Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Sredstva za čišćenje: Skupa ili jeftina - jednako skidaju mrlje

Sredstva za čišćenje: Skupa ili jeftina - jednako skidaju mrlje

ISPROBAJ, PA ODABERI Kupac se mora sam uvjeriti u djelotvornost nekog sredstva za uklanjanje mrlja pa proizvođača nagraditi ponovnom kupnjom

Sredstva za uklanjanje mrlja stavljaju se na odjeću prije ili u samom pranju. Sadrže tenzide, koji se nazivaju i surfaktanti ili površinski aktivne tvari, a uloga im je da smanjuju površinsku napetost vode.

POGLEDAJTE VIDEO (savjeti za čišćenje stana):

Pokretanje videa ...

Molekule vode same teško prodiru u nečistoću. Tenzidi to olakšavaju. Odstranjivači mrlja sadrže i enzime koji ubrzavaju proces čišćenja, a ekološki su prihvatljivi. Najčešći enzimi su proteaze koje uklanjaju proteine iz krvi, jaja, trave, mlijeka... Amilaze dobro djeluju protiv mrlja od ugljikohidrata, na primjer čokolade, a lipaze čiste ulja i masti.

10 namirnica koje nikako ne smijete stavljati u mikrovalnu
10 namirnica koje nikako ne smijete stavljati u mikrovalnu

Odstranjivači mrlja najčešće su tekućine ili prašci, a mogu biti i u obliku aerosola, štapića i pasta. Kao tekućine, sve su češće u ambalaži s pumpicama kako bi se jednostavno raspršivali. Oblik pakiranja ne utječe na svojstva i najčešće doprinosi samo komociji prilikom nanošenja, no ne utječe na svojstva. Neki analizirani proizvodi sadrže i tvari na bazi kisika koje izbjeljuju i time dodatno doprinose učinku pranja.

Opremite dijete za školu: Ovdje su najpovoljniji pribor, torbe...
Opremite dijete za školu: Ovdje su najpovoljniji pribor, torbe...

Cijene se mogu znatno razlikovati, no skuplji proizvodi nisu nužno i učinkovitiji. U djelotvornost svakog od njih kupac se mora sam uvjeriti i na kraju proizvođača kojeg odabere nagraditi ponovnom kupnjom.

Hoće li odstranjivač ukloniti mrlje ovisi o vrsti i stanju tkanine, vrsti mrlja, koliko dugo je mrlja u tkanini, prethodnim pokušajima uklanjanja...

Prirodno sredstvo za skidanje mrlja na majicama ispod pazuha je soda bikarbona s malo vode. Za mrlje od bijelog vina pomažu alkoholni ocat ili sok limuna, a masne mrlje mogu se posuti s malo škroba ili krede pa tretirati deterdžentom za pranje posuđa.

Kako efikasnije čistiti

  • Odstranjivač treba držati na mrlji dok se tkanina ne osuši.
  • Može se staviti prije pranja, ili s odjećom ubaciti u perilicu.
  • Mrlje će lakše nestati ako se odstranjivač stavi u hladnu vodu.