Obavijesti

Lifestyle

Komentari 82

Sportašica (29) oboljela od raka pluća: 'A nikad nisam pušila!'

Sportašica (29) oboljela od raka pluća: 'A nikad nisam pušila!'

Elizabeth Moir shvatila je da nešto nije u redu s njenim zdravljem kad nije mogla odvoziti svoj uobičajeni 15-minutni trening na biciklu. Dijagnoza je bila rak pluća IV stadija, s brojnim metastazama u tijelu

VIDEO

U svibnju 2018. bila sam 29-godišnja mama na početku trećeg tromjesečja druge trudnoće. Nekoliko godina prije, dijagnosticirana mi je Crohnova bolest, kronična upalna bolest crijeva koja može uzrokovati neželjeni gubitak kilograma. Dakle, kad sam prestala dobivati ​​na težini brzo kao kod prve trudnoće, moj liječnik i ja zaključili smo da je to logično objašnjenje, otkriva Elizabeth Moir za Women's Health.

POGLEDAJTE VIDEO: Borba s leukemijom

Pokretanje videa...

Melanija Mešić - moja priča 14:27

Početak sumnji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, nekoliko mjeseci kasnije, sredinom kolovoza 2018., probudila se s jakim bolovima u prsima.

- Nisam mogla disati ni kretati se bez mučne boli. Moj je suprug već bio otišao na posao, pa sam odvela našu dvogodišnju kćer u vrtić, a zatim guglala svoje simptome. Nazvala sam svog liječnika opće prakse i liječnika primarne zdravstvene zaštite, a oni su mi rekli isto: Odmah idite na hitnu - otkrila je.

'Nakon rendgenskog snimanja prsnog koša ušao je liječnik i rekao mi da imam kalcificirani granulom - malo, tipično dobroćudno (nekancerozno) mjesto upale često uzrokovano infekcijom - u donjem dijelu lijevog plućnog krila. U većini slučajeva to ne uzrokuje nikakve simptome. Sve ostalo bilo je jasno, pa mi je liječnik dijagnosticirao bolove u plućima u trudnoći i poslao me na kući. U osnovi je vjerovao da su moji bolovi u prsima normalan odgovor tijela na pritisak nošenja bebe', objasnila je.

U listopadu 2018. rodila je zdravu djevojčicu. Mjesec dana kasnije, suprug joj je kupio sobni bicikl i skočila je na njega čim je dobila dozvolu za ponovno vježbanje. Tri mjeseca je vozila bicikl otprilike svaki dan, a zatim je malo zanemarila tu rutinu kad se vratila na posao u veljači 2019. godine.

Bez daha i iskašljavanje krvi

Do travnja je zaključila da je vrijeme da se vrati u formu, ali se neizmjerno mučila u svojoj prvoj vožnji.

- Tijekom pauze za ručak, sjela sam na bicikl za 15-minutnu vožnju, samozadani svojevrsni trening. Ali bilo je vrlo, vrlo teško. Kao bivša poluprofesionalna košarkašica, nikada mi nije bilo teško vježbati.  Pomislila sam, o moj Bože, nikada u životu nisam bila ovako van forme! - ispričala je.

Te se večeri spremala za spavanje i prala zube kad je iskašljala krv.

- Bila je to svijetla, ružičasto-crvena boja. Pogledala sam muža i rekla, 'Sranje.' Sljedeće jutro dogodilo se isto. Nazvala sam svoju liječnicu i otišla na sastanak. Slušala je moja pluća i, šokantno, rekla je da zvuče u redu. Zaključila je da vjerojatno imam infekciju poput bronhitisa, a pluća su mi bila samo upaljena. Propisala je antibiotik i rekla mi da se vratim ako imam simptome za deset dana - otkrila je.

- U roku od otprilike tri dana prestala sam iskašljavati krv i, iako moj kašalj nije potpuno nestao, također nije bio cjelodnevna smetnja. Razmišljala sam o povratku liječniku, ali ionako sam imala zakazan sastanak za sljedeći tjedan, pa sam ga malo odgodila. Ali onda sam opet počela kašljati krv. Sad je bila svjetlije crvene boje i iskašljavala sam mrlje veličine pola kovanice. Ovo je sranje, pomislila sam. Pretpostavljam da mi trebaju samo jači antibiotici? - prisjeća se.

Opasni po život: Simptomi zbog kojih obavezno zovite liječnika
Opasni po život: Simptomi zbog kojih obavezno zovite liječnika

U ponedjeljak ujutro otišla je na ginekološki pregled. Spomenula je da je smršavila više nego je očekivala. Bila je kao i prije porođaja - tako da je neki gubitak kilograma bio normalan - ali činilo se da mršavi brže nego prije prve trudnoće.

Nakon raznih testova i pretraga, napokon su je uputili pulmologu, koji je izvršio bronhoskopiju kako bi pregledao pluća i prikupio uzorke. Po prvi put sam se zabrinula da bih zaista mogla imati rak pluća. Imala je osjećaj da je nešto loše posrijedi.

Najgori dan života

Sljedeći ponedjeljak dobila je poziv: Imate rak pluća.

- Sjećam se da mi je liječnik rekao da moram sjesti. Rekao je da mu je žao što je to učinio preko telefona, ali morali smo što prije početi smišljati kako bismo izliječili rak. Poslala sam poruku svom mužu. Natjerala sam liječnika da ga nazove kako bi mu dao detalje. Osim toga, gotovo se ničega ne sjećam. Mislim da sam potisnula sve - otkrila je.

Nakon gomile testova, pretraga i drugog mišljenja, dijagnosticiran joj je rak pluća IV stadija koji se proširio na jetru i kosti. Imala je tri metastaze na kralježnici, prsnom košu i zdjelici. 

- Kad ni je liječnik rekao sve, tresla sam se od straha i šoka. Svima izvan te sobe izgledala sam kao zdrava 30-godišnjakinja. Kao i većina ljudi, kad sam čula 'rak pluća', pomislila sam na pušenje. Nikad u životu nisam popušila cigaretu. Nisam se osjećala kao tipični pacijent s metastatskim rakom pluća. Bila sam tupa od šoka - objašnjava.

Razvila sam rak pluća unatoč tome što nisam imala nijedan od tipičnih čimbenika rizika, istaknula je.

Karcinom - a bez ijednog faktora rizika

Njen joj je onkolog predložio da napravi sveobuhvatno genomsko profiliranje (CGP) kako bi identificirao genetske mutacije koje ima, a liječnici mogli bolje planirati tijek liječenja. Otprilike tri tjedna nakon dijagnoze, rezultati testova pokazali su da imam ALK pozitivan (pozitivan na anaplastični limfom kinazu ili ALK +) rak pluća. Od svih bolesnika s karcinomom pluća koji nije karcinom ne-malih stanica (najčešći oblik), samo je približno svaki 25 od ALK pozitivnih. Pacijenti s ALK pozitivnim rakom pluća imaju tendenciju biti poput Elizabeth - mlađi ljudi koji nikada nisu pušili.

Mutacija ALK uzrokuje da plućne stanice rastu nenormalno poput stanica raka, a s vremenom se mogu proširiti i na druge dijelove tijela. U usporedbi s drugim mutacijama koje uzrokuju rast karcinoma, ALK općenito često dobro reagira na ciljanu terapiju, poput uzimanja tablete koja blokira djelovanje ove mutacije i zaustavlja širenje stanica raka. Ovo je pobijedilo alternativu koju je Elizabeth razmatrala: tradicionalnu kemoterapiju.

Šest najčešćih simptoma dugog Covida: Od ispadanja kose do pospanosti i bolova u mišićima
Šest najčešćih simptoma dugog Covida: Od ispadanja kose do pospanosti i bolova u mišićima

- Saznala sam da je ovo bila doslovno prva dobra vijest koju smo dobili od moje dijagnoze. Liječnik mi je objasnio da postoji tableta koju bih mogla popiti i pretpostavio je da bi mogla godinama funkcionirati za mene. Ovo su zaista bile sjajne vijesti - prvi put smo imali nadu. Odmah sam počela uzimati lijek za ciljanu terapiju i i danas ga koristim - otkriva.

U roku od nekoliko dana, pluća su joj se počela pročišćavati i prestala je kašljati. U srpnju 2019., nekoliko mjeseci nakon dijagnoze, dobila je nalaz koji nije pokazao nikakve dokaze bolesti. U proljeće 2020. godine rak se vratio, ali nakon kemoterapije od prosinca 2020. nije bilo dokaza o bolesti.

- Danas i dalje pijem tablete za ciljanu terapiju, ali inače se vraćam prilično normalnom životu. Kad me pogledate, vjerojatno vidite zdravu, 31-godišnju mamu dvoje djece koja je možda samo malo umorna jer, eto, ima dvoje djece koja je zaokupljaju - kaže Elizabeth.

Želi upozoriti druge

- Želim da mlade žene shvate koliko je važno biti vlastiti zagovornik i ozbiljno shvatiti svoje zdravlje - jer ja nisam. Nisam mislila da mi se rak može dogoditi u 29. godini. Iako sam znala da nema smisla da 15-minutna vožnja biciklom bude tako teška, nikada nisam mogla zamisliti da imam rak pluća - upozorila je.

Kao mlade i zdrave žene često otklanjamo neobične simptome i liječnici nam odmahuju rukom. Ali ako mislite da nešto nije u redu ili primijetite da razina vaše kondicije nije kakva bi trebala biti, ne škodi provjeravati i pratiti situaciju dok ne shvatite što se događa. Nastavite gurati kako biste dobili odgovore i tretman koji su vam potrebni, savjetuje Elizabeth.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana