Lifestyle

Komentari 14

Sretan imendan! Otkrijte što se krije iza značenja imena Ivan/a

Sretan imendan! Otkrijte što se krije iza značenja imena Ivan/a

Postoji puno izvedenica od imena Ivan, kao što su Ivo, Ivica, Ićo ili Ivka, a skriveno značenje imena govori da je on individualan, vedar, nadaren i autentičan

Na današnji dan, 27. prosinca, katolici obilježavaju spomendan svetog Ivana Evanđelista, apostola i evanđelista, ljubljenoga Isusova učenika i najmlađega od dvanaestorice apostola.

POGLEDAJTE VIDEO:

A svi koji se zovu Ivan ili Ivana i svi oni čije ime proizlazi iz ovog imena danas slave svoj dan, imendan! Sretan vam! 

Ime Ivan odnosno Ivana, podrijetlo ima u hebrejskom jeziku i izvedeno je iz hebrejskog imena Yochanan koje znači 'Jahve je milostiv'. Radi se o biblijskom imenu koje se spominje još u Starom zavjetu, a svoju popularnost duguje dvama svecima iz Novog zavjeta: Ivanu Krstitelju koji se slavi 24. lipnja i apostolu Ivanu koji se slavi na današnji dan.

Postoji puno izvedenica od imena Ivan, kao što su Ivo, Ivica, Ivek, Ićo, a skriveno značenje imena govori da je on individualan, vedar, nadaren i autentičan. Na engleskom je John.

Ženska verzija imena Ivan je Ivana. Označava komunikativne, prijateljski nastrojene žene omiljene u društvu. Osim toga, ime Ivana jedno je od najčešćih imena u Hrvatskoj i u zemlji danas živi preko 30 tisuća žena s tim imenom, a ime je posebno popularno bilo od 1983. do 1989. godine. 

Izvedenice iz tog imena su Iva, Ivanka, Ivona, Ivka i slično. To ime nose i neke naše poznate žene poput Ivane Kovač, Ivane Kindl, Iva Šulentić, Ivana Husar Mlinac, Ivane Brlić Mažuranić, Ivana Mišerić, Ivana Plechinger. Od poznatih Hrvata Ivana tu su Ivan Đikić, Ivan Šarić, Ivan Perišić, Ivan Goran Kovačić, Ivan pl. Zajc, Ivan Ljubičić. 

Muških Ivana u Hrvatskoj ima preko 30.000 i najviše ih je u Zagrebu (preko 20.000), u Splitu (preko 6000) te u Osijeku (preko 3000), piše Acta Croatica. Prema njihovim podacima ime Ivan bilo je najpopularnije od 1930. do 1940., a najmanje popularno od 2003. do 2013. 

Svima koji danas slave, želimo sretan imendan!