Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Slušate li vi mene? Odsutni roditelji ne pružaju sigurnost

Slušate li vi mene? Odsutni roditelji ne pružaju sigurnost
1

Zbog užurbana života, prevelikog pritiska na radnome mjestu i brojnih obaveza mnogi zaposleni roditelji danas nisu ‘prisutni’ u druženju sa svojom djecom

VIDEO

Većini se roditelja želje za svoju djecu preklapaju u jednoj ili dvjema točkama - u tome da im djeca odrastu zadovoljna i da budu sigurna. Kako bismo ih zaštitili od loših strana života, od prvih dana bdijemo nad njima, čuvamo ih od opasnosti i s prvim samostalnim koracima učimo što smiju, a što ne smiju kako bi bila sigurna. Ali postoji i razina sigurnosti u samom djetetu, to je onaj osjećaj s kojim živi i odrasta. Vjerojatno nema roditelja koji ne bi želio da njegovo dijete odrasta sigurno, ali ih mnogo nije svjesno kako svojim djelovanjem i riječima djeluju na višu ili nižu razinu sigurnosti svog mališana, upozorava liječnik i profesor na sveučilištu u San Franciscu te autor mnogih knjiga o odgoju Jim Taylor, koji dodaje da je osjećaj sigurnosti važan za stvaranje samopouzdanja. 

Nije važno biti samo fizički prisutan. Treba odmah reagirati kad nas dijete nešto upita ili nas zatreba 

Možete djeci mnogo govoriti o sigurnosti, ali pravu će poruku dobiti tek iz roditeljskog ponašanja i poslije, kad i sami postanu roditelji, vjerojatno će ponoviti taj preslikani model. A prvi i najvažniji savjet roditeljima jest da budu uz svoju djecu. Jan se sjeća kako mu je tata često putovao i nije ga baš bilo tu za njega i njegova dva brata. A i onda kad bi bio kod kuće, bio je duhom odsutan, slušao djecu s pola uha i stalno čitao nešto svoje te telefonirao. Kad je Jan doznao da će i sam postati otac, čvrsto je odlučio da neće biti poput svog tate i da će biti uz svoje dijete jer, shvatio je, ništa nije tako snažna poruka ljubavi djetetu nego biti tu uz njega, ne samo fizički nego i duhom i tijelom, odmah kad te zatreba. 

Predobro je znao kako je to kad gledaš oca, a svjestan si da on tebe zapravo ne vidi, nego misli na nešto drugo. Jan je tako u jednom trenutku čak zamijenio suprugu u brizi za dijete i ostao s djetetom kod kuće dok je ona radila. Osim prisutnosti, jednako je važno reagirati odmah kad nas dijete zatreba. Mirjanina je majka bila samohrana i da bi se mogla brinuti o njoj i sestri, često je radila prekovremeno. Zato je stalno bila umorna i nikad nije imala vremena za razgovore s djecom ili odlazak na roditeljski. 

A kad bi uhvatila slobodan dan, radila je kućanske poslove i pokušavala razgovarati s kćerima, ali u tom trenutku one više nisu trebale njezinu pomoć. Mirjana je tako naučila da je važno odmah poslušati dijete i odgovoriti mu ili ga utješiti jer mlađoj je djeci jedan dan cijela vječnost. Ali pritom pazite da ne razmazite djecu jer važno je odvagnuti stvarne potrebe i one manje važne (“Ali, mama, hitno trebam nove hlače!”). Također ne zaboravite pokazati svojoj djeci da ih volite, jer ništa se ne podrazumijeva. Recite im da ih volite, pomazite ih kad god vam se pruži prilika za to, poljubite ih, zagrlite, nemojte dopustiti da takvo ponašanje vide kod drugih a da im vi to ne pružite. Svakim se dodirom povezujete i šaljete poruku ljubavi i pažnje. 

Budite bliski, izađite ususret dječjim potrebama. Neki to rade tako da spavaju sa svojom djecom, drugi to rade svakodnevnim zajedničkim aktivnostima, ali što god radili zajedno, povezuje vas. Osim vašeg odnosa, tu su i aktivnosti koje će pridonijeti tome da se djeca osjećaju sigurnije, a to su različite umjetničke radionice, sportske aktivnosti, učenje instrumenta ili neke druge vještine koja će djetetu pomoći da se osjeća vrednije jer ju je svladalo. A u kući im dopustite da si sami organiziraju obaveze. 

Plivanje je također jedna od aktivnosti koja je dobra za sigurnost u širem smislu: djeca se osjećaju bolje u vodi, a i sigurnija su općenito. Dobre su i sve aktivnosti na otvorenom, od vožnje bicikla do kampiranja, koje pomažu djetetu da upozna okruženje i nauči se u njemu snalaziti. Ako nije samo sklono poduzimati aktivnosti, potaknite ga i povedite vi - i uživat ćete oboje, jer svijet koji zajedno otkrijete bit će njemu sigurniji, a vama ljepši jer ste ga nadopunili najljepšim darom života - svojim zadovoljnim djetetom. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje