s pripremljenim umakom i pospite pecorinom ili parmezanom. 

Tjestenina s umakom od rajčica i maslinama 

Sastojci: 400 grama špageta, 100 grama crnih maslina bez koštica, 4 rajčice, manja glavica celera, glavica luka, žličica bosiljka, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, 100 grama parmezana, sol, papar. 

Priprema: Na maslinovom ulju popržite luk. Kad postane staklast, dodajte protisnuti češnjak. Nakon minute dodajte rajčice koje ste blanširali, ogulili i nasjeckali na kockice. Kuhajte umak na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Začinite ga bosiljkom, solju i paprom.

Narežite masline na kolutiće, a štapiće celera nasjeckajte na komadiće. U većoj količini slane vode skuhajte tjesteninu. Na maslinovu ulju popržite štapiće celera te crne i zelene masline. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s umakom od rajčica i prženim celerom s maslinama.

Sve pomiješajte i pospite parmezanom. Prebacite u dublju zdjelu za pečenje i zapecite desetak minuta u pećnici na 200°C.

Zapečena carbonara

Thinkstock

Sastojci: 300 grama tjestenine, žlica maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, 6 kriški pršuta, 4 jaja, 300 mililitara vrhnja za kuhanje, 3 mlada luka, ¾ šalice parmezana, sol, papar.

Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. Namastite vatrostalnu posudu. Skuhajte tjesteninu u velikom loncu zasoljene vode, ocijedite i ostavite u loncu. Ugrijte ulje u tavi, dodajte češnjak i pršut te pržite nekoliko minuta. Dodajte tjesteninu pa umiješajte jaja, vrhnje, luk i pola šalice sira.

Začinite solju i paprom pa promiješajte. Stavite u vatrostalnu posudu i promiješajte te pospite ostatkom sira. Pecite 10 minuta prekriveno folijom, pa otkrijte i pecite još 10 minuta. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje