Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Snimio vrlo rijedak fenomen: Više ledenih sunčevih aureola

Njegova slika je posebna jer je uspio snimiti dvije ledene sunčeve aureole i nekoliko sunčevih refleksija. Ovaj fenomen je poseban jer se svjetlost lomi kroz ledene kristale

VIDEO

Dok se spuštao skijajući niz planinu Hornligrat u švicarskim Alpama, Michael Schneider uočio je ledenu sunčevu aureolu, izvadio svoj iPhone 11 i snimio savršenu sliku koja je do sada već obišla svijet. 

Ovaj optički fenomen javlja se rijetko, a nastaje zbog loma sunčeve svjetlosti kroz ledene kristale u višim dijelovima troposfere. 

- Kao što kapi kiše rapršuju svjetlost u duginim bojama, tako i kristali leda mogu reflektirati i  lomiti svjetlost, djelujući kao ogledala ili prizme ovisno o obliku kristala i kutu upadanja svjetlosti - objasnio je ovu pojavu za Fox News geofizičar Mika McKinnon. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝔻𝕚𝕣𝕜 𝔾𝕖𝕟𝕥𝕝𝕪 (@genx97) on

Schneider je rekao da je skijao niz brdo kad je pogledao iza vrha planine i vidio ovaj fenomen u nastajanju.

Sliku je snimio u studenom 2019. oko 11 sati na Hörnligratu, planinskoj stanici žičara Hörnli-Express i Urdenbahn.

- Sunce se borilo kroz snježne oblake oko sat vremena. Temperatura je bila -7 stupnjeva. Čekao sam ovdje svog kolegu s kojim sam dogovorio skijanje. Prije nekoliko dana sam kupio novi smartphone pa sam mogao testirati novu kameru - objasnio je Schneider na svom blogu.

Luk od 22 ° jedan je od najčešćih ledenih aureola. On formira krug oko izvora svjetlosti koji podnosi punih 22 stupnja, što je otprilike udaljenost koju prekriva vaša potpuno ispružena ruka, palac na suncu do ružičastog prsta na halou, izvijestio je Gizmodo.

Postoje slučajevi kad je vidljiv samo dio aureole, a drugi će napraviti potpuni krug. Unutarnji rub je ponekad crven, a vanjski rub je obično bijel.  Većina svjetla se odbija od otprilike 22 °, stvarajući svijetli unutarnji rub, ali nešto svjetla odbija se do 50 °, zamagljujući vanjski opseg halogena, piše Daily Mail. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps