Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

S.O.S. za sve ljetne nezgode, od povraćanja do ugriza zmije

Povraćanje, mekana stolica, trovanje i ugriz zmije samo su neke od potencijalnih nezgoda tijekom ljeta. Pravovremenim pružanjem pomoći možete mu spasiti život

zoo portal
Foto: zoo portal

Osnovno pravilo koje vrijedi jest - bez panike! Vaš kućni ljubimac je ozlijeđen i prije nego ga odvedete veterinaru on treba vas, a ne vašu paniku. Svaka sekunda je važna, a pravilno možete reagirati samo ako racionalno razmišljanje.

POVRAĆANJE - Ako pas povremeno povraća to je sasvim normalno. Kada se trebate zabrinuti? Ako se povraćanje ponavlja učestalo i to u kratko vrijeme. Tada će vaš kućni ljubimac uz povraćanje imati i još neke vrlo česte simptome koje upozoravaju na bolest, primjerice opću slabost organizma. U prvom slučaju, znači kada pas povraća povremeno (a istovremeno jede travu) znak je da je vrlo vjerojatno pokvario želudac. Stavite ga na dijetu i nakon otprilike 12 sati vidjet ćete poboljšanja. Što znači dijeta? Post uz malo vode. U slučaju da povraća nekoliko puta u kratko vrijeme što prije posjetite veterinara. Pokušajte zapamtiti što pas povraća jer će veterinar lakše uspostaviti dijagnozu. Ako sumnjate na trovanje, psu dajte aktivni medicinski ugljen.

 Što sve kutija za prvu pomoć treba sadržavati možete pročitati OVDJE. 

TROVANJE - Trovanje kućnih ljubimaca nažalost je vrlo česta pojava. Kanarinci i papige mogu se otrovati ako grickaju određene sobne biljke. To ne znači da primjerice tigricu ne smijete puštati iz krletke, već da u prostoriji u kojoj držite tigricu maknete biljke. U hranu im povremeno stavite aktivni ugljen. On je koristan jer na sebe veže otrove i loše tvari iz crijeva. Ne pretjerujte jer može doći do začepljenja crijeva. Trovanje pasa i mačaka ipak je puno češće. Kako ćete otrovanom psu pružiti prvu pomoć ovisi o vrsti otrova s kojom je otrovan, ali općenito što možete napraviti jest izazvati povraćanje. Kako? U vodi rastopite malo soli i natjerajte ga (špricom) da to popije. Ako je pas zbog trovanja pao u nesvijest ne izazivajte povraćanje, već mu izvucite jezik i što prije ga odvezite veterinaru.

MEKANA STOLICA - Psi su osjetljive životinje i povremeni proljev kod psa je nešto na što se morate naviknuti. Kao i kod povraćanja i u ovom slučaju psu možete pružiti prvu pomoć tako da ga stavite na 12-satnu dijetu, a gladovanje psu možete ublažiti s pilećom juhom ili rižom i vodom u kojoj je kuhana. Kako bi zaustavili proljev možete mu dati aktivni medicinski ugljen. Na normalni režim prehrane vratite ga postepeno. S druge pak strane ako je proljev preintenzivan, a najčešće praćen sukrvicom i općom slabošću organizma posjetite veterinara i strogo se držite njegovih uputa.

POSJEKOTINE - Ranu uvijek prvo očistite običnom vodom kako bi se uklonila prljavština, a nakon toga stavite neki antiseptik. Ako šape jako krvare, iste omotajte gazom ili bilo kakvim čistim komadom tkanine te sve zajedno omotajte zavojem. Rana podvezana smije biti najviše 30 minuta nakon čega zavoj na kratko vrijeme treba otpustiti pa ponovno podvezati. Jako važno je onemogućiti kućnog ljubimca, najčešće psa da liže ranu. Najjednostavnije ćete to postići ako psu posudite vašu pamučnu čarapu. Kod jakih krvarenja veterinara posjetite što je prije moguće.

PROBLEMI S OČIMA I UŠIMA  - Problemi s očima i ušima najčešće su povezani s alergijskim reakcijama, upalama odnosno stranim tijelima poput klasa trave, a prepoznat ćete ih tako što se pas trlja o namještaj ili vas. Ako u oku ili uhu uočite strano tijelo uklonite ga pincetom. Što se tiče ispiranja oka i ušiju povezanog s upalama i alergijama koristite se otopinama i kapima koje vam je preporučio veterinar, a oči za prvu ruku možete isprati mlakom vodom. Kod čišćenja ušiju izbjegavajte ljudske štapiće jer možete ozlijediti unutrašnjost uha.

UGRIZ ZMIJE - kako za ljude tako i za kućne ljubimce jako je opasan. Pravovremeno pružanje prve pomoći vašem kućnom ljubimcu može spasiti život. Ako se ugriz zmije dogodio na nozi, nogu čvrsto omotajte zavojem ili nekom drugom tkaninom. Psu nikako ne dozvolite da se kreće. Ugriz zmije srećom nije toliko često, ali ako to bude slučaj s vašim ljubimcem, odmah ga odvezite veterinaru.

Mnogo češći problemi su UBODI INSEKATA, a posebno su opasni ubodi stršljena, pčele, ose i pauka. Ose i stršljeni kućne ljubimce mogu ubosti više puta. Ubod pčele kod kućnog ljubimca može se dogoditi samo jednom i tada u psu ostaje žalac koji što prije treba ukloniti rukom ili pincetom. Mjesto uboda isprati otopinom vode i sode bikarbone te stavljati hladne obloge. Ako je pas u šoku smirite ga i ne dajte mu da se kreće. Mjesto uboda treba tretirati kortikosteroidnom kremom. 

Što sve kutija za prvu pomoć treba sadržavati možete pročitati OVDJE. 

Ovi savjeti nastali su u suradnji s čitateljima Zooportal.hr, dugogodišnjim vlasnicima kućnih ljubimaca. Većina njih odnosi se na pse. Svrha pružanja prve pomoći je pomaganje životinji u prvim trenucima kada se nezgoda dogodila odnosno do odlaska veterinaru koji svakako preporučujemo.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message