Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Spriječite gubitak kose: Pomažu maska od cimeta i kave, a tu su i recepti s ricinusovim uljem

Spriječite gubitak kose: Pomažu maska od cimeta i kave, a tu su i recepti s ricinusovim uljem

Cimet ima dobar učinak na kosu i vlasište jer ima antimikrobna svojstva i potiče cirkulaciju krvi. Ako imate problema s kosom možete koristiti biljne šampone, posebno one koji sadrže kamilicu, aloe veru, biotin...

VIDEO

Hranjiva ulja mogu biti vrlo korisna za rast kose. Prvo provjerite koja su ulja najbolja za rast kose. Pojedina se koriste samo na vlasištu, a neke možete nanijeti na cijelu kosu. Na primjer, ricinusovo ulje je izvrsno. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ukrajinka Alla Perkova (38) skoro 30 godina nije šišala kosu: 'Muž mi ponekad pomaže češljati se' 01:13

Ricinusovo ulje za poticanje rasta

Ricinusovo ulje odavno se koristi za poticanje rasta dlaka kao što su trepavice, obrve i kosa. Sadrži vitamin E i određene minerale zbog čega je vrlo djelotvorno. Uz to hidratizira vlasište, zadržava vlažnost u kosi i potiče cirkulaciju. 

Prije nego ga nanesete na vlasište, nanosite malu količinu iza uha ili unutarnje strane nadlaktice tjedan dana, kako bi bili sigurni da neće iziritirati vlasište. Nakon što utvrdite da je ricinusovo ulje za vas bezopasno, možete ga koristiti na razne načine.

Prirodno na noktima: Napravite svoj lak za nokte s vitaminom E
Prirodno na noktima: Napravite svoj lak za nokte s vitaminom E

Ricinusovo ulje može se koristiti kao dubinski tretman za obnovu vrhova. Upotrijebite ga kao tretman prije šamponiranja kako biste spriječili petljanje kose. Također ga možete nanijeti na cijelu glavu za intenzivni tretman prije šampona. Topla voda i para pomoći se da ulje lakše prodre u kutikulu kose.

Ako imate kovrčavu kosu pomiješajte nekoliko kapi ricinusovog ulja u balzam za kosu i njime tretirajte kosu tijekom vrućih i vlažnih ljetnih mjeseci. Možete ga povremeno dodati i u šampon za kosu ili ga jednom tjedno koristiti kao pakung. S obzirom da se radi o jako gustom ulju možda ćete kosu morati detaljnije i duže ispirati. 

Ako ulje nanosite direktno na kosu najbolje je koristiti hladno prešano ricinusovo ulje, a za njegu vlasišta preporučuje se crno ricinusovo ulje. Ricinusovo ulje trebali bi izbjegavati u širokom luku ukoliko ste skloni peruti ili već imate ovaj problem. 

Tretman od ricinusovog ulja

Sastojci: 3 žlice ricinusovog ulja, 1 žlica ulja jojobe, 3 kapi esencijalnog ulja (najviše zbog mirisa), 1 bočica sa poklopcem

Priprema: Sve sastojke pomiješajte i stavite u bočicu sa poklopcem

Korištenje: Na dlan stavite nekoliko kapi pripravka i prođite po cijelom tjemenu. Kada ste prekrili tjeme, višak ulja ​stavite na ostatak kose. Ostavite tako 20 minuta. Operite kosu šamponom 2 puta. Prosušite kosu ručnikom te ju ostavite da se sama osuši do kraja. Kosa će nakon prvog tretmana postati sjajna i mekana. Ponovite tretman najmanje 3-4 puta u tjednu.

Pakung za rast kose

Sastojci: 3 žlice kokosovog ulje, 2-3 žlice ricinusovog ulja

Korištenje: Zbog gustoće ricinusovog ulja, najbolje je ponaosob odrediti koliko žlica ulja želite koristiti. Mješavinu ulja zatim nanesite na tjeme i ostatak kose, ostavite da djeluje preko noći (barem nekoliko sati) i ujutro operite kosu kako biste inače. Preporučljivo je pakung ponavljati svaki tjedan za najbolje rezultate. 

Maslinovo ulje za suhu kosu

Osim ricinusovog ulja za rast kose dobro je i maslinovo ulje. Ono se preporučuje osobama koje imaju suhu i oštećenu kosu, kao i osobama s prhuti. Koristi se ne samo za poticanje rasta kose, već i za omekšavanje kose. Zbog hidratantnog svojstva, maslinovo ulje pruža učinak sličan učinku regeneratora.

Frizerka pokazala kako pere kosu kada nema puno vremena za to: 'Opere samo dio kose'
Frizerka pokazala kako pere kosu kada nema puno vremena za to:  'Opere samo dio kose'

Možete ga nanositi na suhu ili vlažnu kosu, umasirati u vlasište i/ili kosu. Ako želite bolji učinak, kosu nakon mazanja možete zamotati u ručnik kako bi toplina pomogla još dubljoj hidrataciji.

Maska s cimetom

Kosa koja sporo raste i potrebno joj je jačanje, oporavit će se uz zdrave i jednostavne sastojke koje imate u kuhinji. Isprobajte masku na bazi cimeta. Cimet ima dobar učinak na kosu i vlasište jer ima antimikrobna svojstva i potiče cirkulaciju krvi. On u sebi sadrži beta karoten koji sprječava gubitak kose.

Za izradu maske potrebno je pomiješati jednake dijelove cimeta i kokosovog ulja.

Priprema: Dobro sjedinite sastojke. Nanesite masku na korijen kose i razvucite po vlasima. Važno je da je dobro umasirate na vlasište. Ostavite da odstoji 30 do 45 minuta i isperite. Cilj je napraviti ovu masku barem jednom tjedno.

 

Kokosovo ulje potiče rast

Kokosovo ulje, s druge strane, je jedno od popularnijih ulja koje se koristi za poticanje rasta kose. Pogodno je za sve tipove kose, a posebno je učinkovito za suhu kosu. Potiče rast kose te djeluje i kao regenerator jer omekšava kosu. Bogato je masnim kiselinama poput laurinske i linolenske kiseline koje mogu pružiti velike prednosti za vašu kosu.

Ako je ulje u čvrstom stanju, prije upotrebe na kosi ga malo ugrijte. 

Preporučuje se redovita primjena, 2 do 3 puta tjedno – osobito kod suhe i oštećene kose te tegoba s vlasištem. Poželjno je da kokosovo ulje na kosi držite najmanje 1 do 2 sata, ili još bolje preko noći. Ponekad, za sjaj i zaštitu kose ulje prema potrebi nanosimo samo na vrhove ili pramenove.

Kokosovo ulje možete koristiti i prije pranja kose. Temeljito ga umasirajte u vlasište i kosu i ostavite da djeluje 15 do 30 minuta. Potom kosu smočite i operete šamponom.

Obnavljajuća maska za jako oštećenu kosu

Za ovu su vam masku potrebne samo 2 žlice kokosovog ulja. Nakon što zagrijete ulje, nanesite ga na vlažnu ili suhu kosu. Omotajte je ručnikom i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro isperite masku šamponom koji inače koristite, a zatim osušite kosu. 

Perite kosu nježnim šamponom

Na tržištu postoji niz šampona koji se međusobno razlikuju ovisno o dužini kose, tipu kose i sastojcima. Ako imate problema s kosom, ne perite kosu svaki dan, već 2-3 puta tjedno šamponom koji ne sadrži jake kemikalije. 

Jedan od najvažnijih beauty sastojaka zasigurno je natrijev lauret sulfat (SLS), uobičajeni sastojak brojnih proizvoda za njegu kose zbog kojeg dolazi do pjenjenja. SLS je zaslužan za uklanjanje masnoće i prljavštine s tjemena, no mnogi stručnjaci u zadnje vrijeme upozoravaju kako ovaj sastojak djeluje preagresivno na vlasište i uništava sebum - prirodno ulje koje štiti kožu. Upravo se zato sve više ljudi okreće prirodnim kozmetičkim proizvodima lišenih štetnih kemikalija.

Kao opciju možete koristiti biljne šampone, posebno one koji sadrže kamilicu, aloe veru, biotin, cistein, proteine ​​i vitamin E.

Imajte na umu da ćete nakon prvih nekoliko pranja imati osjećaj da vam je kosa masnija nego prije, no stvar je u tome da se kosa mora naviknuti na tretiranje bez kemikalija i abrazivnih sulfata. Nakon nekog vremena korištenja prirodnih šampona primijetit ćete i da će doći do smanjenog svrbeža vlasišta. Zato budite strpljivi i pričekajte da prirodni šamponi djeluju.

Takvi šamponi mogu se pronaći u prodavaonicama zdrave hrane ili u ljekarni i malo su skuplji od klasičnih šampona. No neke od njih možete i sami napraviti kod kuće.

Brokula, senf i crveni luk za lijepu i zdravu kosu: Recepti za serum, pakung i šampon
Brokula, senf i crveni luk za lijepu i zdravu kosu: Recepti za serum, pakung i šampon

Recept za bazni šampon za kosu

Sastojci: 1/4 šalice, destilirane vode, ¼ šalice tekuće 100% prirodne baze za šampon (eng. castile soap) – čiste, bez mirisa, 1/2 žličice hladno tiještenog ulja jojobe ili ulja grožđa, bočica za šampon i bočica s raspršivačem za regenerator

Priprema: Sve sastojke dobro izmućkajte i pohranite u bočicu. Ovisno o različitim potrebama kose ovaj bazni recept za šampon možete dodatno nadopuniti različitim travama, eteričnim uljima ili različitim hladno tiještenim uljima.

  • Za normalnu kosu možete upotrijebiti kamilicu, lavandu ili kadulju, a od ulja limun ili naranču.
  • Za masnu kosu čičak, koprivu ili neven, a od ulja čajevac ili cedar.
  • Suhoj kosi dobro će doći bazga ili kadulja, a od ulja lavanda, naranča ili sandalovina.
  • Tanka kosa ili kosa koja opada traži ružmarin, bosiljak ili koprivu, a od ulja metvicu, limun ili čempres.

Uzimajte cink

S promjenom godišnjih doba često se susrećemo s problemom pojačanog gubitka kose nakon pranja ili češljanja. Do problema prekomjernog ispadanja kose dolazi kada kosa postane suha, tanka i lomljiva, kada prestane rasti ili kada vlasište prekrije prhut. Razlozi opadanja kose mogu biti loša prehrana, poremećena apsorpcija hranjivih tvari u probavnom sustavu, emocionalni i fizički stres, hormonalne promjene (menopauza, trudnoća, policistični jajnici), genetika ali i nedostatak cinka.

Zdrava kosa je znak dobrog zdravlja organizma. Deficit samo jednog minerala može izazvati niz problema. Poremećena ravnoteža vitamina i minerala u organizmu odražava se na gubitak kose. Minerale koje je potrebno unositi su cink, bakar, selen i željezo.

Cink potiče rad štitne žlijezde, čiji smanjeni rad utječe na gubitak kose. Stručnjaci preporučuju uzimanje cinka s bakrom kako bi se uspostavila ravnoteža minerala u organizmu. Cink potiče sintezu proteina i dijeljenje stanica, a tako i obnavlja vlasi kose. Njegova razina u organizmu ovisi o stalnom unosu putem hrane ili dodataka prehrani, jer se ne može sintetizirati u stanicama niti skladištiti u organizmu.

Cink možemo pronaći u mliječnim proizvodima, ribi i školjkama, mesu, integralnim žitaricama, mahunarkama, bijelom luku i korjenastom povrću.

Prije uzimanja cinka kao dodatka prehrani obavezno se savjetujte s liječnikom.

Maske od kave za vlasište

Kofein ima pozitivan učinak na rast kose. Sprječava opadanje kose i povećava cirkulaciju kada se umasira izravno u vlasište. Kofein blokira hormon poznat kao dihidrotestosteron (DHT) koji je odgovoran za gubitak kose. Osim toga, kava sadrži flavonoide, koji djeluju kao antioksidansi koji su vitalni za regeneraciju.

Antioksidansi iz kave će izvrsno djelovati na cjelokupno zdravlje i čvrstoću kose nanese li se kava na kosu u maski. Tržište već sada nudi šampone za kosu s kavom, no možete lako to napraviti i kod kuće - pomiješajte žlicu mljevene kave sa 120 ml vode, a onda dodajte šampon za kosu i punu žlicu cimeta. Ovaj miks dati će kosi prekrasan sjaj i volumen. Najbolji utjecaj će imati ako se na kosi drže minimalno dvije minute, jer kofeinu treba neko vrijeme da penetrira u vlasište.

Piling vlasišta

Znojenje i korištenje raznih proizvoda za njegu i stiliziranje kose, na vlasištu stvaraju naslage koje povremeno treba ukloniti. Za to je idealna kava. Pomiješajte malo kave i vode, da dobijete gustu smjesu pa njome lagano masirajte vlasište. Ovaj svježi piling pobrinut će se da vam vlasište bude čisto, a to će se odraziti na ljepotu kose.

Pakung

Ovaj pakung će nahraniti vašu kosu, učiniti je svilenkastom i dati joj lijepi sjaj. Pomiješajte mljevenu kavu sa malo maslinovog ulja te malo meda. Nanesite pakung na kosu, držite neko vrijeme pa kosu operite.

Tretman za glatku kosu

Namočite kosu, no prije nego ju operete na tjeme utrljate punu šaku mljevene kave. Možda ćete imati osjećaj kao da radite piling tjemena, ali to lagano "struganje" je od velike koristi za vašu kosi. Nakon samo jednog tretmana, kosa će vam biti sjajna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Koji vam je kostim bio najbolji u prvom polufinalu Eurosonga?
RECITE NAM U ANKETI

Koji vam je kostim bio najbolji u prvom polufinalu Eurosonga?

Scena podnosi sve i svašta, neke su kreacije smislene i promišljene, dok su neke tu samo da bi nas iznenadile i zadržale pažnju. U svakom slučaj, kostim pjesmi i nastupu daje vizualni i dinamični okvir
Koji doručak je najzdraviji? Stručnjakinja pojasnila što je dobro jesti, a što baš i nije
PAZITE ŠTO JEDETE

Koji doručak je najzdraviji? Stručnjakinja pojasnila što je dobro jesti, a što baš i nije

Jednostavan smoothie je zdrav smoothie. Držite se voća, običnog jogurta ili maslaca od orašastih plodova i možda malo pšeničnih klica za dodatne vitamine, minerale i proteine