Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Stalno vam ispada kosa? Što je normalno, a što treba liječiti

Stalno vam ispada kosa? Što je normalno, a što treba liječiti

Bilo da je duga ili kratka, plava ili crna, za većinu žena je kosa puno više od klupka vlasi - ona je njezina ljepota, a ispadati može zbog hormona, stresa i loše prehrane

VIDEO

Pojačano izlaganje sunčevim zrakama tijekom ljeta uzrokuje i brži rast kose u toplijim mjesecima godine, a zbog toga u jesen i proljeće pojačano ispada, a takve faze obično traju oko šest tjedana. U prosjeku se gubi od 30 do 80 vlasi na dan, a sve iznad toga se smatra pretjeranim ispadanjem.

Kosa se prorjeđuje nakon 30-e

Na svakom se vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja raste 1,2 cm u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, ispada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30 godina više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije.

Mehanički uzroci ispadanja kose

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Agresivni tretmani izbjeljivanja kose, često peglanje, minivali kao i agresivno četkanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano ispadanje. Potrebno je izbjegavati i jake šampone te često sušenje kose fenom. Dokazano je da određene frizure poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi potiču ispadanje jer oslabljuju cirkulaciju u tjemenu. Osim toga, uzrokuju i pucanje vlasi.

Štitnjača je najčešći uzrok ispadanja

Postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom ispadanje kose, no praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitnjače. Ako su prisutni i drugi simptomi poput nagle promjene težine, osjećaja malaksalosti i čestih promjena raspoloženja, najbolje je napraviti analizu hormona štitnjače u krvi. Nakon uspostavljanja hormonalne ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

Kontracepcijske pilule mogući su uzrok ispadanja

Ispadanje kose manje je poznata posljedica korištenja kontracepcijskih pilula. Hormoni koji potiskuju ovulaciju djeluju na stanjivanje kose kod 10 posto žena, osobito kod onih s genetskim predispozicijama za ispadanje kose. Ponekad do pojačanog ispadanja kose dolazi i nakon prestanka korištenja pilula, a riječ je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne uravnoteže.

Dijete slabe kosu

Nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posljedica koja se javlja kroz tri do šest mjeseci je pojačano ispadanje kose. To je osobito često kod rigoroznih dijeta, poput prehrane siromašne proteinima, ili pak zbog viška vitamina A u organizmu. Ako je mršavljenje postupno te posljedica uvođenja zdravih prehrambenih navika, do ispadanja kose neće doći.

Policistični jajnici mogu biti okidač

Ženama sa sindromom policističnih jajnika često su hormoni neuravnoteženi, a to nerijetko vodi prekomjernoj dlakavosti na tijelu i licu te gubitku kose na tjemenu. Ako su uz to prisutne akne na donjem dijelu čeljusti te rast težine, problem se liječi hormonskim tabletama kao i prirodnim pripravcima, koje će popraviti opće stanje.

Gubitak kose nakon poroda

Navala i nagli gubitak trudničkih hormona, kao i stres povezan s porođajem razlog su zbog kojeg svakoj drugoj novopečenoj majci kosa jače ispada. Ipak, to stanje ne traje dugo i obično se popravlja kroz par mjeseci nakon poroda, a u potpunosti do dvije godine nakon poroda. Ako do toga ne dođe, savjetuje se posjetiti endokrinologa.

Stimuliranje cirkulacije i prirodni lijekovi pomažu

Losioni, šamponi i nadomjestci prehrani bazirani na prirodnim sastojcima, uključujući i ekstrakt palminog drveta napravljeni su tako da sprečavaju zahvaćanje folikula hormonom DHT-om, povezanim s ispadanjem kose. Također, u ispadanju mogu pomoći tretmani laganim plastičnim četkama koje emitiraju crveno lasersko svjetlo diodama između plastičnih zubaca. Losioni i šamponi bazirani na prirodnim sastojcima, poput onog s ekstraktom palminog drveta mogu ublažiti ispadanje kose, pokazale su studije.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima