Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Stiže toplinski val: Svi načini za lakše preživljavanje vrućine

Stiže toplinski val: Svi načini za lakše preživljavanje vrućine
5

Ne skidajte majicu jer vam to neće pomoći. Radije potražite hlad i izbjegavajte alkohol jer on dodatno ubrzava krvotok i širi krvne žile. Opskrbite se vodom

VIDEO

Jaka glavobolja, vrtoglavica, mučnina, slabost, žeđ i nesvjestica znakovi su kad treba potražiti liječničku pomoć, upozorava voditeljica operativne smjene zagrebačke Hitne Ileana Lučić Renaud.

Zbog naglog porasta temperature iznad 30 stupnjeva i vrlo visokog UV indeksa zračenja Meteoalarm je upozorio na mogući prvi toplinski val sezone. Prvi znakovi pregrijavanja tijela su vrtoglavica, mučnina i žeđ. Tada je važno što brže se povući u rashlađeni prostor ili hlad. Kako temperatura tijela raste, raste i rizik toplinske iscrpljenosti koja uzrokuje oštećenja krvnih žila, unutarnjih organa, ali i neuroloških problema. Ljudsko tijelo je prilično pametno, ali u kombinaciji s vrućinom, velikom vlagom i nedovoljnim unosom tekućine naš prirodni mehanizam hlađenja može zakazati.

- Znojenjem se prirodno hladimo, a to je otežano ako je vani velika vlaga pa tijelu trebamo pomoći - govori liječnica Lučić Renaud.

Nasreću, postoje načini kako preživjeti nadolazeći toplinski val.

- Najbolje bi bilo izbjegavati zadržavanje na otvorenom od 10 do 17 sati i fizičke aktivnosti poput košenja trave, nošenja vrećica s tržnice ili trgovine, pa i vožnju bicikla - savjetuje Lučić Renaud.

Najugroženiji su stariji ljudi, kronični bolesnici i mala djeca. No toplinski udar ne pita za godine.

- Ako već morate biti vani, zaštitite se šeširima s velikim obodima, sunčanim naočalama koje će vam oči zaštititi od štetnog UV zračenja, svijetlom i prozračnom odjećom poput lana i pamuka te se mažite kremama sa što većim zaštitnim faktorom - govori liječnica Lučić Renaud.

Ako nemate klimu, ne brinite. Postoji način kako brzo i uspješno izdržati toplinski val. Topli zrak se diže prema gore pa je najbolje vrijeme provoditi u prizemnim prostorijama ako živite u kućama. Ako ste u vrijeme vrućina zatočeni u stanu, na ključna mjesta postavite ventilator koji će topli zrak ispuhivati van, a svježiji večernji zrak upuhivati unutra. Kako biste se dodatno rashladili, ispred ventilatora možete staviti i posudu s ledom koja će otpuhivati dodatno ohlađeni zrak.

U slučaju da nemate ventilator pretvorite stan u špilju. Rano ujutro dok još temperatura nije narasla navucite zastore i spustite rolete. Tako ćete u stanu dulje zadržati hladniji zrak. Toplinska iscrpljenost ne mora nas odmah smlaviti, nego se može pojaviti i nekoliko dana poslije zbog dehidracije. Zato je izrazito važno piti i do dvije litre tekućine, a za svaki sat dodatne tjelesne aktivnosti stručnjaci savjetuju i dodatnu čašu vodu. Najbolje je izbjegavati alkohol jer on dodatno ubrzava krvotok i širi krvne žile, ali i kavu i gazirane sokove. Oni šokiraju organizam pa se brže znojimo zbog kofeina kojima obiluju, savjetuju liječnici.

- Tijekom vrućina najviše trebaju paziti srčani bolesnici i tlakaši za koje je bitno da redovito uzimaju svoju terapiju i ne izlažu se bespotrebno vrućini - savjetuje liječnica.

No grčevi, malaksalost, slabost i glavobolje nisu jedine posljedice vrućine. Dosadan toplinski osip nastaje zbog prekomjernog znojenja tijekom sparina. Često se javlja kod male djece na vratu, prsima, preponama i laktovima. Njega se ne preporučuje mazati kremom, nego ga tretirati dječjim puderom.

Tijekom vrućina nemojte bespotrebno zagrijavati zrak paljenjem svih svjetala u stanu, a izbjegavajte koristiti i pećnicu. Uživajte u svježem voću i povrću te sladoledima kojima ćete se rashladiti. Osim žarulja, dodatnu toplinu stvaraju i upaljeni uređaji poput kompjutora. 

Članovi obitelji, susjedi i prijatelji u vrijeme ljetnih vrućina češće bi pak trebali kontaktirati starije članove obitelji ili prijatelje. Tijekom sparina nikako nemojte zaboraviti ni na vaše kućne ljubimce. Osim uvijek dostupne hladne pitke vode, na pločice im možete staviti i vlažan ručnik kako bi na njega mogli leći i ugodno se rashladiti.

Svježe voće i povrće lijek je za vrućine

Kako biste olakšali hlađenje tijela potrebno je jesti manje obroke te izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama i mastima, savjetuju nutricionisti.

Znojenjem gubimo minerale i soli koje možemo nadoknaditi voćem i mliječnim proizvodima poput sireva i jogurta. Suhomesnate proizvode treba izbjegavati jer će samo dodatno dehidrirati organizam. Ljeto je vrijeme i laganije prehrane. Osvježavajuće salate začinjene limunovim sokom, voćni deserti, variva i blago zasoljene povrtne juhe spas su u vrijeme ljetnih vrućina. Osim svježe cijeđenih sokova poput soka od grejpa ili limunade, odličan način rashlađivanja su i čajevi u koje možete dodati limuna i dobro ga ohladiti u frižideru.

Vježbajte rano ujutro i uz mnogobrojne pauze

Ne morate se odreći trčanja, teretane, joge, pilatesa ni bilo koje tjelesne aktivnosti u kojoj uživate, ali činite to samo rano ujutro ili navečer. Pijte puno vode i radite nekoliko pauzi tijekom vježbanja, savjetuju liječnici.

Trčanje u sportskom grudnjaku možda vam se čini osvježavajuće, no time povećavate šanse za iscrpljenost. Znojenje vam ovdje može pomoći posebno ako majica u kojoj ste se oznojili proradi kao sredstvo za hlađenje pri prvom povjetarcu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla