Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Spomenici drevnih kultura i prirodna bogatstva se troše

Spomenici drevnih kultura i prirodna bogatstva se troše
8

Jedini način da ih se očuva je da se smanji broj posjetitelja koji ih posjećuju. No teško je pronaći kompromis između zarade od turizma i očuvanja drevne baštine

VIDEO

Politički nemiri u Egiptu ne samo da su jeziva prijetnja ljudima nego i njegovu neprocjenjivu nacionalnom blagu. Tako su u neredima dosad dvjema mumijama otkinute glave, a skulptura iz Tutankhamonove grobnice bačena je na tlo i prepolovljena. Srećom, najdragocjeniji izložak muzeja - Tutankhamonova zlatna maska, ostao je netaknut. No osim užasa nasilja, povijesnim nalazištima i najljepšim prirodnim lokalitetima diljem svijeta sve veću opasnost predstavljaju turisti koji ih obilaze. Machu Picchu, sveti grad Inka u Peruu, vjerojatno je sagrađen 1300. godine, a otkriven je tek u 20. stoljeću jer se nalazi u dubokoj prašumi, i to na 2350 metara nadmorske visine. Bez obzira na njegovu nedostupnost, danas ga u danu posjeti oko 2500 turista, čiji teret uzrokuje pomicanje i urušavanje njegovih kamenih ostataka.

Jedini način da ga se očuva je da se smanji broj posjetitelja koji se na njemu istodobno nalaze. No teško je pronaći kompromis između zarade od turizma i očuvanja drevne baštine.

I mnogobrojna upozorenja o topljenju ledenjaka izazvala su kontradiktoran efekt. Posljednjih nekoliko godina sve veći broj turista hrli na Antarktiku kako bi se stigli diviti njihovoj ljepoti. U djevičanski čistoj prirodi za sobom ostavljaju hrpe smeća, koje narušavaju vrlo osjetljiv ekosustav.

Posjetitelji, odnosno planinari, slično ugrožavaju prirodu Kilimandžara i Himalaje “zaboravljajući” na njihovim padinama iskorištene boce kisika te plastično posuđe koje se razgrađuje stotinama godina. Neki beru i endemsko bilje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pije se previše vode, pa hramovi polako tonu

Posjetitelji Angkora Wata, kambodžanskoga hramskoga kompleksa, troše prevelike količine vode - podzemna razina vode pala je toliko da narušava njegove temelje.

Najveća svjetska čuda pod čizmom modernog čovjeka

Impresivni Stonehenge na jugozapadu Engleske, za koji se nagađa da je služio u astronomske ili ritualne svrhe te da je čak imao iscjeliteljske moći, sagrađen je prije oko 5000 godina. No tijekom stoljeća golemi kameni blokovi bili su izloženi najezdama posjetitelja koji su se penjali po njima i tako pomicali monolite. Do početka 20. stoljeća vodiči su turistima čak davali dlijeta da si odlome komadiće kamena za uspomenu. Veličanstvenu vizuru spomenika danas ugrožavaju turistički kompleksi, a osobito dvije autoceste koje se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. 

Do 1812. za “izgubljeni grad” Petru uklesan u stijenama Jordana znali su samo beduini. Otad, a osobito nakon što je u njemu sniman nastavak “Indiane Jonesa”, Petra svakodnevno privlači rijeke turista. No arheolozi upozoravaju kako oni na nekoliko načina oštećuju spomenik. Hodajući po mekanim stijenama, turisti ih udubljuju cipelama, a grobnicama škodi čak i njihov dah zbog povišene razine vlage. Nezamisliv vandalizam čine posjetitelji koji urezuju natpise po građevinama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'