Lifestyle

Komentari 5

Soba ‘raste’ s djetetom: Savjeti za uređenje oaze mališana

Soba ‘raste’ s djetetom: Savjeti za uređenje oaze mališana

Umjesto tipičnih pastelnih i primarnih boja radije birajte neutralne zelene ili narančaste, a dijete će prije učiti u sobi koju samo uredi i opremi po svojoj ideji

Roditelji se pri uređenju dječje sobe često osjećaju obveznima upotrijebiti stereotipne dječje boje i motive koje bi dijete brzo moglo prerasti, kaže američki dizajner interijera Brian Patrick Flynn. Kako biste izbjegli skupa preuređenja, osmislite sobu koja će “rasti” s djetetom, savjetuje. 

Primjerice, umjesto tipičnih pastelnih i primarnih boja upotrijebite nijanse neutralne zelene ili narančaste. Nećete pogriješiti ni sa smeđom i bijelom - ovisno o promjenama djetetova ukusa, njih lako možete kombinirati s mnogim bojama.  Profinjeno, ali moderno, zabavno i svježe uređenje postići ćete i živahnim uzorcima poput onih s retrotapeta u stilu ‘60-ih ili ‘70-ih godina. 

Prostoru za (budući) radni kutak dodajte pokoji djetetov crtež ili trofej, dragu fotografiju ili uspomenu. Pozitivno i motivirajuće okruženje pomoći će jačanju djetetova samopouzdanja, tvrde stručnjaci. Važno je i da se što lakše održava kako bi dijete što prije steklo naviku pospremanja. 

Dijete će prije učiti u sobi koju samo uredi i opremi

Namještaj je briga roditelja, ali ostale detalje, od pokrivača za krevet i držača olovaka do boje zidova bolje je prepustiti djetetu da samo odabire. No pritom mu skrenite pozrnost na to kako će se sam morati brinuti o sobi. Također, u dječjem radnome kutu obvezan je tepih kako bi upijao prašinu. 

Dječji krevet često je samo bacanje novca 

Djeca vole ugodnu okolinu pa ih okružite baršunastim tkaninama i mekim sagovima. Nikako ne pretjerujte s dječjim namještajem. Umjesto dječjeg kreveta isplativije je kupiti neutralan, klasičan krevet, kaže Brian Patrick Flynn.

Zeleno za sportaše, naračasto za učenje

Djeci koja vole sport odgovarat će nijanse crvene i zelene koje utječu na vještinu i koordinaciju. U zelenome radnom okruženju bit će umirujuće, a crna i bijela pomažu koncentraciji. Narančasta daje energiju, ali je manje agresivna od crvene.

Najčitaniji članci