Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Opasni po život: Simptomi zbog kojih obavezno zovite liječnika

Opasni po život: Simptomi zbog kojih obavezno zovite liječnika

Naizgled nevažne tegobe poput umora ili bolova u vilici mogu biti simptomi ozbiljnih zdravstvenih stanja i zato ih nikad ne biste trebali ignorirati nego potražiti liječnika

VIDEO

Liječnica opće prakse upozorava kako nespretnost i bolovi u vilici mogu biti prvi simptomi ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka ili srčanog udara. Michela Sorensen gostovala je u srijedu na australskoj nacionalnoj televiziji u jutarnjem showu te je objasnila koji učestali i naizgled nevažni simptomi mogu biti razlog za hitan odlazak liječniku, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO: Prepoznajte simptome infarkta

Pokretanje videa...

Prepoznajte simptome tihog infarkta 01:13

Ti su simptomi, istaknula je liječnica, crvene zastavice koje se skrivaju na očitom mjestu. Kazala je da je tako stalna žeđ prvi simptom dijabetesa, a tupa bol u licu mogla bi biti simptom srčanog udara, dok je suhi kašalj simptom astme.

Upozorila je žene da budu osobito oprezne u promjenama u probavi, kao što su nadutost ili zatvor jer je riječ o simptomima koji se mogu povezati s rakom jajnika koji je teško dijagnosticirati.

- Ako ste primijetili promjene u tijelu i niste sigurni jesu li one nastale samo zato što ste umorni ili iscrpljeni, nemojte ih ignorirati. Nitko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas - kazala je dr. Sorensen.

Usne kao simptom: Otkrijte na koje bi promjene trebali paziti
Usne kao simptom: Otkrijte na koje bi promjene trebali paziti

1. Bolovi u vilici

Iako obično srčani udar može najaviti osjećaj stezanja u prsima, dr. Sorensen kaže da je kod pojedinaca, osobito oboljelih od dijabetesa, to iskustvo bilo povezano s bolovima u vilici.

- Osjećaj je tupa bol koja se širi duž lica u ruku. Važno je da to ne ignorirate - objasnila je ona.

2. Promjene u probavi

- Promjene u teksturi, učestalosti i boji stolice koji traju više od nekoliko dana razlog su za posjet liječniku kako bi otklonio sumnju na rak crijeva - kaže dr. Sorensen.

Ukoliko imate zatvor ili patite od nadutosti, također posjetite liječnika, čak i ako ste nedavno bili na pregledu.

3. Nespretnost

- Nespretnost može biti pokazatelj skorog moždanog udara ili druge bolesti mozga - upozorila je liječnica dodajući kako posebno valja obratiti pažnju ako vam stvari česti ispadaju iz ruke, gubite kontrolu nad nogama i borite se kako biste hodali po ravnoj liniji. Ako takve tegobe potraju, riječ je o razlogu za brigu.

4. Nagli gubitak težine

Iako je gubitak kilograma kroz prehranu i aktivnost razlog za slavlje, dr. Sorensen upozorava da je neočekivani gubitak težine znak da se tijelo bori s infekcijom ili nekom opasnijom bolešću.

Rak debelog crijeva: Ovo su simptomi koje nikad ne smijete ignorirati - pođite liječniku
Rak debelog crijeva: Ovo su simptomi koje nikad ne smijete ignorirati - pođite liječniku

- Ako u roku od četiri do osam tjedana naglo izgubite više od pet posto težine bez da ste mijenjali životni stil, svakako otiđite liječniku kako bi eliminirao mogućnost autoimune bolesti ili karcinoma - savjetovala je Sorensen.

5. Noćni kašalj

- Blagi, ali uporni kašalj koji se javlja u kasnim noćnim satima slabo je poznati simptom astme - kaže dr. Sorensen.

Kašalj je obično suh, a svakako radi toga treba posjetiti liječnika kako bi se otklonila moguća šteta koju uzrokuje plućima.

6. Gubitak daha

Ako brzo ostajete bez daha, to može biti znak da niste u formi, no isto tako može ukazivati na anemiju. Riječ je o stanju izazvanom zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca koji prenose kisik po tijelu.

- Ako ih nemate dovoljno, osjećaj je sličan kao da ste cijelo vrijeme na velikim visinama - objasnila je Sorensen.

Najčešći uzrok anemije je nedostatak vitamina B12 i željeza, a riječ je o stanju učestalom među ženama reproduktivne dobi radi mjesečnice. 

10 najčešćih znakova da vašem tijelu kronično manjka željeza
10 najčešćih znakova da vašem tijelu kronično manjka željeza
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom