Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Stigma je velika: Većina žena će prešutjeti obitelji o pobačaju

Stigma je velika: Većina žena će prešutjeti obitelji o pobačaju
1

Tek svaka treća žena priznala bi članovima obitelji da razmišlja o pobačaju, što pokazuje da je stigma oko toga još uvijek jaka, kažu iz organizacije koja je organizirala istraživanje

VIDEO

Tek svaka treća Britanka rekla bi članovima obitelji da razmišlja o pobačaju, pokazalo je novo istraživanje koje je obuhvatilo 2684 žene starije od 18 godina, a provela ga je Marie Stopes International, vodeća dobrotvorna organizacija za seksualno i reproduktivno zdravlje. Cilj je bio utvrditi kome će se žene povjeriti ako planiraju pobačaj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

Rezultati su otkrili da bi 67 posto žena osjećalo potrebu za time da tu informaciju sakrije od svoje obitelji. Istodobno, nešto više od trećine sudionica (34 posto) izjavilo je da bi se osjećalo neugodno da o pobačaju mora razgovarati s prijateljima. Oko 62 posto njih kaže da bi tu informaciju podijelilo sa svojim seksualnim partnerom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ni s kim osim s doktorom ne bi razgovaralo šest posto žena. U Velikoj Britaniji svaka treća žena napravi pobačaj tijekom života.

Shutterstock

Rezultati otkrivaju da, unatoč tome što se više od 92 posto žena izjašnjava za to da odluka o pobačaju mora biti njihov izbor, oko ove teme ipak postoji zid tišine. No, studija je pokazala da i same žene smatraju kako o toj temi treba razgovarati otvorenije, pa je i Marie Stopes International pokrenula novu kampanju kako bi se pomoglo ženama.

Kampanja pod nazivom SmashAbortionStigma poziva ljude da podijele svoje priče na društvenim medijima, kako bi se razbio zid tišine oko pobačaja. Mnoge ugledne žene podržale su kampanju, uključujući zastupnicu liberalne demokracije Heidi Allen, autoricu romana Marian Keyes i glumicu serije Derry Girls, Siobhan McSweeney .

Dr. Caroline Gazet, klinička direktorica Marie Stopes iz Velike Britanije kaže da stigma oko pobačaja može učiniti da se žene koje se moraju odlučiti na njega osjećaju osuđene, posramljene i ušutkane.

- Žene žele razgovarati, a naše istraživanje pokazuje da otvoreni i iskreni razgovori o pobačaju pomažu ženama i djevojčicama da se osjećaju informirano, obrazovano i da imaju potporu kada su u pitanju vlastite odluke o vlastitom tijelu. Velika Britanija je zemlja koja se temelji na izborima, ali manjina glasova protiv prava na izbor prijeti pravima žena na abortus širom svijeta, pa je važnije nego ikad prije da razbijemo stigmu pobačaja i zagovaramo pravo žena na izbor - kaže. 

Ministarstvo zdravstva Velike Britanije početkom godine objavilo je da je broj pobačaja izvršenih u Engleskoj i Wales dostigao rekordnih više od 200.000 godišnje. Naime, 2018. bilo je 200.608 pobačaja, što je četiri posto više od 192.900, koliko ih je bilo godinu ranije. Dodatnih 1053 pobačaja provedeno je na ženama koje dolaze iz Sjeverne Irske, što je porast za 192 žene u odnosu na godinu ranije. Ti će se podaci vjerojatno promijeniti, budući da je od 22. listopada pobačaj dekriminaliziran i u Irskoj, piše The Independent. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru