Snovi koji se ponavljaju: Evo što znače i na što obratiti pažnju | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Snovi koji se ponavljaju: Evo što znače i na što obratiti pažnju

Snovi koji se ponavljaju: Evo što znače i na što obratiti pažnju

Psiholozi ističu da iz nesvjesnog ne izranja san ako ne postoji problem u javi. Kako biste si razjasnili što točno znači san koji se ponavlja više puta zapišite sve što vam se trenutno događa

VIDEO

Ponavljaju li se snovi, podsvijest nas tjera da uočimo neki veliki problem, koji možete odgonetnuti. Ponavljajte i sugerirajte sebi da ćete sanjati san koji vas muči, kažu stručnjaci. Iz nesvjesnog se ne može izroniti ni jedan san ako ne postoji problem kojim se sanjač bavi u javi, tvrdi psiholog Rollo May. Noćne more često upućuju na neko traumatično iskustvo ili situaciju s kojom se sanjač teško nosi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Čudne stvari koje se događaju tijekom sna 01:16

Događa li se da sanjamo isti san nekoliko puta u nekoliko dana, mjeseci ili godina, najčešće je to zato što nas podsvijest tjera da skrenemo pozornost na situaciju koja opterećuju psihički život. Zapišite sve što vam se događa u životu u tom trenutku, kako se osjećate i što ste posebno doživjeli, savjetuje psiholog. Možda u tom trenutku nećete uočiti odgovor, ali ćete s vremenom svakako doći do rješenja. Katkad su takvi snovi potpuno apokaliptični ili se problemi iz svakodnevice pojavljuju u posve običnim situacijama, ali nabijeni jakim emocijama i popraćeni osjećajem paraliziranosti, odnosno nemogućnošću rješavanja problema. 

Psihoanalitičari noćne more i "obične" snove koje se ponavljaju smatraju pozitivnima, a bit će sve češći dok ne skrenemo pozornost na problem. 

Kada dešifrirate san, njegovo ponavljanje može vam poslužiti kao pokazatelj koji govori o tome dokle ste stigli u rješavanju problema ta gdje ste ovoga puta zaglavili. Često "čudnim" jezikom snovi govore o unutarnjim procesima, objašnjavaju odnose s drugima, izražavaju strahove, blokade.

Kod većine je ljudi temelj problema ponavljanja snova u tome što ne vole sami sebe onoliko koliko bi trebali ili se drže idealne slike o sebi. Ono što se ponavlja pokazuje da podsvijest šalje nježne ili vrlo brutalne slike odnosno smjernice kako prepoznati problem. Najvažnije je prihvatiti pomoć nesvjesnog i suočiti se s problemom.

Ako ste goli u snu, razmislite o odlukama

Pojavljujete li se u snu goli ili neprikladno obučeni, to govori o strahu od životne kušnje za koju niste spremni. Nakon takvog sna razmislite o odlukama i strahu od sramote.

Smrt znači promjenu u osobnosti

Sanjate li često smrt voljene osobe, to je obično znak da je vrijeme da "umre" neki stari dio vaše osobnosti. Samo se treba prilagoditi trenutačnoj životnoj fazi.

Telefonska veza koja ne radi znak je problema

Ako u snu ne možete uspostaviti telefonsku vezu ili govoriti s nekim, to upućuje na problem u komunikaciji s drugima. Pokušajte razmisliti s kim niste u dobrim odnosima i o tome otvoreno razgovarajte. 

Seks sanjarica otkriva što znači preljub u snu ili vođenje ljubavi sa šefom, potpunim strancem...
Seks sanjarica otkriva što znači preljub u snu ili vođenje ljubavi sa šefom, potpunim strancem...

Ako ne možete zakočiti, sve je izvan kontrole

Ako često sanjate da imate problema s prijevozom ili da ne možete zakočiti, oni vjerojatno upućuju na to da su vam u nekom području života stvari izmaknule kontroli. 

Zdravlje i propusti

Sanjate li često da vam se pokvario neki uređaj, automobil ili brod, obratite pozornost na zdravlje. San može upozoravati i na konkretne propuste u životu. Razmislite nakon kojih situacija sanjate taj san i otkrijte koju poruku ističe.

Dnevnik i čaša vode za sjećanje

Nakon buđenja ne treba mijenjati položaj tijela kako bismo se sjetili sna koji krije važnu poruku. Ključ razumijevanja sna krije se u bilo kojoj boji, osjećaju i naizgled nevažnom detalju, a snovi su inspirirali najveća umjetnička djela poput Danteove "Božanske komedije" i Stevensonova romana "Dr. Jekyll i Mr. Hyde". 

Da biste shvatili san, treba ga se sjetiti, a katkad je to problem. No zato stručnjaci za snove savjetuju da vodite dnevnik snova i trudite se što detaljnije opisati san. Namjera da se sjetite sna jača se tako da stanete pred zrcalo i kažete: "Jesam li spreman prihvatiti poruke svog unutarnjeg "Ja", a prije sna recite: "Sjećat ću se svega što sam sanjao".

Nakon što se probudite, nemojte mijenjati položaj tijela jer se svijest tada "prebaci" iz nesvjesnog u svjesno.

Simboli iz snova na koje treba obratiti pažnju - moćni putokazi
Simboli iz snova na koje treba obratiti pažnju - moćni putokazi

Otvorite se porukama koje vam šalje podsvijest

Prije sna možete i izgovarati: "Svjestan sam koje mi poruke šalje podsvijest" i olakšati si sjećanje snova. 

Usredotočite se

Kako biste potaknuli "obradu podataka" snova, dobro je usredotočiti se na ono što vas zanima ili muči. Tako ćete se lakše sjetiti što ste sanjali. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23

VIDEO

Udata sam i imam puno mlađeg ljubavnika: Čini me boljom, ovako sam sretna žena i majka
ISKRENA JE

Udata sam i imam puno mlađeg ljubavnika: Čini me boljom, ovako sam sretna žena i majka

Da ljubav dolazi na razne načine dokazuje slučaj 50-godišnje Hrvatice Marine koja je ispričala vlastitu neobičnu ljubavnu priču te kako je pronašla sreću