Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Srednja djeca su timski igrači, rođeni vođe i bolje pregovaraju

Starije dijete ima prirodnu moć nad braćom i sestrama, najmlađi ima suosjećanje od ostalih, a srednje zna odlično pregovarati jer su učili biti dobri i strpljivi slušatelji te diplomati

strong knowledges
Foto: 123RF
6 komentara

Sindrom srednjeg djeteta objašnjava fenomen da se srednje dijete u obitelji osjeća zanemareno i nevoljeno u odnosu na svoju braću ili sestre. No, posljednji podaci pokazuju da je taj sindrom zapravo mit, a stručnjaci tvrde da srednja djeca razvijaju sposobnosti pomoću kojih su uspješniji od ostalih.

Znaju bolje pregovarati

Svako dijete ima svoju ulogu - starije dijete ima prirodnu moć nad braćom i sestrama, najmlađi ima suosjećanje od ostalih, a srednje zna odlično pregovarati jer su učili biti dobri i strpljivi slušatelji te diplomati. Oni nisu najglasniji, ali su najuvjerljiviji.

TO SU ČINJENCE Koje ste dijete u obitelji? To je pokazatelj vaše inteligencije

Oni su timski igrači

Za razliku od starijih i mlađih, srednja djeca znaju dijeliti. Od prvog dana oni dijele prostor, igračke, vrijeme i ljubav roditelja. Zbog toga su vještiji u situacijama s većom grupom ljudi.

Znaju bolje održavati prijateljstva

S obzirom da dobivaju manje pažnje od obitelji, veća je vjerojatnost da će čvrste odnose početi graditi negdje drugdje. Stručnjaci tvrde da će imati bolje prijatelje koji predstavljaju proširenu obitelj. Tako nadoknađuju izgubljeno, a izgrađuju lojalne i duboke osjećaje.

Foto: Dreamstime

Imaju manji ego

Zbog nedostatka pozornosti kod kuće, pokazalo se da neka srednja djeca imaju niži osjećaj samopoštovanja od svoje braće i sestara. Iako to može biti slabost, pomaže kod nekih situacija.

Rođeni su vođe

Srednja djeca uče od starije braće i sestara te su istovremeno uzor mlađima. To stvara snažnu empatiju, vještinu pregovaranja i fleksibilnost - savršene alate za vođu. Više od polovice američkih predsjednika su bili srednja djeca uključujući Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna, Teddyja Roosevelta i Johna F. Kennedyja.

Thinkstock AKO JE MUŠKO Drugo dijete u obitelji ima veće šanse da postane - kriminalac

Odlični su bračni partneri

Istraživanja su pokazala da su srednja djeca sretnija i zadovoljnija u braku od ostalih. To se događa jer su skloniji kompromisima, znaju bolje riješiti sukobe i njihovi odnosi su dugotrajniji.

ŠOKANTAN SLUČAJ POTRESAO JAVNOST: Nakon izlaska nazvala je Uber, a par sati kasnije njezino su tijelo pronašli lovci

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message