Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

7 načina kako izbjeći prehladu na poslu u sezoni viroza i upala

Kada dođu hladni dani, koncentracija mikroba u poslovnim prostorima postaje veća. Prozori su uglavnom zatvoreni jer uvijek nekome puše pa svježi zrak ne ulazi, a mikrobi ne izlaze

Foto: Dreamstime
8 komentara

U ovo doba godine teško je izbjeći zarazu na poslu, posebno ako radite s velikom grupom ljudi. Zimi koncentracija mikroba u zatvorenim prostorima postaje veća jer su prozori najčešće stalno zatvoreni pa nema protoka svježeg zraka i izlaska mikroba van.

Šanse da ostanete zdravi tada se smanjuju, no postoje trikovi koji vam mogu pomoći da ne budete prehlađeni.

1. Izbjegavajte dodirivati neke stvari

U uredima postoje mjesta na kojima se nakuplja najviše bacila, primjerice, telefoni, radne površine, tipkovnice računala, vrata mikrovalne pećnice, stalak za vodu... Ako baš morate dirati neke stvari, kasnije operite ruke.

Foto: Dreamstime

2. Dezinficirajte svoj radni prostor

Želite li savršenu čistoću, ne oslanjajte se skroz na čistačice, kada je vaš osobni radni prostor u pitanju. Jednom dnevno prebrišite površinu na kojoj radite, tipkovnicu i telefon maramicama za dezinfekciju. To može uništiti 99 posto bacila.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

3. Izbjegavajte bolesne kolege

Iako bi bilo najbolje da su kod kuće i liječe se, mnogi zaposlenici prisiljeni su dolaziti bolesni na posao. Takve kolege je najbolje izbjegavati i držati se podalje od njih kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum.

Na primjer, kada netko kihne, njegovi bacili putuju i po sto metara.

Foto: Dreamstime

4. Nosite gel za dezinfekciju ruku

Često pranje ruku je najučinkovitiji način čuvanja od zaraze, a tome doprinosi i gel za dezinfekciju koji je dobro držati na stolu i povremeno premazati dlanove njime kako bi se uništili nakupljeni bacili.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

5. Izbjegavajte dodirivati lice

Svaku put kada dotaknete nos, oči ili usta pomažete bacilima da uđu u vaše tijelo. Suzdržite se od dodirivanja lica.

Foto: Dreamstime

6. Imajte "prvu pomoć" u radnom stolu

Svakako uza sebe imajte preparat za jačanje imuniteta, bile to tablete vitamina C ili neki drugi pripravak. To vam svakako može pomoći da se ne razbolite, otkriva portal healthcentral.com.

7. Izbjegavajte kvake, posebno na zahodu

Iako je to vrlo teško, nije nemoguće. Ipak su to komadi namještaja koji se najčešće diraju prljavim rukama, nakon obavljene nužde. Otvorite ih laktom ili maramicom u ruci koju ćete kasnije baciti. Izbjegavajte i poklapati slavine rukom već to učinite papirnatim ubrusom. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message