Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Opasni po život: Simptomi zbog kojih obavezno zovite liječnika

Opasni po život: Simptomi zbog kojih obavezno zovite liječnika

Naizgled nevažne tegobe poput umora ili bolova u vilici mogu biti simptomi ozbiljnih zdravstvenih stanja i zato ih nikad ne biste trebali ignorirati nego potražiti liječnika

Liječnica opće prakse upozorava kako nespretnost i bolovi u vilici mogu biti prvi simptomi ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka ili srčanog udara. Michela Sorensen gostovala je u srijedu na australskoj nacionalnoj televiziji u jutarnjem showu te je objasnila koji učestali i naizgled nevažni simptomi mogu biti razlog za hitan odlazak liječniku, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO: Prepoznajte simptome infarkta

Pokretanje videa ...

Ti su simptomi, istaknula je liječnica, crvene zastavice koje se skrivaju na očitom mjestu. Kazala je da je tako stalna žeđ prvi simptom dijabetesa, a tupa bol u licu mogla bi biti simptom srčanog udara, dok je suhi kašalj simptom astme.

Upozorila je žene da budu osobito oprezne u promjenama u probavi, kao što su nadutost ili zatvor jer je riječ o simptomima koji se mogu povezati s rakom jajnika koji je teško dijagnosticirati.

- Ako ste primijetili promjene u tijelu i niste sigurni jesu li one nastale samo zato što ste umorni ili iscrpljeni, nemojte ih ignorirati. Nitko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas - kazala je dr. Sorensen.

Usne kao simptom: Otkrijte na koje bi promjene trebali paziti
Usne kao simptom: Otkrijte na koje bi promjene trebali paziti

1. Bolovi u vilici

Iako obično srčani udar može najaviti osjećaj stezanja u prsima, dr. Sorensen kaže da je kod pojedinaca, osobito oboljelih od dijabetesa, to iskustvo bilo povezano s bolovima u vilici.

- Osjećaj je tupa bol koja se širi duž lica u ruku. Važno je da to ne ignorirate - objasnila je ona.

2. Promjene u probavi

- Promjene u teksturi, učestalosti i boji stolice koji traju više od nekoliko dana razlog su za posjet liječniku kako bi otklonio sumnju na rak crijeva - kaže dr. Sorensen.

Ukoliko imate zatvor ili patite od nadutosti, također posjetite liječnika, čak i ako ste nedavno bili na pregledu.

3. Nespretnost

- Nespretnost može biti pokazatelj skorog moždanog udara ili druge bolesti mozga - upozorila je liječnica dodajući kako posebno valja obratiti pažnju ako vam stvari česti ispadaju iz ruke, gubite kontrolu nad nogama i borite se kako biste hodali po ravnoj liniji. Ako takve tegobe potraju, riječ je o razlogu za brigu.

4. Nagli gubitak težine

Iako je gubitak kilograma kroz prehranu i aktivnost razlog za slavlje, dr. Sorensen upozorava da je neočekivani gubitak težine znak da se tijelo bori s infekcijom ili nekom opasnijom bolešću.

Rak debelog crijeva: Ovo su simptomi koje nikad ne smijete ignorirati - pođite liječniku
Rak debelog crijeva: Ovo su simptomi koje nikad ne smijete ignorirati - pođite liječniku

- Ako u roku od četiri do osam tjedana naglo izgubite više od pet posto težine bez da ste mijenjali životni stil, svakako otiđite liječniku kako bi eliminirao mogućnost autoimune bolesti ili karcinoma - savjetovala je Sorensen.

5. Noćni kašalj

- Blagi, ali uporni kašalj koji se javlja u kasnim noćnim satima slabo je poznati simptom astme - kaže dr. Sorensen.

Kašalj je obično suh, a svakako radi toga treba posjetiti liječnika kako bi se otklonila moguća šteta koju uzrokuje plućima.

6. Gubitak daha

Ako brzo ostajete bez daha, to može biti znak da niste u formi, no isto tako može ukazivati na anemiju. Riječ je o stanju izazvanom zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca koji prenose kisik po tijelu.

- Ako ih nemate dovoljno, osjećaj je sličan kao da ste cijelo vrijeme na velikim visinama - objasnila je Sorensen.

Najčešći uzrok anemije je nedostatak vitamina B12 i željeza, a riječ je o stanju učestalom među ženama reproduktivne dobi radi mjesečnice. 

10 najčešćih znakova da vašem tijelu kronično manjka željeza
10 najčešćih znakova da vašem tijelu kronično manjka željeza