Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Stanovnici Južne Koreje u strahu od korone steriliziraju novčanice

Zabrinuti stanovnici Južne Koreje u tolikom su strahu od zaraze koronom da mnogi stavljaju novčanice u mikrovalne pećnice ili perilice rublja, kako bi ih temeljito 'očistili' od virusa

VIDEO

Središnja banka Južne Koreje u petak je objavila da su stanovnici u proteklih šest mjeseci zamijenili triput više oštećenih novčanica nego u istome razdoblju prošle godine, a vjeruje se da ih je većina uništena u nastojanju da se novčanice dezinficiraju na potpuno neprikladan način - u mikrovalnoj pećnici ili perilici rublja.   

POGLEDAJTE VIDEO: Usporedba potrošnje kućanstava danas i 1998. godine

Pokretanje videa...

01:22

Dužnosnik središnje banke Reutersu je rekao da ukupna vrijednost oštećenih novčanica koje su između siječnja i lipnja vraćene u banku pošto su izgorjele u mikrovalnim pećnicama ili su oprane u perilicama iznosi 1,32 milijarde vona ili oko 1,1 milijuna dolara, ili nešto manje od 7 milijuna kuna. Za usporedbu, u istome razdoblju prošle godine u banke su klijenti vratili novčanice u vrijednosti od 480 milijuna vona ili 400 000 dolara, odnosno oko 2,5 milijuna kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO: Može li se u mikrovalnoj dezinficirati novac?

U priopćenju stoji da je banka u prvoj polovici 2020. bila prisiljena uništiti novčanice i kovanice u vrijednosti od 2,69 milijarda vona, otprilike 1,43 milijarde kuna. 

Kao ekstreman primjer 'pranja' novca banka je navela slučaj klijenta kojega su službenici nazvali Um. On je u banku stigao kako bi zamijenio 35,5 milijuna vona koje je oštetio pošto ih je temeljito oprao u perilici rublja. Banka mu je uspjela zamijeniti samo 22,9 milijuna vona, što znači da je izgubio 35 posto ušteđenog novca.

Drugi slučaj odnosi se na osobu koju su nazvali Kim. Ona je u mikrovalnu pećnicu zbog temeljite sterilizacije stavila 5,2 milijuna vona. No šteta nije bila prevelika pa je banka Kimu ipak zamijenila veći dio novčanica. 

Iz banke su ožujku obavijestili javnost da sve novčanice koje svakodnevno stižu u tu ustanovu u svojevrsnoj 'karanteni' provode dva tjedna da bi s njih nestao koronavirus. Tek potom idu dalje u opticaj. U sklopu borbe protiv koronavirusa dio novčanica se iz mjera predostrožnosti spaljuje i zamjenjuje novima. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj