Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Stavljate nekretninu na tržište? Nekoliko stvari nemojte nikada preskočiti prije prodaje doma

Stavljate nekretninu na tržište? Nekoliko stvari nemojte nikada preskočiti prije prodaje doma
7

Uložite malo truda i pozabavite se vašom kućom ili stanom prije nego što je namjeravate prepustiti nekom drugom, jer kada želite prodati, želite to obaviti brzo i po željenoj cijeni

VIDEO

Postoji nekoliko projekata, odnosno zadataka koje ne biste smjeli nikako zaboraviti obaviti prije prodaje nekretnine. Kada stavite vaš dom na prodaju, želite da se proda brzo i iznad tražene cijene. Svakog vlasnika kuće veseli nadmetanje oko njegove imovine. Ali, i uloga prodavača vas čini primoranim da napravite nekoliko koraka kako biste pozicionirali nekretninu u zavidan položaj. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bistrica Cottage nekada je bila stari mlin 01:35

Stručnjaci se slažu oko nekoliko stvari koje preporučuju da nikad ne preskačete prije nego što svoju kuću stavite na tržište. Dovršite nekoliko sitnih projekata i time povećajte cijenu doma. 

Nanesite svježi sloj boje

Osim ako ga niste baš nedavno obojili, vašem domu bi mogao koristiti poneki svježi sloj boje. S vremenom se zidovi najprije istroše i mogu postati prljavi. Christopher Totaro, agent u Warburg Realtyju, kaže da se uvijek iznenadi kada ga prodavač poprijeko pogleda kada mu on kaže da to uradi. Međutim, Totaro objašnjava da je bojanje doma obavezno. Živjeli ste u svom domu 10 godina, imate četvero djece i očekujete da ćete zaraditi vrhunski novac, pa da, predlaže se da nanesete malo boje, kaže stručnjak, te dodaje kako taj svježi sloj boje izdvaja vašu od ostalih nekretnina i može pomoći u smanjenju vremena koje ćete provesti na tržištu. Budući da boravite u njoj svaki dan, lako je previdjeti probleme koji se mogu javiti kupcima. Često se zid može ostrugati ili oguliti, a ponekad su prethodna oštećenja od vode prošla bez vašeg nadzora, objašnjava Mihal Gartenberg, agentica u Warburg Realtyju. Također, ako imate zidove u nekim naglašenim bojama, preporučuje se da ih obojite u bijelo. Neka kupac zamisli boju koju želi na tom zidu, kaže ona. Na taj način ih neće smetati dodavanje bojanja na popis obaveza za svoj novi dom.

Operite prozore

Još jedan dio vašeg doma koji se može previdjeti jer ste ih svakodnevno navikli gledati su vaši prozori. Oribajte i ispolirajte prozore, savjetuje Totaro. Ako ste ikada zamijenili vjetrobran u svom automobilu nakon što ste desetljeće vozili gledajući kroz prljavo staklo s udubinama, zbog tog novog stakla izgleda kao da vozite novi auto, a isto se odnosi i na prozore u vašem domu. Možda će vam trebati specijalni električni čistač za vanjske površine prozora, stoga vam Ryan Dalzell, trgovac nekretninama iz Dalzell grupe u San Diegu, preporučuje pozivanje profesionalaca u pomoć. Profesionalno čišćenje prozora prije pokazivanja kuće pomoći će uvesti dašak prirodne svjetlosti i omogućiti kupcima da dobiju koji pogled više na vaš dom.

Napravite dubinsko čišćenje

Započnite dubinskim čišćenjem, preporučuje Dennis Hsii, suosnivač i trgovac nekretninama u Highland Premiere Real Estate u Los Angelesu. Vi znate očistiti svoju kuću; možda ne uživate u tome, ali znate kako to učiniti kako treba. Istinsko dubinsko čišćenje znači zgrabiti ljestve kako biste uklonili prašinu koja se skupila na stropovima, stropnim kutevima, stropnim rasvjetnim tijelima i na visećim okvirima za slike, pa sve do poda. Očistite unutrašnjost svoje pećnice, a hladnjak neka zablista. Na kraju, zamijenite filtere za svoj sustav grijanja, ventilacije i klimatizacije.

Razbacaj, pobacaj, ukloni

Još jedan projekt koji ne košta ništa, osim malo vremena, ali je itekako isplativ, a on je čišćenje soba, sugerira Dalzell. Svaki kupac voli ulaziti u uzorne kuće jer su savršeno uprizorene, i iako je to težak standard koji treba zadovoljiti, samo raščišćavanje radnih ploča, sklanjanje nekih okvira za slike i ukrasa i micanje ili uklanjanje nekog namještaja učinit će sobe većima i omogućiti kupcu da zamisliti vlastiti namještaj u stambenim prostorima.

Tri trika za ugodniji i topliji dom
Tri trika za ugodniji i topliji dom

Pojačajte privlačnost vanjskog prostora 

Vanjsko uređenje, prilaz nekretnini je prvi dojam koji potencijalni kupac ima o vašem domu. Lokalni vrtni centar može pružiti stručne savjete za jeftine sezonske biljke i ideje za pokrivanje tla. Vaše dvorište se može transformirati kako bi se stvorio onaj 'wow' efekt bez puno truda, kaže Hsii. Dalzell se slaže i preporučuje malo urediti oko biljaka, zasaditi ponovo gole dijelove travnjaka i dodati šareno cvijeće na kako bi stvarno uljepšali izgled kuće. Zapamtite privlačnost prilaza postavlja neka očekivanja kupca za ono što će vidjeti u kući.

Riješite se neugodnih štetočina

Projekt koji prodavači ponekad previde je deratizacija, upozorava Gartenberg. Ima li znakova štetočina u vašem domu? Ako ima, očistite te znakove i nazovite tvrtku za suzbijanje istih da se pobrine za ovaj projekt. Prodavači žele znati gdje su glavni problemi sa štetočinama u njihovom domu i moraju ih nadzirati u tijeku aktivnosti pa sve do njihovog potpunog suzbijanja.

Najgore od najgoreg: Evo kakve se nekretnine prodaju u svijetu
Najgore od najgoreg: Evo kakve se nekretnine prodaju u svijetu

Minimizirajte stvarčice kućnih ljubimaca

Kao što bi se prodavačima savjetovalo da minimiziraju količinu dječjih igračaka razbacanih po domu, tako bi trebali učiniti i s kućnim ljubimcima i njihovim igračkama, priborom, namještajem itd, ističe Gartenberg. Prije nego što potencijalni kupci razgledaju nekretninu, postupite kao i s igračkama, očistite potrepštine za kućne ljubimce i složite ih i držite podalje od pogleda.

Nadogradite svoje ormariće

Budući da su najveća i često najskuplja komponenta u kuhinji ormarići, njihovo osvježavanje je izvrstan način ažuriranja prostora, kaže Pamela O'Brien, glavna dizajnerica u Pamela Hope Designs u Houstonu. Opcije koje vam stoje na raspolaganju su one od jednostavnog farbanja zamrljanih ili obojenih ormarića do zamjene vrata i ladica, pa čak i novim stilom. Za povoljan proračun, oribajte svoje ormare i polirajte ih alatom za restauraciju ormarića. Daren Herzberg, licencirani suradnik posrednika u prometu nekretninama i suosnivač Babst + Herzberg tima u Compassu u NYC-u, slaže se da dašak svježine ormarićima može dati novi izgled bez većeg preuređivanja. Samo prefarbavanjem pročelja i zamjenom ručkica, kuhinja može izgledati uglavnom preuređenom. Ako je sam stil ormarića zastario, razmislite o promjeni samo prednjih strana, što je mnogo isplativije od potpuno novih.

Nove pločice

Nekoliko stručnjaka za nekretnine slaže se kako su nove pločice također pametan način ažuriranja zastarjele kuhinje. Ovo se često zanemaruje, ali može biti vrlo upečatljiv dio dizajnerske palete za kuhinju, kaže Herzberg. Prosječna površina pozadine kuhinje nije velika, a lijepe nove pločice mogu se kupiti za ne toliko velike novce, stoga, nova keramika uključujući instalaciju, može pružiti veliku estetsku nadogradnju starijoj kuhinji. Najmodernija nova pločica je zabavna, ali za vremenski dugotrajan dobar izgled, jednostavna pozadina u neutralnoj pločici klasičnih podzemnih postaja, daje bezvremenski izgled, sugerira O'Brien.

Trikovi kako ovlažiti prostor: Pomoći može sušenje rublja u domu, posudica na radijatoru...
Trikovi kako ovlažiti prostor: Pomoći može sušenje rublja u domu, posudica na radijatoru...

Izgledom se možete malo poigrati tako da odaberete veću ili nepravilnu veličinu pločice, uzmete u obzir uzorak, kao i njezino postavljanje, okomito ili u obliku riblje kosti ili u uzorku tkanja košara. Glavna svrha je zaštititi vaše zidove od masnoće i drugih mrlja dok kuhate, ali zašto se istovremeno ne zabaviti s njim, savjetuje Lanna Ali-Hassan, vlasnica i glavna dizajnerica Beyond the Box Interiors u Washingtonu, DC, donosi Real Simple.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'