Lifestyle

Komentari 9

Odgoj djeteta: Gdje trebaju biti granice s djedovima i bakama?

Odgoj djeteta: Gdje trebaju biti granice s djedovima i bakama?

Ako imate pomoć od baka i djedova, u velikoj ste prednosti, ali ta ista prednost može postati i mana ukoliko vas neprestano kritiziraju i preispituju vaš odgoj

U roditeljstvu, u trenucima zbunjenosti, kaosa i potpune iscrpljenosti, bake i djedovi mogu poslužiti kao neizmjerno koristan sustav podrške. Ali zbog vaše dobrobiti i zdravlja tih posebnih odnosa s djedom i bakom, možda će trebati uspostaviti neke granice.

- Kad par ima roditelje koji žele biti izrazito uključeni u živote svojih unuka, dobra je vijest da ta djeca time imaju i više bliskih ljudi koji ih vole, koji mogu brinuti o njima, čuvati ih kad su bolesni, odvoditi ih na izlete, uživati u zajedničkom vremenu... S druge strane, loša je vijest da to može izazvati veliku napetost zbog prevelikih očekivanja, pametovanja, inkomodiranja ili nepoštivanja privatnosti obitelji svog djeteta i njegova partnera - kaže obiteljska psihologinja Becky Stuempfig za Huffington Post

Stvaranje granica omogućava roditeljima da razjasne svoje potrebe, želje i razinu udobnosti te pomaže u njegovanju zdravih odnosa s roditeljima. Također pomaže djeci da nauče utvrđivati ​​svoje potrebe i želje s drugim ljudima i da rješavaju neslaganja na način koji uključuje poštovanje. 

Pa kako bi točno roditelji trebali postavljati granice s vlastitim i partnerovim roditeljima, a da ne izazovu svađu? Prije komunikacije s bakama i djedovima, važno je voditi otvoren razgovor s partnerom kako biste utvrdili vaše vrijednosti kao roditelja i kao obitelji. Na taj način možete predstaviti ujedinjen stav i jasnu poruku roditeljima.

Jasna pravila

Nikada ne valja očekivati da će druga strana činiti ono što vi mislite da bi trebali činiti. Stoga budite jasni: oko hrane, spavanja, igranja i svega drugoga što je vama, kao roditelju, jako važno. Ako djedovi i bake ne razumiju zašto dijete ide spavati u xy doba i zašto će za ručak jesti varivo, a ne pečeno meso - nije na njima ni da razumiju. Vi ste roditelj i vi određujete pravila, a ako se njima ne sviđa nešto od toga, neka mišljenje zadrže za sebe.

S druge strane, ako ostavljate dijete na čuvanje baki i djedu, i vi se morate prilagoditi da su pravila 'labavija' te se ne postavljajte kao da oni sami nisu bili roditelji i ne znaju s djecom. Važna pravila treba poštovati, a za mala - koga uopće briga u tim izuzetnim situacijama.

Generacijski jaz i distanciranje

Samo petina baka u najnovijem istraživanju priznala je da se slažu sa sinovima i kćerima o podizanju unučadi. Za drugačiji pristup roditeljstvu je kriva generacijska razlika, ali najveći izgovor je da ne žele uznemiravati kćer ili snahu.

Ponekad, djedovi i bake zbog silne želje da pomognu, čine to na način koji roditeljima možda ne odgovara. S jasno izraženim očekivanjima i naravno zahvalnošću za željom da pomognu, konflikt može biti uspješno riješen.

Ukoliko ne postoji dobra volja da se konflikt riješi, nekad je jedino rješenje fizička odvojenost i kontrolirani kontakti. Roditeljstvo je jedna od najzahtjevnijih zadaća i podrška je itekako potrebna. Ukoliko postoje pojedinci u bližoj okolini koji ne samo da ne podržavaju roditelje već ih i obezvređuju, onda je potrebno distancirati se. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci