Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Spajanje boja u blokove otvara prostor te preobražava dom

Spajanje boja u blokove otvara prostor te preobražava dom
4

Slaganjem "blokova" boja prostoriju možete povisiti i produljiti, a ne morate nužno bojati zidove već isti efekt postići zastorima, sofama, policama i detaljima u boji

VIDEO

Želite li napraviti brz i jeftin “makeover” doma ili mali prostor učiniti raskošnijim, efikasan “alat” je tzv. color blocking. Funkcionira na sličan način kao i slaganje odjevne kombinacije. Nakon odabira temeljne boje koja će dominirati prostorom, odaberite ostale boje. To mogu biti boje koje se savršeno slažu s bojom “kraljicom” ili kontrastne boje koje će biti zanimljiv spoj nespojivog poput, primjerice, boje limete i purpurno-crvene. 

Bit je u tome da “color blockingom” možete, a da ne bojite čitav zid, kreirati vizualnu čaroliju koja će osvježiti prostor. Zanimljivu igru geometrijskim blokovima u primarnim bojama koji su bili omeđeni tankim crnim linijama u naslijeđe je ostavio nizozemski apstraktni slikar Piet Mondrian, otac tzv. color blockinga koji je inspirirao Yvesa Saint Laurenta, a posljednjih je godina taj trend postao i pravi hit u uređenju interijera. Tehnika e_SDLqcolor blocking” savršena je za brzi “makeover” doma.

Primjerice, preko bijelog zida izvucite široku crvenu traku koja se proteže vodoravno ili okomito. Ona ne mora dosezati od ruba do ruba zida niti od poda do stropa - može biti tek plutajuća fokusna točka na zidu koja će poslužiti kao jedinstvena kulisa za umjetničko djelo.

Nadopunjavanje boja uz ‘pomirljivu’ bijelu

Odlučite li se poigrati bojama na zidu koji je u nekoj od jarkih boja, odaberite one koje se nadopunjuju. Ispred ružičastog zida stavite bijelu sofu te prostor “razigrajte” jastučićima kontrastnih boja.

‘Povisite’ prostoriju slaganjem blokova

Blok-tehnika najprikladnija je za moderno uređene prostore, no dobrim odabirom boja uklopit će se u svaki stil. Postavite li kolorističke blokove jedan iznad drugog, istaknut ćete visinu prostora.

Zastori su dovoljni da preobraze kupaonicu

Želite li udahnuti raskoš malom prostoru, “color blocking” je efikasna tehnika. Zastor od raznobojnih traka u komplementarnim jarkim bojama “oživjet” će kupaonicu kojom dominira jedna boja pločica.

I detalji stvaraju blok-efekt

Za “color blocking” bez straha pustite mašti na volju. Ako su vam draže neutralne boje, tad umjesto jarkih boja u igru uključite sivu, bijelu i bež. 

Slobodno se poigrajte te pomiješajte jarke s neutralnim bojama. Pomirite sukobljene boje i napravite od njih “tim” koji će udahnuti prostoru nov život. Želite li osuvremeniti prostor, dodajte blokove boje zlata ili metalik brončane. Srebrna podloga savršena je kao kulisa za umjetnička djela uspravnog formata. Kontrastna blok-tehnika temelji se na dvije ili više različitih boja. Primjerice, u sobu oličenu u plavo postavite zeleni kauč. Dodajte detalje, jastučiće ili draperije u drugim bojama prema izboru te tepih u živoj boji. Budite pustolovni u svoja četiri zida te obojite svaki zid u kući u drugu kontrastnu boju.

Toplo-hladna kombinacija za kuhinju

Kombinirajte tople boje drveta s hladnom zelenom istaknutog zida. Kuhinjska sofa i otok mogu biti u, primjerice, tirkiznoj boji, a radna ploha u srebrnoj, što će istaknuti suvremenu notu u prostoru.

Monotoniju razbija geometrijska slika

Klasičnu sofu “odjenite” u intenzivnu boju te je postavite ispred neupadljivo obojenog zida. Monotoniju zida razbijte zidnim muralom, komadom tapete, plakatom ili slikom s geometrijskim motivima u izražajnom crnom okviru. 

‘Razigrajte’ boje detaljima u sobi 

Kontrastni blokovi mogu se primijeniti i pri aranžiranju predmeta i detalja na policama. Poigrajte se komplementarnim bojama koje su u suprotnosti - primjerice, crvena i zelena ili plava i narančasta. 

Iskušavanje boja za manje hrabre

Tehnika "color blocking" ne znači da čitave zidne plohe moraju biti obojene u jarke boje. Ona može biti suptilna tako da boje prostoru dodate raznobojnim dekorativnim jastucima, prekrivačima i detaljima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje