Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Što je to pozitivna disciplina i zašto je važna za djecu i za vas

Što je to pozitivna disciplina i zašto je važna za djecu i za vas
1

Stručnjaci smatraju da je pozitivna disciplina dugoročno učinkovitija od tradicionalne discipline jer djecu uči više od samo slijepe poslušnosti te im pomaže da razumiju posljedice svog ponašanja

VIDEO

Pozitivna disciplina je stil roditeljstva u kojem roditelj potiče dobro ponašanje djece i uklanja loša ponašanja bez fizičkog ili psihičkog ozljeđivanja djece, piše Healthline.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Zamislite scenu: Dijete u suzama dotrči do vas. Napravilo je nešto što zna da ne smije, a sad se boji da je u nevolji. Očito ga izjeda krivnja i došlo vam je priznati nepodopštinu. Kako ćete vi odgovoriti? Što ćete učiniti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S tim se pitanjima nedavno suočila i Rosie Lamphere iz Sjeverne Karolina. Majka je tri djevojčice koje su u gruboj igri u dnevnom boravku napravile ogromnu rupu u zidu. Odlučila je ostati mirna i suzdržati se od kažnjavanja djece, no njezina reakcija na internetu je izazvala lavinu komentara. Stručnjaci ističu kako nije bila u krivu.

Razumijevanje pozitivne discipline

Umjesto vikanja ili toga da je djecu kaznila, Lamphere je zaključila da njezine djevojčice osjećaju toliku razinu krivnje da im ne treba nikakva dodatna mjera. Razgovarala je s djecom o tome što su učinile te o posljedicama njihova ponašanja, jer rupu u zidu sad treba popraviti. Podsjetila ih je na lekciju koju ih dugo pokušava naučiti, a to je da nismo svi savršeni te da svi griješimo. Njezin pristup je primjer pozitivne discipline.

- Pozitivna disciplina je stil roditeljstva koji je popularizirala dr. Jane Nelsen, a bazira se na ideji da roditelji mogu poticati lijepo ponašanje bez fizičkog ili psihičkog kažnjavanja djece - ističe pedijatar dr. Scott Grant iz Michigana.

Odgoj po danski: Nema igrački, temperaturu skidaju uz prozor
Odgoj po danski: Nema igrački, temperaturu skidaju uz prozor

Kazao je kako svako dijete pokušava sa roditeljima ostvariti povezanost.

- Djeca koja osjećaju tu povezanost vjerojatno će se rjeđe loše ponašati i vjerojatnije će naučiti važne životne vještine - kazao je on.

Koja je razlika između pozitivne i tradicionalne discipline?

Pozitivna disciplina nije samo izostanak vikanja ili kazne. Bračna terapeutkinja Ann DeWitt iz Oregona certificirana je edukatorica za pozitivnu disciplinu. Više od 20 godina uči roditelje kako to postići. Kaže da pozitivna disciplina uključuje i promjenu sustava nagrađivanja. Za primjer je uzela problem djeteta koje redovito ustaje od stola prije dovršetka objeda.

- Kroz tradicionalnu disciplinu roditelji će se služiti sustavom kazni i nagrada. Primjerice, ako ostaneš sjediti za stolom, možeš pola sata igrati igricu na iPadu. Ili, ako ustaneš od stola, nećeš dobiti desert. Pozitivna disciplina neće primijeniti niti jednu od tih taktika. Ona će se usredotočiti na razlog zbog kojeg dijete ustaje od stola te tražiti rješenje kojim će zadovoljiti potrebe svih ukućana. To znači da će obitelj možda prošetati prije večere kako bi se dijete primirilo. Ili će dijete stajati za stolom ili sjediti na lopti za jogu umjesto na stolcu - kaže DeWitt.

Bebe ne nose pelene, OK je kad su gladni, što reći na taj odgoj?
Bebe ne nose pelene, OK je kad su gladni,  što reći na taj odgoj?

Smatra kako je razlika između tradicionalne i pozitivne discipline u tome što roditelji ne traže način kako kontrolirati djetetovo ponašanje, nego zahtijeva poštivanje potreba i za roditelja i za dijete podjednako.

- Zato su rješenja učinkovitija dugoročno, a djecu se uči životne lekcije umjesto slijepe poslušnosti - dodala je.

Zašto tradicionalna disciplina nije učinkovita

Za roditelje koje su odgajali na drugačiji način ili oni koji vjeruju da djecu treba kontrolirati i staviti na svoje mjesto kako bi se razvijali u odrasle koji poštuju druge, ovaj se pristup odgoju čini previše popustljivim. No Grant kaže da negativniji pristup odgoju podrazumijeva podizanje glasa ili udarac po guzi, često iz ljutnje, a ne pomaže djeci shvatiti zašto bi sljedeći put trebali učiniti nešto drukčije.

American Academy of Pediatrics (AAP) podupire taj stav temeljeći ga na istraživanjima koja tvrde da tradicionalnije i negativnije odgojne metode koje uključuju kažnjavanje vode dugoročnijem lošem ponašanju. - Najvažnije što roditelj može učiniti jest to da ne disciplinira dijete dok je ljut. Tada će emocionalno i fizički vjerojatnije naštetiti svom djetetu i neće se s njim moći emocionalno spojiti, pa time neće ostvariti pristup iz kojeg dijete može naučiti kako donositi bolje odluke - ističe Grant.

Primijenite pozitivnu disciplinu

Iako vam se čini da ideja o pozitivnoj disciplini ima smisla i želite je iskušati, ne znate odakle i kako početi, pogotovo u trenucima frustracije. Roditeljstvo nije lagan posao i djeca nas često iživciraju. Ne izgube li svi roditelji ponekad strpljenje?

Odgoj djeteta: Gdje trebaju biti granice s djedovima i bakama?
Odgoj djeteta: Gdje trebaju biti granice s djedovima i bakama?

- Roditelji moraju najprije naučiti kako se nositi s vlastitim frustracijama, osobito kad djeca učine nešto za što su im izričito rekli da ne smiju učiniti. U tim trenucima je važno udahnuti i pronaći način da se nosimo s vlastitim emocijama prije nego što dijete naučimo koje su posljedice njegova ponašanja - pojašnjava Grant.

Happy familly in the park

Pritom je važno, i to je druga velika sastavnica pozitivne discipline, pohvaliti dijete kad radi nešto dobro. Potaknite njihove napore i pohvalite ih za njihove izbore. Roditelj može također stvoriti okružje u kojem dijete nema mogućnost napraviti nepodopštinu. Grant preporučuje da iz mjesta na kojem se dijete igra uklonite ekrane kako mališani ne bi inzistirali na gledanju crtića nego se fokusirali na druge oblike igre. U osnovi, omogućite im uspjeh radije nego neuspjeh.

Kako da pozitivna disciplina bude djelotvorna

- Kad odredite jasna očekivanja koja se baziraju na vrijednostima, a onda te vrijednosti kroz svakodnevna iskustva njegujete, onda pozitivna disciplina ima smisla i funkcionira. Rezultat su djeca koja se sama znaju disciplinirati i motivirati - kazala je DeWitt.

Odgojite sretno dijete: Učite ga pozitivnosti i samodisciplini
Odgojite sretno dijete: Učite ga pozitivnosti i samodisciplini

Grant se nadovezuje kako postoje brojni načini discipliniranja djece osim vikanja ili udarca, te da je u redu i ako smatrate da pozitivna disciplina nije za vašu obitelj.

- Postoje brojne druge tehnike bazirane na istom znanju koje će pomoći roditeljima da podignu sretno, zdravo dijete koje je naučilo važne društvene i životne vještine kako bi jednog dana bilo samostalno i sretno ljudsko biće - zaključio je Grant.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima