Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Stevija - prirodni zaslađivač koji bi mogao zamijeniti šećer?

Stevija - prirodni zaslađivač koji bi mogao zamijeniti šećer?
1

Stevija nema kalorija ni ugljikohidrata i ne povisuje krvni tlak za razliku od šećera. Na Zapadu je još uvijek gledaju s oprezom, a sve više proizvođača je koristi

VIDEO

U novoj preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) šećer bi trebao činiti tek pet posto preporučenog dnevnog unosa umjesto dosadašnjih 10. Iako stručnjaci na to upozoravaju već godinama, WHO je to tek sad prihvatio i objavio kao službenu preporuku. Za sve sladokusce koji ne mogu bez slatkog, znanstvenici koji se bave proučavanjem hrane kažu da je spas u steviji, piše The Independent.

Stevija je biljka koja se uzgaja stoljećima u Brazilu i Paragvaju, u Japanu se prodaje zadnjih 40 godina, no Zapad sporo prihvaća njezinu uporabu. U Hrvatskoj se može slobodno uzgajati za proizvodnju prirodnog zaslađivača. Na Zapadu je još uvijek proučavaju i u SAD-u lišće i ekstrakti sirove stevije nisu odobreni kao prehrambeni dodatak. 

Stevija nema kalorija, ne sadrži ugljikohidrate i ne povisuje krvni tlak. Slađa je od šećera 250 do 300 puta i ima gorkast okus koji mnogima ne odgovara. Zbog toga se često miješa sa šećerom. 

Stevija bi mogla doživjeti veliki proboj na tržištu, jer kupci žele izbaciti šećer iz prehrane, ali se ne žele odreći tog okusa i žele prirodno, smatra znanstvenica za istraživanje hrane u tvrtki Mintel Laura Jones. 

Zbog nove WHO-ove odrednice, proizvođači mnogobrojnih proizvoda, od sokova do pelata, morat će smanjivati udjele šećera. Neki od njih već su i počeli. 

Američka tvrtka Tropicana lansirala je sok s 50 posto šećera i 50 posto stevije, što mu je prepolovilo broj kalorija. Coca Cola također planira na tržište plasirati napitak zaslađen stevijom. Takva vrsta Spritea već je u prodaji. 

Procjenjuje se da bi vrijednost proizvoda sa stevijom, koje većinom proizvodi tvrtka Cargill, mogla porasti s dosadašnjih 607 milijuna kuna 2013. na milijardu i 517 tisuća kuna do 2017. godine. 

Oprez na Zapadu

Glavni razlog zašto na Zapadu nije u širokoj uporabi je još uvijek nedovoljno poznavanje njezinog učinka na zdravlje, a pogotovo interakcija s lijekovima. Budući da može sniziti tlak, liječnici strahuju da je "tlakaši" ne bi počeli pretjerano koristiti u svakodnevnoj uporabi. U tom slučaju bi morali biti pod prismotrom svog liječnika. Također, često korištenje stevije može djelovati na antigljivične, antiupalne, antivirusne, antikancerogene i antimikrobske lijekove kao i one za snižavanje kolesterola, piše Live Science.  Stručnjaci još uvijek ne znaju kakve točno bi bile posljedice te interakcije.

Sve dobrobiti stevije:

  • Osim što snižava tlak, stevija regulira šećer u krvi i dobar je izbor za dijabetičare. Istraživanja su potvrdila da 1000 miligrama stevije na dan smanjuje razinu šećera u krvi kod ljudi s dijabetesom tipa 2 za 18 posto, piše WebMD.
  • Ima antibakterijska svojstva, a pomaže i kod karijesa i gingivitisa. Također se može koristiti kao aktivni sastojak u kremama za ekceme i akne. 
  • Dobra je za dijetne programe
  • Kao zamjena za šećer osim stevije mogu se koristiti biljka Luo Han Guo (Siraitia grosvenorii) i čehulja (Myrrhis odorata). Cvjetovi čehulje dobar su dodatak salatama, a sušeno lišće pitama i drobljencima. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj